Nový formát európskych súťaží? Máme k tomu čo povedať, znie z Prešova

Po reprezentačnej prestávke čaká hádzanárov Prešova pestrý program.
Po reprezentačnej prestávke čaká hádzanárov Prešova pestrý program. (Autor: TASR)
Ján Leško|31. jan 2022 o 15:00

Benický: Nechceme, aby sa niečo riešilo o nás bez nás.

PREŠOV. Európsky šampionát hádzanárov 2022 na Slovensku a v Maďarsku je minulosťou. Z reprezentačnej úrovne sa pozornosť fanúšikov presunie na klubové dianie.

Na prahu odvetnej časti sezóny 2021/2022 je aj šestnásťnásobný slovenský hádzanársky majster Tatran Prešov.

Ten už v stredu 2. februára nastúpi doma vo štvrťfinále Slovenského pohára proti Topoľčanom. O tri dni neskôr sa predstaví v extraligovom stretnutí v Považskej Bystrici.

Jedenásty ročník SEHA Gazprom ligy odštartuje 11. februára zápasom na pôde chorvátskeho šampióna PPD Záhreb a potom vkročí aj do zápasového kolotoča v skupinovej fáze Európskej ligy EHF.

Čulý ruch v hádzanárskom zákulisí

Na pestrú porciu stretnutí pripravuje mužstvo prešovského Tatrana nová trénerska dvojica Radoslav Antl – Marek Gernát.

Ako však informoval generálny manažér Tatrana Prešov Miroslav Benický, čulo bolo v ostatnom čase aj v hádzanárskom zákulisí.

„Súčasťou vrcholných podujatí hádzanárov ako sú majstrovstvá sveta, majstrovstvá Európy či Final Four Ligy majstrov, sú stretnutia asociácie európskych klubov pod názvom Hádzanárske klubové fórum,“ priblížil.

Ide o združenie rovnocenných partnerov Európskej hádzanárskej federácie, ktorých predstavitelia majú zastúpenie v rôznych odboroch EHF.

„V nich sa podieľajú na smerovaní inštitúcie, na rozdeľovaní peňazí, príprave či organizácii súťaží. Táto činnosť je zameraná hlavne na klubovú sféru,“ uviedol Benický.

Možný aj nový formát súťaží

Miroslav Benický pôsobí vo funkcii generálneho manažéra Tatrana Prešov piatu sezónu. Klub pravidelne reprezentuje na rokovaniach predstaviteľov Hádzanárskeho klubového fóra.

Bolo tomu tak aj počas vyvrcholenia ME 2022 v Budapešti.

„Samozrejme, nechceme aby sa na takejto vysokej úrovni riešilo niečo o nás bez nás,“ podotkol.

„Tatran Prešov je v rámci rokovaní aktívny. A napríklad to, že slovenský majster má garantovanú miestenku v skupinovej fáze Európskej ligy, je v značnej miere aj výsledkom týchto rokovaní,“ vyhlásil.

Generálny manažér Tatrana Prešov Miroslav Benický.
Generálny manažér Tatrana Prešov Miroslav Benický. (Autor: TASR)

V Budapešti sa pracovná skupina zaoberala aj budúcim formátom súťaže. Ako to napokon bude vyzerať od sezóny 2023/2024, sa definitívne rozhodne v júni tohto roku počas Final Four Ligy majstrov.

„K tomu budeme mať čo povedať aj my. Podstatné pre nás je, aby si Tatran vydobyl miestenku v edíciách, ktoré budú účinné od už spomenutého ročníka. Dovtedy budú všetky súťaže riadené EHF prebiehať v súčasnom formáte.“

SEHA liga chystá štvorročné pokračovanie

Slovenský majster je okrem Európskej ligy aj súčasťou nadnárodnej SEHA Gazprom ligy.

Tá v skupinovom formáte už čoskoro vkročí do jedenásteho pokračovania. A vraj má sľubnú budúcnosť.

„Počas vrcholiaceho európskeho šampionátu v Budapešti sa našiel priestor aj pre zástupcov klubov s vrcholnými predstaviteľmi SEHA Gazprom ligy. V tomto momente to síce nie je oficiálna informácia, avšak z toho čo bolo na stretnutí povedané, nadnárodná liga hádzanárov by mala pokračovať,“ tvrdí Benický, podľa ktorého má ísť o dlhodobú dohodu medzi riadiacim orgánom SEHA ligy a generálnym sponzorom súťaže.

„Tatran Prešov by mal byť súčasťou tejto kvalitnej nadnárodnej ligy aj v najbližších troch-štyroch rokoch,“ poznamenal. 

Veľká porcia zápasov, výjazdov, cestovania

Či už to bude Tatran Prešov alebo majiteľom klubu Miloslavom Chmeliarom avizovaný Tatran Ľubotice, klub by o európsky cveng prísť nemal.

V tejto sezóne ide za naplnením svojich ambícii v Slovenskom pohári, extralige i na medzinárodnom poli s trochu pozmeneným kádrom, no nezmenenými cieľmi.

„V rámci prípravy na druhú časť sezóny odohral náš tím jediný prípravný zápas v maďarskom Egeri. Vybaviť ďalších súperov bolo, napriek veľkému úsiliu, kvôli koronavírusovým obmedzeniam i európskemu šampionátu prakticky nemožné,“ tvrdil generálny manažér Tatrana.

Najbližší súťažný zápas proti Topoľčanom (2. februára o 18.hod.) bude preto slúžiť aj na doladenie herných zámerov pred ďalšími dôležitými stretnutiami.

Prípravu tímu poznačili i viaceré absencie hráčov.

Brazílčan Pacheco sa zranil, jeho krajan Linhares bol počas reprezentačných povinností poslaný do karantény. Doliečoval sa Carapkin, doma v Krasnodare bol kvôli covidu štrnásť dní izolovaný Kasatkin. V Bielorusku si pobytové formality pre zotrvanie na Slovnesku vybavoval Kuran.

Keďže rekonvalescencia Pachecca po zranení vyzerá na dlhší čas, tréner Antl si zaňho, zatiaľ do konca sezóny, vyhliadol do spojkového radu skúseného Marka Davidoviča. Rodáka z Bosny a Hercegoviny, ktorý naposledy pôsobil v rumunskom CSM Bukurešť.

„Pred Tatranom je veľká porcia zápasov, veľa výjazdov, veľa cestovania. Zo všetkého najdôležitejšie je zdravie. Verím, že ak bude slúžiť, mužstvo zo seba vydá maximum, aby bolo úspešné,“ doplnil Benický,  

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Nový formát európskych súťaží? Máme k tomu čo povedať, znie z Prešova