Greipel vyhral pätnástu etapu, Sagan obsadil štvrté miesto

André Greipel (vpravo) vyhral už tretiu etapu na tohtoročnej Tour de France.
André Greipel (vpravo) vyhral už tretiu etapu na tohtoročnej Tour de France. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|19. júl 2015 o 13:05

Slovenský cyklista Peter Sagan si udržal zelený dres a stal sa aj najaktívnejším pretekárom dnešnej etapy.

Tour de France 2015 - 15. etapa

ŠTART: Mende (Francúzsko) o 13.05 hod

CIEĽ: Valence (Francúzsko) približne o 17.35 hod

DĹŽKA: 183 km

CHARAKTER: kopcovitá

BRATISLAVA/VALENCE. Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v nedeľňajšej 15. etape slávnych pretekov Tour de France štvrté miesto a udržal si zelený dres.

Z triumfu sa tešil jeho konkurent Andre Greipel, ktorý si pripísal už tretí triumf na prebiehajúcom ročníku a celkovo deviaty na Tour.

Jazdec stajne Lotto sa presadil v záverečnom špurte a 183 km dlhú trať z Mende do Valnece zvládol za 3:56:35 hodiny.

Na druhej priečke finišoval jeho krajan John Degenkolb a tretí skončil Alexander Kristoff z Nórska.

Záver nedeľnej etapy.

Sagan je lídrom bodovacej súťaže s 360 bodmi, druhý Greipel získal doteraz 316. Tretí Degenkolb má na konte 264 bodov.

Bodovacia súťaž:

1. Peter Sagan (SR) 360 bodov

2. André Greipel (Nem.) 316

3. John Degenkolb (Nem.) 264

4. Mark Cavendish (V. Brit.) 192

5. Bryan Coquard (Fr.) 122

Nič sa nezmenilo na čele celkového poradia. Lídrom je stále Brit Chris Froome, ktorý má 3:10-minútový náskok pred druhým Nairom Quintanom z Kolumbie.

Poradie po 15. etape:

1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 59:58:54 h

2. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +3:10 min

3. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +3:32

4. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +4:02

5. Alberto Contador (Šp.) +4:23

6. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky +4:54

7. Robert Gesink (Hol.) Lotto NL-Jumbo +6:23

8. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana +8:17

...

39. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +1:05:34

Nedeľňajšia tranzitná etapa merala 183 km a ponúkla štyri vrchárske a jednu rýchlostnú prémiu. Prvé tri horské, jedna tretej a dve štvrtej kategórie sa nachádzali v prvej polovici pretekov, posledná druhej kategórie asi 60 km pred cieľom. Odtiaľ to už bola v podstate rovina a tak ideálny scenár pre hromadný špurt.

Sagan bol rovnako ako v sobotu veľmi aktívny a od začiatku sa snažil dostať do úniku, aby mal väčšiu šancu bodovať na rýchlostnej prémii. O prvý atak sa postaral Daniel Teklehaimanot, ku ktorému sa pridal ďalších 10 jazdcov, ale ich pokus po chvíli skončil.

Nepresadila sa ani veľká skupina 27 pretekárov, ktorú pelotón nenechal odísť. Podarilo sa to až do tretice, keď sa z čelnej skupiny odtrhlo deväť jazdcov Thibaut Pinot (FDJ), Lars Bak (Lotto-Soudal), Siomn Geschke (Giant-Alpecin), Adam Yates (Orica-GreenEdge), Michal Kwiatkowski, Matteo Trentin (obaja Etixx-QuickStep), Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) a dvojica z Tinkoff Saxo Michael Rogers a Sagan.

Tí si postupne vypracovali približne dvojminútový náskok a ten si udržali aj na rýchlostnej prémii. Sagan si tesne pred ňou spravil menší náskok pred súpermi, no nikto z nich sa ho nesnažil zdolať a tak si pripísal ďalších 20 bodov do boja o zelený dres.

Na čele pelotónu pracovali najmä jazdci stajne Movistar a aj tímu lídra priebežného poradia Chrisa Froomea Sky. Postupne sťahovali manko na únik, ktorý zanikol asi 40 km pred cieľom.

Na čele ostali len Hesjedal s Trentinom, ale aj ich onedlho pohltilo hlavné pole. Záverečné kilometre išiel pelotón pokope a všetko smerovalo k hromadnému špurtu.

Asi tri kilometre pred koncom sa pokúsil o sóloúnik Čech Zdeněk Štybar, no proti rozbehnutému pelotónu nemal šancu na úspech.

V závere si vytvoril najlepšiu pozíciu na špurt Greipel a nakoniec sa tešil z výhry. Na páske predstihol Degenkolba, Kristoffa aj Sagana.

Hlas (zdroj: letour.fr):

Peter Sagan: "Nemám slov na to, čo sa dnes stalo. Cítil som sa dobre, bol som pripravený na superšprint. Nevravím, že ja som sa netlačil, ale v poslednej zákrute stlačili mňa a všetci sa cezo mňa prehnali. Potom som sa ešte snažil dobehnúť zmeškané, ale už to nefungovalo. Počas etapy som sa snažil ísť do úniku, byť v ňom čo najdlhšie, ale aj iné tímy mali svoje záujmy."

Peter Sagan: "Na záver etapy som si chcel vziať svoj šprintérsky bicykel, ktorý je rýchlejší a aerodynamickejší ako ostatné. Zdržal ma však motocykel s kamerou, ktorý zavadzal môjmu sprievodnému vozidlu. Trochu nás to naštvalo. Stál som tam uprostred cesty a nevedel som, čo mám robiť."

