Prísahu zložili v telocvični. Štrnásť ukrajinských futbalistov narukovalo do armády

Futbalisti - vojaci druholigového FK Prykarpattja Ivano Frankivsk.
Futbalisti - vojaci druholigového FK Prykarpattja Ivano Frankivsk. (Autor: FB Andryj Pavelko)
Jakub Bobovič|17. apr 2022 o 23:20

Prykarpattja Ivano Frankivsk hrá v druhej najvyššej súťaži.

BRATISLAVA. Štrnásť hráčov a tréneri mužstva druhej najvyššej ukrajinskej súťaže PFK Prykarpattja Ivano Frankivsk zložili prísahu a vstúpili do Ozbrojených síl Ukrajiny.

O vstupe hráčov a trénerov do armády informovala v nedeľu oficiálna webová stránka klubu účinkujúceho v Peršej lige (druhej najvyššej súťaži, pozn. autora).

"Ide o absolútne bezprecedentný prípad od začiatku vojny, keď sa druholigové futbalové mužstvo jednomyseľne zhodlo na prijatí mobilizácie," píše sa na stránke klubu.

"Mal som strach, nie strach slúžiť, skôr neprekážať, pretože tu (v armáde) sú profesionáli. Oni dobre vedia, čo robiť. Je to ako vziať do profesionálneho (futbalového) mužstva futbalistu zo sídliska, on bude len prekážať.

Práve to nás trochu zdržalo, nechceli sme byť na ťarchu," prezradil pre klubový web kapitán Vasyľ Cjucjura, hrajúci na pozícii útočníka.

"Keď nám vojenský komisár vysvetlil, že nás budú postupne pripravovať, dajú nám základy a ukážu, ako držať zbrane, bojovať a ochraňovať Ukrajinu, tak sme súhlasili s tým, že vstúpime do Ukrajinskej armády. Už nás zoznámili aj s útočnými puškami: ako ich rozobrať, čistiť a strieľať. Všetko postupne. Pridávame sa k stráži a budeme slúžiť," dodal Cjucjura.

Hrdý na svojich hráčov bol aj prezident Prykarpattja Andrij Pavelko.

"Som veľmi vďačný mužstvu - hráčom a trénerom, ktorí zložili prísahu. Je to dôležitý moment v histórii ukrajinského futbalu a príklad pre celý svet. Ukrajinská futbalová komunita spolu s našou (ukrajinskou) armádou.

Je dôležité, aby nás súdržnosť krajiny priviedla do istého víťazstva nad rašizmom."

Mesto Ivano Frankivsk sa nachádza v juhozápadnej časti Ukrajiny a od začiatku vojny sa, podobne ako iné mestá, nevyhlo ruským útokom.

V meste, ktoré sa nachádza len niečo menej ako tristo kilometrov cesty autom od slovenských hraníc, bombardovali Rusi letisko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Prísahu zložili v telocvični. Štrnásť ukrajinských futbalistov narukovalo do armády