Hagen vyhral 6. etapu Tour, v žltom zostáva Hushovd

Edvald Boasson Hagen
Edvald Boasson Hagen (Autor: SITA/AP)
TASR|7. júl 2011 o 17:25

Nórsky cyklista Edvald Boasson Hagen triumfoval vo štvrtkovej 6. etape Tour de France a postaral sa o premiérový triumf stajne Sky v novom ročníku.

LISIEUX. Nórsky cyklista Edvald Boasson Hagen triumfoval vo štvrtkovej 6. etape Tour de France a postaral sa o premiérový triumf stajne Sky v novom ročníku. Severan sa presadil v záverečnom špurte celého balíka a do cieľa najdlhšieho úseku 98. ročníka TdF - 226,5 km dlhej trasy z Dinanu do Lisieux prišiel za 5:13:37 hodiny.

Druhú priečku obsadil Austrálčan Matt Goss, tretí skončil ďalší Nór Thor Hushovd, ktorý si tak bez problémov udržal žltý dres vedúceho pretekára. V celkovom poradí zaostáva za ním o jednu sekundu exmajster sveta z Austrálie Cadel Evand, o štyri Luxemburčan Frank Schleck.

"Včera som tiež dobre nastúpil vo finiši, ale bolo to priskoro. Dnes to bolo ešte s lepším profilom, navyše Thomas pre mňa odviedol výbornú prácu, pošetril som sily a nastúpil v pravej chvíli. Ťažko opísať, čo cítim, je to fantastické. Bonusom bolo, že svoju prvú etapu na Tour de France som vyhral pred zrakmi svojich rodičov," komentoval svoj veľký úspech pred televíznymi kamerami 24-ročný Hagen.

Jediný Slovák Peter Velits obsadil 51. priečku, do cieľa však tiež prišiel v hlavnej skupine pelotónu a v celkovom poradí figuruje na 12. pozícii iba s 13-sekundovou stratou na Hushovda.

Etapa prešpikovaná malými stúpaniami prebiehala pokojnejšie ako stredajšia. Pády tentoraz neboli na "dennom poriadku", aj keď niekoľko cyklistov išlo k zemi. Taliana Adriana Maloriho dohonil pelotón až 2,7 km pred cieľom.

Hneď v piatok sa jazdci budú musieť popasovať s druhým najdlhším úsekom tohtotočnej Tour, 218 km dlhou etapou z Le Mans do Chateauroux. Terén popri zámkoch na Loire je ako stvorený pre šprintérov.

6. etapa, Dinan - Lisieux (226,5 km): 1. Edvald Boasson Hagen (Nór./Sky) 5:13:37 h, 2. Matthew Harley Goss (Aust./HTC-Highroad), 3. Thor Hushovd (Nór./Garmin-Cervélo), 4. Romain Feillu (Fr./Vacansoleil), 5. José Joaquin Rojas (Šp./Movistar), 6. Arthur Vichot (Fr./FdJeux), 7. Philippe Gilbert (Bel./Omega-Lotto), 8. Gerald Ciolek (Nem./Quick Step), 9. Marco Marcato (Tal./Vacansoleil), 10. Arnold Jeannesson (Fr./FdJeux)..., 51. Peter VELITS (SR/HTC-Highroad) všetci v rovnakom čase ako víťaz

Priebežné poradie po 6. etape: 1. Hushovd 22:50:34 h, 2. Cadel Evans (Aust./BMC) +0:01 min, 3. Frank Schleck (Lux./Leopard-Trek) +0:04, 4. David Millar (V.Brit./Garmin-Cervélo) +0:08, 5. Andreas Klöden (Švaj./Radioshack) +0:10, 6. Bradley Wiggins (V.Brit./Sky) rovnaký čas, 7. Geraint Thomas (V.Brit.Sky) +0:12, 8. Hagen, 9. Jakob Fuglsang (Dán./Leopard Trek), 10. Andy Schleck (Lux./Leopard-Trek) všetci rovnaký čas..., 12. Peter VELITS +13

tour.jpginfo.gif
Etapy, tímy, dresy a iné zaujímvaosti o najslávnejších cyklistických pretekoch.
Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Hagen vyhral 6. etapu Tour, v žltom zostáva Hushovd