Jedinečná sezóna. Slovensko bude mať v mládežníckej Lige majstrov dvoch zástupcov

Diváci povzbudzujú na vypredanom štadióne v zápase osemfinále mládežníckej Ligy majstrov (UEFA Youth League) vo futbale medzi MŠK Žilina - FC Kodaň.
Diváci povzbudzujú na vypredanom štadióne v zápase osemfinále mládežníckej Ligy majstrov (UEFA Youth League) vo futbale medzi MŠK Žilina - FC Kodaň. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|30. aug 2024 o 17:55

Okrem majstra z Trenčína sa v nej predstaví aj v Slovan.

BRATISLAVA. Futbalová Liga majstrov bude mať v tejto sezóne nový formát. Ten ovplyvní aj formát mládežníckej Ligy majstrov.

Vďaka postupu Slovana Bratislava do hlavnej fázy bude mať Slovensko v mládežníckej LM po prvý raz v histórii dvoch zástupcov. Predstaví sa v nej AS Trenčín i ŠK Slovan Bratislava.

Mládežnícka súťaž bude mať v tejto sezóne väčší počet účastníkov, než kedykoľvek predtým. Podobne ako doteraz, aj po novom bude mať mládežnícka LM dve vetvy.

Vetva Ligy majstrov

Vetva Ligy majstrov kopíruje ligovú fázu mužskej súťaže, predstaví sa v nej tých 36 klubov, ktoré sa kvalifikovali do hlavnej súťaže.

Na rozdiel od Ligy majstrov však mládežníci odohrajú iba šesť zápasov (nie osem) – tie, ktoré pripadnú na tento kalendárny rok, s tými istými súpermi ako aj muži.

Slovan Bratislava v hlavnej fáze privíta Manchester City, AC Miláno, Dinamo Záhreb a VfB Stuttgart, kým vonku bude hrať s Bayernom Mníchov, Atléticom Madrid, Celticom Glasgow a Gironou.

Presný rozpis zápasov bude známy v sobotu, vtedy sa teda dozvedia aj mladíci Slovana, s kým si zahrajú v mládežníckej Lige majstrov.

Z tejto vetvy postupuje do šestnásťfinále najlepších 22 klubov. Vyraďovacia fáza sa uskutoční na jar roku 2025.

Majstrovská vetva

Do vetvy domácich šampiónov boli zaradení víťazi domácej súťaže do 19 rokov. Možnosť prihlásiť sa mali všetky členské krajiny UEFA, predtým bol maximálny počet 32 klubov.

Napokon sa prihlásilo 52 krajín. Ak z nejakej krajiny bol dorastenecký majster z toho istého klubu, ktorý sa dostal do hlavnej fázy mužskej súťaže, na jeho miesto zaradili do majstrovskej vetvy mládežníckej LM klub z druhého miesta.

Zo Slovenska si v tejto vetve zabezpečil účasť AS Trenčín, majster v kategórii U19. Pred druhým Slovanom mal náskok 13 bodov.

Z majstrovskej vetvy postupuje do šestnásťfinále desať klubov.

Táto vetva sa skladá z troch kôl, ktoré sa hrajú na odvety. Majstri z 24 najnižšie nasadených krajín začínajú svoju púť už v prvom kole, kluby z hornej dvadsaťosmičky sa zapoja do súťaže v druhom kole.

Slovensko je podľa aktuálneho rebríčka na 28. mieste, podľa toho Trenčín má byť nasadený do druhého kola.

Žreb tejto vetvy sa uskutoční v utorok 3. septembra.

Žilinčania všetkých pobláznili

V minulej sezóne reprezentovala Slovensko v mládežníckej Lige majstrov Žilina. Žilinskí mladíci pobláznili celé mesto, keď vyradili Spartu Praha i Borussiu Dortmund a zastavil ich až v osemfinále FC Kodaň po penaltovom rozstrele.

Vypredaný štadión bol dôkazom toho, že aj mládežnícky futbal môže prilákať divákov.

S mládežníckou LM majú skúsenosti už aj v Trenčíne i v Slovane.

V sezóne 2022/2023 Trenčín v prvom kole postúpil cez litovský Žalgiris Vilnius, no v druhom už nestačil na Panathinakios Atény.

V ročníku 2019/2020 bratislavský Slovan vyradil v prvom kole bulharský Razgrad Ludogorec, ale v druhom bol Glasgow Rangers nad jeho sily. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Jedinečná sezóna. Slovensko bude mať v mládežníckej Lige majstrov dvoch zástupcov