Hantuchová má po 13 rokoch opäť slovenského trénera

Daniela Hantuchová má nového trénera.
Daniela Hantuchová má nového trénera. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš, TASR|27. okt 2010 o 11:45

Matej Lipták chce Danielu na budúci rok vrátiť do top 20, potom aj vyššie. Tenistka nevylučuje, že zmení kondičného kouča Etcheberryho – príprava na diaľku nie je optimálna.

Agentúrny článok bol nahradený autorským textom SME

BRATISLAVA. Slovenská tenistka Daniela Hantuchová cestuje dnes na Turnaj šampiónok na ostrov Bali a zajtra sa za ňou vydá aj nový tréner Matej Lipták. Kapitán fedcupovej reprezentácie prijal jej ponuku, keď ukončil spoluprácu so slovenskou mužskou jednotkou Lukášom Lackom.

„Chcem s Danielou vyhrať ďalší turnaj WTA Tour, dosiahnuť lepšie výsledky na grandslamových podujatiach a čo najskôr ju dostať do top 20. Potom aj vyššie,“ povedal 33-ročný Lipták. Hantuchová je vo svetovom rebríčku na 31. mieste, o jedno miesto za spoluhráčkou z reprezentácie v Pohári federácie Dominikou Cibulkovou.

Daniela je výzva

Lipták s Hantuchovou včera trénoval v Národnom tenisovom centre. Dobre sa poznajú z fedcupového tímu. Hantuchová bola tohto roku ústrednou postavou pri postupe Slovenska do osemčlennej svetovej skupiny. S Cibulkovou sa v zápase II. svetovej skupiny s Čínou v Bratislave zaslúžila o víťazstvo 3:2 a potom sa v baráži v Belehrade podieľala na všetkých troch bodoch pri výhre nad Srbskom 3:2.

„Daniela má stále vysoké ciele, je usilovná, chce sa zlepšovať. To je výzva aj pre mňa,“ poznamenal úspešný tréner. Predtým viedol Jarmilu Gajdošovú, Karola Becka, Češku Petru Kvítovú a vlani Lukáša Lacka posunul z 362. miesta do prvej stovky.

„Daniela je veľmi dobrá hráčka,“ doplnil jej nový tréner. „Potrebuje niekoľko víťazných zápasov, aby získala sebavedomie. Potom sa zlepší aj jej tenis.“

((hantuchova))

Bude mať slovenské zázemie

Popradská rodáčka patrí už desať rokov do svetovej stovky, v januári 2003 bola piatou hráčkou WTA. V sezóne 2002 sa stala líderkou tímu, ktorý vo finálovom turnaji na Kanárskych ostrovoch vybojoval Pohár federácie.
Hantuchová vystriedala viacerých zahraničných trénerov a po trinástich rokoch sa vrátila k slovenskému koučovi. Ešte ako juniorku ju na Slávii STU viedol Jozef Bulko.

„Matej je veľmi inteligentný, snaží sa v tenise rozvíjať moje silné stránky,“ vravela 27-ročná hráčka. „Predtým to boli snahy trénerov hrať ako niekto iný. Napríklad Brazílčan Larry Passos chcel, aby som hrala ako jeho bývalý zverenec Gustavo Kuerten. O cieľoch v novej sezóne budeme hovoriť po návrate z Indonézie. Najdôležitejšie je, aby som bola zdravá a stále mala z tenisu radosť. Tým, že mám Maťa za sebou, mám aj slovenské zázemie. Teší ma to.“

Hantuchová mala požiadavku, aby nový tréner s ňou cestoval na turnaje. Lipták súhlasil. Nevylúčila, že v budúcnosti zmení aj kondičného trénera, lebo Pat Etcheberry je ďaleko v Amerike a spolupráca na diaľku nie je ideálna.

Bez vplyvu na Fedcup

Matej Lipták chce pokračovať aj ako kapitán tímu v Pohári federácie. V 1. kole svetovej skupiny hrá Slovensko 5. a 6. februára v Bratislave atraktívny zápas s Českom.

„O novej situácii chcem hovoriť s Dominikou Cibulkovou aj s ďalšími hráčkami,“ naznačil ďalšie kroky. „V reprezentácii budem tak ako doteraz viesť všetky tenistky, nielen Danielu Hantuchovú. Verím, že to bude naďalej dobre fungovať.“

Lipták podpísal s Hantuchovou ročnú zmluvu. Odstúpil z postu šéftrénera Národného tenisového centra, na jeho miesto nastúpil Tibor Tóth - stal sa aj novým trénerom Lukáša Lacka.

Hantuchovej tréneri
  • Nigel Sears (V. Brit.) 2001 - 2003
  • Harold Solomon (USA) 2004
  • Nigel Sears 2004 - 2006
  • Angel Gimenez (Šp.) 2006 - 2008
  • Albert Portas (Šp.) 2008 – 2009
  • Larry Passos (Braz.) 2009
  • Carlos Cuadrado (Šp.) 2010
  • Matej Lipták (SR) 2010 - ?
Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hantuchová má po 13 rokoch opäť slovenského trénera