Hantuchová otočila zápas s Djačenkovou, Rybáriková sa zranila

Daniela Hantuchová
Daniela Hantuchová (Autor: SITA/AP)
TASR|21. jún 2011 o 16:46

0:1 na sety a 3:5 v tajbrejku toho druhého prehrávala slovenská tenistka s kvalifikantkou. Napokon sa prekvapenie nekonalo a Hantuchová sa predstaví aj v 2 . kole Wimbledonu. Rybáriková pre zranenie skrečovala duel s Azarenkovou.


WIMBLEDON. Slovenská tenistka Daniela Hantuchová sa po úspešnom obrate prebojovala do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.

Ako nasadená dvadsaťpäťka si v úvodnom kole poradila s ruskou kvalifikantkou Vitaliou Djačenkovou po takmer triapohodinovej trojsetovej bitke 4:6, 7:6 (5) a 6:3. Hantuchovej hrozilo, že prvýkrát stroskotá na tráve All England Clubu hneď v na úvodnej prekážke.

Slovenka, ktorá v sobotu pre zranenie brušného svalstva skrečovala semifinále v Eastbourne, prehrávala v tajbrejku druhého setu už 3:5, potom však získala štyri loptičky za sebou a v rozhodujúcom dejstve na dvorci dominovala. V druhom kole nastúpi proti Novozélanďanke Marine Erakovičovej. Vo Wimbledone už teraz istú prémiu 20.125 libier a 100 bodov do svetového rebríčka WTA.

Slovenka nechcela na turnaji skončiť

"Bol to strašne náročný zápas. Najmä v tom, že som nevedela, čo od neho očakávať. V predchádzajúcich dňoch som totiž trávila viac času u lekárov než na dvorci - tenis bol to posledné, čo som mala v hlave."

"Včera som si zatrénovala len pol hodiny. K tomu súperka, ktorá si počínala neuveriteľne. Hrala nátlakový tenis na riziko a pritom s minimom chýb. Keď sa to všetko skombinovalo, nebolo to veru najľahšie..."

"Bojovala som však a ani sama neviem, ako som to dokázala otočiť. Za toho stavu 3:5 v tajbrejku tam bola brutálna výmena: dala som liftovaný volej, dva smeče... Nechcela som v žiadnom prípade ísť takto skoro z turnaja," povedala Daniela Hantuchová v konferenčnom telefonáte pre slovenské médiá.

Hantuchová čelila v prvom sete sete duelu s Djačenkovou tuctu brejkbalov. Jedenásť z nich odvrátila, no dvanásty Ruska za stavu 5:4 premenila a úvodné dejstvo získala za 70 minút vo svoj prospech.

Na začiatku druhého setu sa Hantuchová po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0. Djačenková síce vyrovnala na 4:4, no v deviatom geme opäť stratila podanie a Hantuchová išla podávať na víťazstvo v sete.

Ruska však otočila na 6:5 a napokon prišiel na rad tajbrejk. V skrátenej hre viedla Djačenková 5:3, no Hantuchová potom získala štyri loptičky za sebou vynútila si tretí set. Na jeho začiatku síce stratila servis, no potom získala päť gemov v rade a zabezpečila si postup do 2. kola.

Za stavu 5:3 premenila pri vlastnom podaní v poradí štvrtý mečbal. Hantuchová na trávnatých turnajoch pred Wimbledonom naznačila skvelú formu. V Birminghame postúpila až do finále.

V Eastbourne ju v semifinále zastavilo zranenie a nad jej účasťou na treťom podujatí veľkej štvorky visel otáznik. Hantuchovej zahralo do karát, že jej úvodný wimbledonský zápas preložili na utorok pre dážď, mala tak viac času na doliečenie.

Rybárikovej smola, zranila sa už v prvej výmene utorkového pokračovania

Magdaléna Rybáriková neuspela v "dvojdňovom" stretnutí s favorizovanou Bieloruskou Viktoriou Azarenkovou nasadenou ako štvrtou.

Z ich premiérového seniorského vzájomného súboja odstúpila za stavu 4:6, 2:3 a zhoda pri vlastnom podaní pre zranenie nohy. V pondelok tento duel prerušili za stavu 4:6, 2:3 a 40:30 z pohľadu Rybárikovej pri jej servise.

