Hráč Arsenalu pripomenul škorpióna. Neuveriteľný gól, chvália ho

Olivier Giroud zaujal svet veľkou parádou.
Olivier Giroud zaujal svet veľkou parádou. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|2. jan 2017 o 18:30

Olivier Giroud vyťažil z krkolomnej situácie a strelil možno najkrajší gól roka. Ihneď prvého januára.

BRATISLAVA. Akrobaticky kop prezývaný škorpión v deväťdesiatych rokoch minulého storočia najviac preslávil kolumbijský brankár René Higuita.

Drzou parádičkou zabraňoval gólom. Najpamätnejší zákrok predviedol v roku 1995 v zápase proti Anglicku. Keď naňho smerovala lopta, urobil to, čo nikto nečakal.

Namiesto toho, aby ju bezpečne chytil do rúk, mohutne nadskočil, akoby chcel predviesť šípku. Loptu vzápätí akrobaticky vyrazil chodidlami.

Tento kop sa dostal medzi sto najlepších športových momentov všetkých čias v ankete televízneho kanála Channel 4.

„Neskutočné je už len to, keď sa o podobný kop niekto pokúsi. Musíte loptu zasiahnuť za telom a pätičkou. Keď k tomu dáte gól, je to neuveriteľné,“ komentoval Alan Shearer, najlepší strelec v dejinách Premier League.

Teraz je futbalovým expertom BBC a na Higuitu si spomenul opäť. Pripomenul mu ho gól Oliviera Girouda.

Efektne i efektívne

Francúz v službách Arsenalu sa tiež položil do vzduchu, vymrštil ľavú nohu nad hlavu a loptu trafil pätou, ako keď útočí škorpión. Giroud vzápätí padol na zem, ale oblúčikom prekonal bezmocného brankára.

Lopta sa od brvna odrazila za bránkovú čiaru. Giroud to urobil efektne, efektívne a veľmi elegantne.

„Bol to unikátny a úžasný gól. Navyše bolo vidieť, že to Olivier presne takto chcel urobiť. Nebolo to tak, že by ho lopta trafila. Samozrejme, pri takomto góle potrebujete aj trochu šťastia, ale bol naozaj krásny a veľmi dôležitý," hýril nadšením Petr Čech, brankár Arsenalu a spoluhráč Girouda.

Arsenal aj vďaka výnimočnému gólu zdolal v devätnástom kole anglickej ligy doma Crystal Palace 2:0.

Jediná vec, ktorú mohol urobiť

Senzačná však bola celá akcia Arsenalu, ktorá trvala iba dvanásť sekúnd.

Odštartoval ju obranný zákrok Oxlada Chamberlaina. Futbalisti Arsenalu rýchlo loptu vyviezli z vlastnej šestnástky. Až po gól im stačilo šesť prihrávok a desať dotykov.

Giroud sa zapojil do akcie ešte na vlastnej polovici, keď uvoľnil prihrávkou spoluhráča. Tiež elegantne pätou. Gólu predchádzal paradoxne nevydarený center Alexisa Sanchéza, ktorý poslal prihrávku na pätu – teda tam, kde si to futbalista najmenej želá. Giroud sa dostal do krkolomnej situácie. Navyše bol po dlhom šprinte.

„To bola jediná vec, ktorú som v tom momente ešte mohol urobiť. Mal som šťastie, veľké šťastie," povedal Giroud o svojej akrobatickej strele.

„Toto bol môj najlepší gól v kariére,“ priznal. V tejto sezóne Premier league pritom Francúz nastúpil v základnej zostave iba druhýkrát. Zväčša je len náhradníkom. Celkovo odohral iba 359 minút, čo sú v prepočte štyri celé zápasy.

Skóroval päťkrát, čo je slušná bilancia vzhľadom na priestor, ktorý od trénera Arséna Wengera dostal. „Giroud strelil najkrajší gól roka," tvrdil cez sociálne siete Gary Lineker, bývalý anglický reprezentant a teraz futbalový expert.

Olivier Giroud (vpravo) bol napokon hviezdou zápasu proti Crystal Palace.
Olivier Giroud (vpravo) bol napokon hviezdou zápasu proti Crystal Palace. (Autor: TASR/AP)

Dva za týždeň

Najkrajší gól roka tak možno padol už prvého januára. Podobný zásah v štýle škorpióna predviedol vlani v zápase švédskej ligy Fín Simon Skraab, ktorý je v desaťčlennej nominácii ankety o gól roka 2016 organizovanej Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA).

Cenu Ferenca Puskása získal v roku 2012 Slovák Miroslav Stoch.

„Som rozmaznaný skvelými útočníkmi, či už to bol Henry, alebo Bergkamp. Každý si ich pamätá, pretože sú spojení s fantastickými gólmi. A tento gól bude už teraz navždy spojený s Giroudom,“ priznal Wenger.

Neskutočné je už len to, keď sa o podobný kop niekto pokúsi. Musíte loptu zasiahnuť za telom a pätičkou. Keď k tomu dáte gól, je to neuveriteľné.


Alan Shearer, bývalý útočník

„Škorpiónske góly sú ako londýnske autobusy. Čakáte na ne celý život a potom ich vidíte dva naraz,“ napísal jeden z fanúšikov prostredníctvom BBC.

Narážal na to, že podobný gól dal počas Vianoc aj Henrik Mchitarjan z Manchestru United.

Sám Giroud priznal, že sa trošku Arménom inšpiroval a podľa mnohých bol jeho gól ešte krajší. „Senzačný gól a ide to aj bez ofsajdu," upozornil Lineker, že zásah hráča Manchestru United nemal platiť pre postavenie mimo hry.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Hráč Arsenalu pripomenul škorpióna. Neuveriteľný gól, chvália ho