Viac tímov a koniec skupín. Ligu majstrov čakajú zásadné zmeny

Trofej pre víťaza Ligy majstrov.
Trofej pre víťaza Ligy majstrov. (Autor: TASR/AP)
Ivan Mriška|4. mar 2024 o 20:33

Zmeny majú zabezpečiť pozitívnu budúcnosť európskeho futbalu.

BRATISLAVA. Vyšší počet zápasov, viac účastníkov a vyššie príjmy. To sú hlavné dôvody, prečo sa od novej sezóny 2024/25 bude hrať Liga majstrov UEFA v novom formáte.

Čo všetko sa zmení a na čo sa fanúšikovia môžu tešiť?

Najdôležitejšou zmenou je, že do základnej časti sa dostane namiesto 32 až 36 tímov. V jednom ročníku Ligy majstrov sa doteraz hralo 125 zápasov, po novom ich bude 189.

„Reforma dáva príležitosť ďalším štyrom tímom súťažiť s najlepšími klubmi v Európe. Týchto 36 klubov sa zúčastní jedinej ligovej súťaže, v ktorej sa všetkých 36 súťažiacich umiestni spolu,“ informuje UEFA na svojom webe.

Štyri tímy sú minulosťou

Skupinová fáza so štyrmi tímami sa stane minulosťou. V novom formáte budú všetky kluby zaradené do jednej tabuľky (takzvaný švajčiarsky turnajový systém).

Po odohraní ôsmich zápasov, namiesto doterajších šiestich, prvých osem klubov postúpi priamo do play-off, šestnásť tímov si zahrá formou dvojzápasov v kvalifikácii a posledných dvanásť klubov vypadne.

„Kluby už nebudú hrať s troma súpermi dvakrát, doma a vonku, ale namiesto toho budú čeliť ôsmim rôznym tímom, pričom polovicu zápasov odohrajú doma a polovicu vonku.

Aby sa určilo osem rôznych súperov, tímy budú nasadené do štyroch skupín podľa výkonnosti. Každý tím bude potom vyžrebovaný,“ dodáva s tým, že nový formát dáva klubom príležitosť otestovať sa proti širšiemu spektru súperov, čo zvyšuje vyhliadky pre fanúšikov.

Novinkou kolektívny výkon

Ďalšou zmenou je, že kluby z jednej krajiny môžu na seba naraziť hneď v prvotnej fáze, čo doteraz možné nebolo. Najskôr sa mohli stretnúť vo štvrťfinále.

Tiež by sa v základnej fáze malo hrať viac zápasov medzi veľkoklubmi, od čoho si predstavitelia UEFA sľubujú vyššiu sledovanosť.

Novinkou bude aj takzvaný najlepší kolektívny výkon, vďaka ktorému si dva kluby vybojujú miestenku v hlavnej fáze. Počet získaných bodov klubov z jednej krajiny vo všetkých troch pohárových súťažiach (Liga majstrov, Európska liga, Európska konferenčná liga) sa vydelí počtom účastníkov a vypočíta sa koeficient.

Po novom sa môže stať, že napríklad Premier League bude mať v hlavnej fáze až sedem účastníkov.

„Kvalifikácia do Ligy majstrov zostáva nezmenená, závisí od konečného umiestnenia klubu v predchádzajúcej sezóne domácej ligovej súťaže v kombinácii s umiestnením jednotlivých zväzov v rebríčku koeficientov asociácie klubov,“ vysvetľuje UEFA.

Vyraďovacia fáza bez zmeny

Od osemfinále sa bude hrať podľa existujúceho formátu na odvety až po finále. To sa uskutoční na neutrálnej pôde na jedno víťazstvo.

„Všetky zápasy okrem finále sa budú aj naďalej hrať v strede týždňa, iba finále sa uskutoční v sobotu,“ dodáva.

Podľa obdobného formátu sa bude hrať aj Európska liga (osem zápasov, a teda osem rôznych súperov v ligovej fáze) a Európska konferenčná liga, ktorá sa od ročníka 2024/25 bude volať Konferenčná liga UEFA.

Zápasy Ligy majstrov a Európskej ligy sa budú hrať od septembra do januára, zatiaľ čo zápasy Európskej konferenčnej ligy sa budú hrať od septembra do decembra.

V štandardných týždňoch sa zápasy Ligy majstrov budú hrať v utorok a stredu, zatiaľ čo zápasy Európskej ligy a Európskej konferenčnej ligy sa budú hrať vo štvrtok.

„Vykonané zmeny sú navrhnuté tak, aby zabezpečili pozitívnu budúcnosť európskeho futbalu na každej úrovni a splnili meniace sa potreby všetkých jeho zainteresovaných strán.

Jednoznačným potvrdením spoločného záväzku k princípu otvorenej súťaže a športovým zásluhám na celom kontinente bolo spoločným cieľom aj udržanie domácich líg.

Nové prostredie klubových súťaží UEFA umožní viacerým tímom, a teda aj viacerým trénerom a hráčom súťažiť v konkurencieschopnejších zápasoch na európskej scéne.

UEFA tiež opätovne potvrdila svoj silný finančný záväzok voči celému európskemu futbalu a bude iniciovať kroky na zabezpečenie solidarity s klubmi, ktoré sa nezúčastňujú klubových súťaží UEFA. To posilní pevný základ, na ktorom je hra v Európe postavená,“ uzatvára web UEFA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Viac tímov a koniec skupín. Ligu majstrov čakajú zásadné zmeny