Futbalisti porazili Lichtenštajnsko 4:0

Marek Hamšík (vpravo) v súboji s Martinom Stocklasom.
Marek Hamšík (vpravo) v súboji s Martinom Stocklasom. (Autor: tasr)
Sportnet|19. nov 2008 o 19:15

Zverenci Vladimíra Weissa potvrdili vo svojom poslednom vystúpení v roku 2008 úlohu favorita. O góly sa postarali Hamšík, Vittek a Jež.

ŽILINA. Slovenská futbalová reprezentácia v poslednom tohtoročnom vystúpení zdolala v stredajšom priateľskom zápase Lichtenštajnsko 4:0.

Zverenci trénera Vladimíra Weissa zaknihovali na žilinskom štadióne pod Dubňom v siedmom vzájomnom zápase s Lichtenštajnskom už šieste víťazstvo a veľavravné je ich skóre 23:0.

Fotogalériu nájdete na futbal.sme.sk

Slováci bez viacerých zranených opôr viedli od 43. minúty po góle Mareka Hamšíka. Po zmene strán stredopoliar Neapola zvýšil hlavou na 2:0 a v 75. minúte sa po dlhom gólovom pôste v národnom tíme presadil aj Róbert Vittek. Skóre uzavrel v 90. minúte Róbert Jež.

((video))

V roku 2008 odohrali Slováci desať zápasov, štyrikrát zvíťazili, raz remizovali a v piatich zápasoch ťahali za kratší koniec povrazu. Najbližšie sa 28. marca predstavia vo Wembley v priateľskom zápase s domácim Anglickom, o tri dni neskôr (1. apríla) ich už čaká úvodný jarný zápas 3. skupiny kvalifikácie MS 2010 s Českom v Prahe.

Domáci mali viac z hry, úvodný gól strelil Hamšík

Slováci sa pokúsili o rýchly gól, ale Hamšík už v 2. minúte po sklepnutí lopty Jakubkom pálil zo šiestich metrov nad. Druhá vydarená akcia sa Weissovmu tímu podarila v 16. minúte po odvážnom prieniku Zabavníka až pred šestnástku súpera, na ktorý nadviazal Obžera prudkou strelou do Jehleho.

((video 1))

Inak boli domáci v medzihre málo nápadití a lichtenštajnský "betón" pre nich predstavoval neriešiteľný rébus. Prelomiť ľady mohol v 26. minúte Borbély, po ktorého strele zazvonila horná žrď hosťujúcej brány a v sieti neskončila ani následná hlavička Hamšíka. Letargia z riedko zaplnených tribún sa preniesla na ihrisko, Slováci pustili súpera do hry a hostia využili každú príležitosť na vymanenie sa z vlastnej polovice.

((video 2))

Prvopolčasové gólové suchoty mohol po Hamšikovom skvelom vysunutí a Šventovej spätnej prihrávke ukončiť Borbély, z 18 metrov však mieril len do nohy súperovho obrancu. V 43. minúte sa to podarilo Hamšikovi, ktorý na päťke strelou z otočky prekonal Jehleho - 1:0.

Slováci pridali v 2. polčase tri góly

V 50. minúte sa vyrútil dopredu Frick a keby namiesto nepresného zakončenia volil radšej prihrávku na voľného spoluhráča, mohli hostia zdramatizovať priebeh. Slováci odpovedali rýchlym prienikom Hološka, útočník Besiktasu však z uhla bránu netrafil a spätná prihrávka Ježa žiadneho hráča v bielom drese nenašla.

Trápenie favorita pokračovalo aj po zmene strán. Hostia pasivitu súpera takmer využili v 58. minúte, keď debutant Kucka na poslednú chvíľu hasil odkopom na bránkovej čiare pred Michaelom Stocklasom. Slováci nechceli nič ponechať náhode a po hodine hry zvýšili tempo, v dôsledku čoho sa dostali aj do náznakov šancí, najmä Ježova strela v 63. minúte volala po upokojujúcom góle.

Odmeny sa zvýšenú snahu sa napokon dočkali v 72. minúte. Hološko pekne vysunul Vitteka, ktorý pekne obišiel Jehleho a elegantne naservíroval loptu na hlavu Hamšíka - 2:0. O niekoľko minút sa dočkal aj striedajúci Vittek, ktorý po krížnom centri zavesil "halfom" pod brvno - 3:0. V tej chvíli už hostia fyzicky odpadli a Slováci ich prišpendlili na ich polovici, lenže nádejné strely Hološka a zakončenie Zabavníka sa gólom neskončili. V 90. minúte miláčik žilinského publika Jež po situácii zaváňajúcej ofsajdom stanovil na 4:0.

Slovensko - Lichtenštajnsko 4:0 (1:0)

Góly: 43., 72. Hamšík, 75. Vittek, 90. Jež. ŽK: Čech - Beck, Frick, Ritzberger. Rozhodovali: Orechov - Šamych, Soboťuk (všetci Ukr.), 2010 divákov.