Online prenos

Cieľ - Hromadný špurt vyhral André Greipel, ktorý má okrem 50 bodov do bodovacej súťaže aj víťazný hetrik na tohtoročnej Tour de France. Slovák Peter Sagan predviedol opäť skvelý výkon, keď skončil na štvrtom mieste. Do súťaže o zelený dres získal ďalších 18 bodov a zajtra bude mať na drese červené číslo pre najaktívnejšieho pretekára dnešnej etapy.

2 km do cieľa- Český pretekár Zdeněk Štybar je ďalším, kto zaútočil. Peter Sagan je v prvej polovici pelotónu.

6 km do cieľa- Pelotón zvýšil tempo a blíži sa do cieľového mesta Valence. Do úniku sa chceli dostať Bárta aj Kwiatkowski, ale ani jednému sa to nepodarilo.

13 km do cieľa- Na čele pelotónu pracujú pretekári Europcaru, Lotta, BMC, Kaťuše aj Sky, ktorí chránia žltého Christopha Froomea. Dopredu sa tlačia aj jazdci Tinkoff-Saxo.

19 km do cieľa- Všetci najlepši špurtéri, okrem Marka Cavendisha, sú v pelotóne. O víťazovi sa s veľkou pravdepodobnosťou rozhodne v hromadnom špurte.

29 km do cieľa- Pelotón zlikvidoval náskok Trentina s Hesjedalom. Na čele najviac pracujú pretekári Europcaru a Lotta.

36 km do cieľa- Peter Sagan menil bicykel a teraz sa snaží vrátiť naspäť do pelotónu.

39 km do cieľa- Trentina začal stíhať Ryder Hesjedal, ktorý stráca 20 sekúnd. Siedmi pretekári z pôvodného úniku vrátane Petra Sagana sa už zaradili do pelotónu.

47 km do cieľa- Z čelnej skupiny sa odpojil Matteo Trentin, ktorý má pred ôsmimi prenasledovateľmi náskok približne desať sekúnd. Pelotón stráca 1:10 min.

54 km do cieľa- Poslednú horskú prémiu dnešnej etapy vyhral Thibaut Pinot, ktorý získal päť bodov. Náskok vedúcej deväťčlennej skupiny sa znížil na 1:17 min.

Jens Voigt: Bývalý skvelý nemecký cyklista Jens Voigt, ktorý vyhral dve etapy na Tour de France, nazval Petra Sagana legendou.

63 km do cieľa- Náskok vedúcej skupiny sa znižil na približne 90 sekúnd. Pretekári začali stúpať na horskú prémiu druhej kategórie. Cieľ takmer osemkilometrového stúpania (priemerný sklon je 5,8-percenta) je 54 kilometrov pred cieľom.

75 km do cieľa- Peter Sagan je víťazom rýchlostnej prémie a pripisuje si ďalších 20 bodov, pričom Slovák má aktuálne na konte 342 bodov. Saganov priamy konkurent André Greipel získal iba 5 bodov, doteraz získal 266 bodov.

85,3 km do cieľa- Čelná skupina je opäť 9-členná a pred pelotónom má náskok už vyše 3 minút (3:06).

94,5 km do cieľa- Peter Sagan sa spolu s ďalšími troma súpermi odtrhol od 9-člennej líderskej skupiny. Ich náskok je však nepatrný (cca. 12 s).

108 km do cieľa- Jazdcov teraz čaká prudké klesanie a o ďalších 32 kilometrov čaká na pretekárov šprintérska prémia. Verme, že sa stane korisťou Petra Sagana.

111 km do cieľa- O malú chvíľu nasleduje ďalšia horská prémia. Tentoraz si body za stúpanie na Côte de Badaroux pripisuje duo Pauwels (2 body) a Westra (1 bod).

113 km do cieľa- Prvý na vrchole Col du Bez je domáci Thibaut Pinot a vyhráva horskú prémiu, avšak len 4. kategórie. Preto si Pinot pripisuje iba bod.

Tinkoff-Saxo: Dnešnú etapu pozorne sleduje aj Saganov výstredný šéf Oleg Tiňkov.

133,8 km do cieľa- Na čele je aktuálne 9 jazdcov a pred pelotónom majú náskok 1 minútu a 5 sekúnd.

145,5 km do cieľa- Z čelnej skupiny sa odtrhlo 7 jazdcov. Medzi inými napr. Sagan, Pinot, Bak či Kwiatkowski.

156 km do cieľa- Na trati panuje zatiaľ relatívny pokoj. Vedúca skupina si od pelotónu udržuje konštantný odstup. Aktuálna strata pelotónu je 40 sekúnd.

165,8 km do cieľa- Čelná skupina aj so Saganom má aktuálne 27 členov a pred pelotónom náskok 45 sekúnd.

175 km do cieľa- Dopredu idú prví pretekári. Medzi celkovo 17 jazdcami na čele je aj Peter Sagan, Dylan van Baarle či Lieuwe Westra.

183 km do cieľa- Jazdci práve vyrazili z mesta Mende na trať 15. etapy.

Pred etapou- Štart dnešnej etapy je vo včerajšom cieľovom meste Mende, pričom cyklisti dnes musia prekonať 183 kilometrov. Cieľ etapy je v meste Valence.

Pred etapou- Profil dnešnej etapy je kopcovitý vrátane štyroch horských a jednej šprintérskej prémie.

profil_r4250.png

Zdroj: letour.fr

Pred etapou- Uvidíme s akými taktickými pokynmi vyrazí na trať Peter Sagan.

Pred etapou- Jazdci sa pomaly pripravujú na štart dnešnej etapy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Greipel vyhral pätnástu etapu, Sagan obsadil štvrté miesto