Prečo by mali demolovať mesto? Spartak navrhuje zákaz hosťujúcich fanúšikov

Chuligánska bitka.
Chuligánska bitka. (Autor: SITA)
Sportnet, TASR|26. okt 2021 o 17:10

Ukázalo sa, že niektoré opatrenia v praxi fungujú len na papieri.

BRATISLAVA. "V mene klubu Spartak Trnava sa chcem ospravedlniť za násilie na štadióne. Je nám to veľmi ľúto," hovoril prezident trnavského kubu Peter Macho pred poslancami slovenského parlamentu.

Odsúdil hrubé násilie počas ligového zápasu Trnava - Slovan, ktorý v 13. minúte pre výtržnosti museli ukončiť. 

Členovia Výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport si zavolali prezidentov oboch klubov, zástupcov Slovenského futbalového zväzu, polície, aby hľadali riešenie na vytlačenie násilníkov zo štadiónov a zavedenie prísnejších sankcií.

Ukázalo sa, že niektoré opatrenia v praxi fungujú len na papieri a míňajú sa účinku. V Trnave napríklad museli vypnúť kamerový systém na snímanie tvári pri vstupe. Pretože cez rúško nevedel softvér osobu identifkovať.

Hamran by stop fanúšikov uvítal

Na zlepšenie bezpečnosti na štadiónoch padlo viacero návrhov. Šéf Trnavy Macho by uvítal, aby pri rizikových zápasoch necestovali fanúšikovia hostí na zápas. Toto opatrenie sa osvedčilo v Holandsku.

"Prečo by mali chuligáni napríklad ísť do Bratislavy a demolovať mesto, ktoré samospráva buduje? V Holandsku na to našli riešenie. Fanúšikovia z Rotterdamu nesmú chodiť na zápasy do Amsterdamu a to isté platí aj naopak. Na prechodné obdobie 2 - 3 rokov by sme mohli to isté aplikovať aj u nás," navrhuje Macho. 

Navrhuje prechodné obdobie, pretože je potrebné zmeniť legislatívu. Pokiaľ nebudú v praxi prísnejšie pravidlá, pomohlo by to predísť problémom na najrizikovejších zápasov.

"Privítal by som to. Odbremení to políciu. Mohli by sme sa venovať iným problémom," reagoval na tento návrh prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran.

Chuligánov evidujú len na papieri

Bezpečnostný manažér SFZ Peter France priznal, že na to, aby vytlačili problémových fanúšikov zo zápasov, potrebujú pomoc polície.

"Musíme aj sprísniť tresty a ukladať aj alternatívne tresty, ako napríklad hlásenie sa na polícii počas zápasu. V Anglicku to je najprísnejší trest. U nás sa tieto tresty nevyužívajú. Organizátor má počas zápasu náročnú pozíciu proti chuligánom, ktorí sú trénovaní," uviedol France.

Futbalový zväz roky viedol evidenciu osôb, ktoré na štadiónoch vyvolávajú problémy. Zo svojej pozície však s týmto zoznamom nemohol vraj voči nim zakročiť. Malo by sa to zmeniť a systém bude zrejme spracovať polícia. 

Vytvorenie informačného systému podporuje aj Hamran.

"V zahraničí toto riešenie funguje. Ten systém však treba kŕmiť informaciami, aby ste vedeli, kto nemôže ísť na zápas. U nás je momentálne nefunkčný, kluby ho vedú, lenže tie mená si zakladajú do zložiek. Na papieri je v ňom 162 ľudí. V praxi však polícia ani nekontroluje vstup na štadión," uviedol Hamran.

Policajný prezident zvolal ďalšie pracovné stretnutie na sprísnenie opatrení. 

Parlamentný výbor zvolali v reakcii na udalosti z futbalového derby Trnava - Slovan, ktoré sa 17. októbra nedohralo. Po necelej štvrťhodine ho rozhodca musel prerušiť, keďže na hraciu plochu vbehli výtržníci a došlo medzi nimi aj k fyzickým konfrontáciám.

Došlo i k zraneniam. Polícia po stretnutí oznámila, že pokyn na zásah bezpečnostných zložiek prišiel zo strany organizátora neskoro.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Prečo by mali demolovať mesto? Spartak navrhuje zákaz hosťujúcich fanúšikov