Maďari utvorili napriek pandémii rekord. Holeša: Našli sme v nich priateľov

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. (Autor: TASR)
TASR|30. jan 2022 o 16:04

Prezident EHF chválil Slovensko a Maďarsko za organizáciu ME v hádzanej 2022.

BUDAPEŠŤ. Predstavitelia Európskej hádzanárskej federácie (EHF) pochválili slovenských a maďarských organizátorov 15. majstrovstiev Európy, ktorí podľa nich zvládli náročné výzvy v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Prezident EHF Michael Wiederer vyzdvihol aj vysokú kvalitu šampionátu, osobne si nepamätá, že by videl toľko špičkových a tesných stretnutí na najvyššej úrovni.

"Som skutočne šťastný, že za súčasných okolností tu vidím vás, tímy a divákov," povedal na úvod šéf EHF na záverečnej tlačovej konferencii v Budapešti.

Kvalitná organizácia, dramatické zápasy

"V uplynulých dvoch rokoch sme boli v náročnej situácii, ale podarilo sa nám usporiadať všetky významné podujatia. Tie dokážeme aj v týchto časoch zorganizovať na uspokojivej úrovni. Hygienický koncept sa implementoval v rôznych časoch, ale potom sa objavil variant omikron, takže sme sa museli prispôsobiť.

Tieto výzvy boli nečakané, preto blahoželám organizátorom za ich pripravenosť prispôsobiť sa zásadným situáciám," povedal Wiederer podľa webu slovakhandball.sk.

"Vlády jednotlivých krajín v celej Európe deň čo deň prispôsobujú svoje pravidlá v súvislosti s pandémiou, rovnako to bolo aj teraz. Tu sa zúčastnilo na ME 24 tímov z rôznych prostredí, s rôznou mentalitou a prístupom. Museli sme na to nájsť rovnováhu, bola to výzva pre všetky delegácie. Zvládli sme to spolu s organizátormi a zúčastnenými federáciami.

Odohrali sa všetky zápasy a nepamätám si, že by som videl toľko špičkových a tesných stretnutí na najvyššej úrovni. Sme vďační hráčom, ktorí dali do toho svoju dušu. Môžeme byť hrdí. Bol to šport najvyššej úrovne. Ďakujem obom organizátorom za neustálu podporu," dodal Wiederer.

Holeša ďakoval priateľom z Maďarska

EHF i predstavitelia národných zväzov usporiadateľských krajín sa zhodli, že uplynulé dni na ME 2022 stáli organizátorov v súvislosti s pandémiou koronavírusu veľa úsilia, ale napokon všetko zvládli k spokojnosti.

"Keď sme v júni 2018 získali právo usporiadať EHF EURO 2022, mali sme veľké plány a ciele, predovšetkým znovu naštartovať náš šport doma na Slovensku. To sme ešte netušili, že sa z hľadiska organizácie stane najťažším šampionátom v histórii. Celá organizácia bola každodenným bojom.

Vždy, keď sme dúfali v koniec pandémie, prišli nové problémy, ale nikdy sme nestratili vieru. Ani vtedy, keď sme mali na Slovensku lockdown. Maďarsko nás neustále podporovalo, bolo spoľahlivým partnerom a našli sme v ňom priateľa, ktorý nám pomohol vo všetkých situáciách," vyjadril sa prezident Slovenského zväzu hádzanej Jaroslav Holeša.

Prezident zväzu vyzdvihol spoluprácu s maďarskou stranou. Tá aj v náročných situáciách počas príprav deklarovala, že chce dokončiť šampionát spoločne so Slovenskom.

V Maďarsku utvorili rekord

Maďarských organizátorov na tlačovej konferencii zastupovala Gabriella Horváthová.

"V nedeľu dospeje naša dlhá cesta k svojmu koncu. Bolo to veľmi zložité a náročné obdobie, za ktorým stálo veľké úsilie mnohých ľudí a pre nás to bola obrovská česť organizovať takéto podujatie. Ukázali sme entuziazmus a nadšenie, zároveň sme chceli naplniť všetky očakávania aj napriek nečakaným situáciám a výzvam pre covid-19.

Boli sme v neustálom kontakte s EHF a tímami, snažili sme sa čeliť všetkým potrebám a výzvam. Urobilo sa viac ako 15-tisíc testov na koronavírus s cieľom zabezpečiť bezpečné prostredie pre všetkých účastníkov.

V nových arénach v Budapešti a Szegede sme mali skvelú atmosféru, utvorili sme nový rekord v zápasoch hlavnej fázy bez hostiteľov šampionátu, hoci, samozrejme, by som rada videla hrať našu reprezentáciu.

Ďakujem EHF za skvelú spoluprácu a neustálu podporu, vďaka patrí aj vláde, partnerom, našim slovenským priateľom, všetkým federáciám a tímom, ako aj 700 dobrovoľníkom. Môžeme byť veľmi hrdí na tento šampionát, pre nás všetkých skvelý," uviedla generálna sekretárka Maďarského zväzu hádzanej.

Hádzaná sa dostala do sveta

Generálny sekretár EHF Martin Hausleitner vyzdvihol, že vďaka novým konceptom vysielania a novým projektom mediálnych a marketingových partnerov Infront a DAZN zaznamenali pôsobivé čísla v oblasti TV a digitálnej aktivácie.

"Dostali sme sa do 114 krajín. V Dánsku dosiahlo EHF EURO 2022 podiel na trhu 74 percent, v Chorvátsku malo viac ako milión fanúšikov a 50 percent televíznych divákov, viac ako päť miliónov divákov sledovalo v televízii zápasy nemeckej reprezentácie. Okrem toho sme dosiahli 200 miliónov digitálnych kontaktov a v porovnaní s rokom 2020 sme tieto čísla zdvojnásobili," prezradil Hausleitner.

"Tento šampionát podčiarkol dôležitosť súťaže národných tímov, všetky pohľady v Európe sa upierali na náš šport. Poďakovanie patrí organizátorom z oboch krajín, ktorí zorganizovali tento šampionát, ktorý bol dôležitým základom nášho športu z hľadiska infraštruktúry hádzanej v Maďarsku a na Slovensku.

Sme tu v budúcom chráme európskej hádzanej – v Budapešti máme jednu z najlepších hádzanárskych arén v Európe," vyhlásil prvý viceprezident EHF Predrag Boškovič.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Maďari utvorili napriek pandémii rekord. Holeša: Našli sme v nich priateľov