Zverenkyňa Martina Hromeca Rybáriková, tento týždeň 66. vo svetovom rebríčku WTA, odvrátila jeden brejkbal Azarenkovej (5. v renkingu) v šiestej hre úvodnej časti a držala krok, lenže ako podávajúca v desiatom geme čelila manku 0:40 a poradila si len s dvoma z troch setbalových možností o rok mladšej rodáčky z Minska.

Bieloruska minulý štvrtok odstúpila vo štvrťfinále v anglickom Eastbourne pre problémy s pravým priťahovačom, stihla sa však dať včas dokopy. Naopak, napokon zdravotné ťažkosti zastavili jej

Dvadsaťdvaročná piešťanská rodáčka Rybáriková, v britskej metropole finalistka súťaže dievčat spred piatich rokov, hrala medzi ženami na tomto podujatí v hlavnej súťaži štvrtý raz, zatiaľ sa nikdy nedostala za 1. kolo. Proti Azarenkovej má z juniorského obdobia kariér oboch skóre 0:2 zo sezóny 2005, keď si zmerali sily najprv na tvrdom povrchu v austrálskom Nottinghille pri Melbourne (1:6, 5:7) a potom na antuke na parížskom Roland Garros (2:6, 6:7 /10/). Bieloruska sa v 2. kole stretne s českou ľaváčkou Ivetou Benešovou.

Držiteľka dvoch titulov z hlavného profesionálneho okruhu Rybáriková (Birmingham 2009, Memphis 2011) má na "Majors" smolu na nepriaznivé žreby.

Na nedávnom Roland Garros dostala na 1. kolo parížsku šampiónku zo sezóny 2009 Svetlanu Kuznecovovú, na Australian Open 2010 bývalú jednotku počítačového poradia Dinaru Safinovú a rok predtým čelila v Melbourne hneď na úvod terajšej trojke hodnotenia Vere Zvonarevovej.

Osobným rekordom Rybárikovej na úrovni "veľkej štvorky" zostáva 3. kolo newyorských US Open 2008 aj 2009. Otvárací zápas prehrala na piatom grandslamovom podujatí bez prerušenia.

Rybáriková by sa na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka ešte mala predstaviť vo štvorhre po boku Rumunky Alexandry Dulgherovej, ale visí nad tým otáznik.

Zo singlovej súťaže si odnáša 5 bodov do počítačového poradia a šek na 11 500 libier. Aktuálne má proti členkám Top 10 štatistiku 1:8 (s hráčkami Top 5 je to 0:4). Jediný takýto úspech dosiahla vo finále májového pražského antukového turnaja ITF v dueli s domácou Petrou Kvitovou.

Zo Sloveniek postúpila do 2. kola Daniela Hantuchová, ktorá zvíťazila nad ruskou kvalifikantkou Vitaliou Diačenkovou 4:6, 7:6 (5), 6:3 z 3:5 v tajbrejku. V utorok sa predstaví Dominika Cibulková v dueli s Chorvátkou Mirjanou Lučičovou.

ženy - dvojhra - 1. kolo:

Daniela HANTUCHOVÁ (25-SR) - Vitalia Djačenková (Rus.) 4:6, 7:6 (5), 6:3

Štatistiky:

Hantuchová - Diačenková

1. podanie (úspešnosť v %): 98 zo 142 = 69 % - 70 zo 114 = 61 %

využitie 1. podania: 58 z 98 = 59 % - 43 zo 70 = 61 %

využitie 2. podania: 20 zo 44 = 45 % - 19 zo 44 = 43 %

esá: 2 - 0

dvojchyby: 7 - 7

víťazné údery: 42 - 43

nevynútené chyby: 36 - 38

body na príjme: 52 zo 114 = 46 % - 64 zo 142 = 45 %

body získané pri sieti: 14 z 21 = 67 % - 10 z 13 = 77 %

využitie brejkbalov: 5 z 11 = 45 % - 5 z 19 = 26 %

celkový počet získaných bodov: 130 - 126

Victoria Azarenková (4-Biel-) - Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (SR) 6:4, 3:3 - skreč

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hantuchová otočila zápas s Djačenkovou, Rybáriková sa zranila