Slovensko: Mucha - Pekarík (46. Hološko), Čišovský, Zabavník, Čech - Borbély - Obžera (53. Kucka), Kozák, Hamšík (74. Doležaj), Švento (46. Jež) - Jakubko (67. Vittek)

Lichtenštajnsko: Jehle (79. B. Büchel) - Ritzberger, Oehri, Ma. Stocklasa, Mi. Stocklasa - Rohrer (46. Christen), M. Büchel, Polverino (46. R. Büchel), Burgmeier (46. Beck) - Frick - Fischer (79. Vogt)

Povedali po zápase

Vladimír Weiss, tréner SR: "Víťazstvo ma teší, aj keď výkon mohol byť z našej strany aj kvalitnejší. Čakal som lepšiu hru, ako sme dnes predviedli. Bolo tam viacero nepresností, chýbal pohyb bez lopty. V defenzíve nám trochu viazla rozohrávka. Absentovali traja stopéri zo základnej zostavy. Takýto súper nás však v obrane nepreverí, hoci mal dnes jednu šancu. Ku koncu stretnutia sme hrali na troch obrancov, vyskytli sa potom aj chybičky spôsobené snahou streliť Lichtenštajncom viac gólov. V závere sa to hráčom aj podarilo. Asi by sme si však dnes zaslúžili aj lepšiu divácku kulisu. Príchod Kucku, gól Vitteka, dva góly Hamšíka a to, že sme zdraví,“ bolo stručné, ale výstižné vyjadrenie k plusom slovenského stredajšieho vystúpenia.

"Napokon sme dali štyri góly, vyhrali sme, takže spokojnosť. Aj duel s Lichtenštajnskom mi dal veľa užitočného, každý zápas mi ako trénerovi niečo ukáže, bolo tak aj tentoraz.“

"Kucka hral výborne. Mal svetlé ofenzívne momenty, hoci nastupoval do pozície defenzívneho záložníka. Juraj je mladý, vie hrať futbal, je to hráč do budúcnosti. Keď sa naučí ešte čítať hru, bude z neho veľký futbalista,“ vyjadril sa na adresu 21-ročného odchovanca prievidzského futbalu.

"Celkovo ďakujem chlapcom za celú sezónu. V ťažkej kvalifikačnej skupine o postup na MS 2010 zimujeme na prvej priečke, naša cesta za splnením cieľa však bude ešte tŕnistá, dlhá, ťažká a náročná.“

((video 3))

Hans-Peter Zaugg, tréner Lichtenštajnska: "V prvom rade by som chcel zagratulovať slovenskému mužstvu k víťazstvu. Dnes sme hrali proti veľmi silnému súperovi, ktorý ukázal najmä svoju atletickú silu. Rozdiely medzi mužstvami boli viditeľné, tak v hernej ako aj v kondičnej oblasti. Mali sme problémy v defenzíve aj vďaka tomu, že Slováci sú veľmi silní v útoku. Hráčom nemôžem nič vyčítať, hoci prehra 0:4 je vysoká."

Marek Hamšík, stredopoliar SR: "Mohol som dnes dať štyri alebo päť gólov, ale tešia aj tie dva. Najprv sa nám v prvom polčase nedarilo, museli sme sa so súperom natrápiť, ale výsledok musí potešiť."

Martin Jakubko, útočník SR: "Myslím, že trénerovi dnes vyšli striedania, chlapci, ktorí prišli na trávnik zmenili hru a zákonite prišli aj góly. Želám si, aby sa nám v tom nasledujúcom roku darilo viac ako v tomto, a aby sme si splnili sen dostať sa na majstrovstvá sveta."

Juraj Kucka: "Bol to dobrý zápas, vyhrali sme 4:0, takže musím byť spokojný. Pri tej jedinej šanci súpera som zareagoval včas a zabránil som gólu."

Róbert Jež: "Zápas mi vyšiel na domácom trávniku dobre a hneď som dal aj prvý reprezentačný gól. S takýmto súperom je to vždy o prvom góle, my sme ho dali dosť neskoro a súper stále cítil šancu na nejaký dobrý výsledok."

Peter Pekarík (obranca SR): "Myslím si, že tento zápas určite splnil očakávania. Šancu dostali noví hráči, mali sme možnosť sa opäť viac zohrať. V prvom polčase sme videli, že keď proti relatívne slabšiemu súperovi nedáme rýchly gól, tak sa potrápime. Po zmene strán to už bolo oveľa jednoduchšie.“

Róbert Jež (stredopoliar SR a autor štvrtého gólu domácich): "Museli sme hrať ofenzívne, pretože v takomto dueli, keď je súper zalezený pred svojou šestnástkou, sa ani inak hrať nedá. Hostia zo zabezpečenej obrany vyrážali do brejkov, čo je vždy nepríjemné. Pocity sú samozrejme príjemné, keďže sme vyhrali a dali sme štyri góly.“

Róbert Vittek (útočník SR a autor tretieho gólu domácich): "Prišiel som do rozbehnutého zápasu. Mal som za úlohu dať gól a trochu to tam rozpohybovať, čo sa mi podarilo. Súper predviedol určite jeden z tých lepších výkonov. Nám sa naopak príliš nedarilo. Ak by bol dal Marek Hamšík gól už v 2. min, oveľa skôr by bolo 3:0 či 4:0 a nie až na konci duelu.“

Dušan Švento (stredopoliar SR): "Najdôležitejšie bolo, aby sme zvíťazili, čo sa nám aj podarilo, takže sme spokojní. Z chýb jednotlivcov sa to prenieslo do celého kolektívu, preto naša hra v prvom polčase nebola príliš oslnivá. Odpichli sme sa však od jedného gólu a po zmene strán sme dokázali pridať ďalšie. Nakumulovalo sa viac faktorov, ktoré nám príliš nehrali do karát - hrali sme so slabším súperom, v chladnom počasí a pred málo

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov