Keď hrá Slovan proti Trnave, je to Slovan ako v Európe, hovorí Gašparík pred finále

Tréner Spartaka Trnava Michal Gašparík.
Tréner Spartaka Trnava Michal Gašparík. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|30. apr 2023 o 18:45 (aktualizované 1. máj 2023 o 00:00)

Pred Trenčínom som bol nervóznejší, tvrdí tréner Spartaka pred finále so Slovanom.

TRNAVA. V tábore futbalistov trnavského Spartaka vládne pred pondelkovým finále Slovnaft Cupu so Slovanom Bratislava dobrá nálada.

Okrem dlhodobo zranených Martina Mikoviča a Mateja Čurmu majú k dispozícii kompletný káder a pred finále sú optimisticky naladení.

Finálový zápas Spartak Trnava - Slovan Bratislava je na programe v pondelok 1. mája o 15:00 h na Štadióne Antona Malatinského, textový online prenos nájdete na Sportnet.sk.

Obaja sú lepší ako vlani

"Myslím si, že nás súčasný tím je o niečo silnejší ako v minulom finále, ale aj Slovan je silnejší ako pred rokom. Tréner Weiss je tam dlhšie, sú zohratejší, majú lepšiu individuálnu kvalitu," vravel na predzápasovej tlačovej konferencii tréner Spartaka Michal Gašparík.

Jeho zverenci nedokázali vyzrieť na obranu belasých ani v piatkovom ligovom derby, ktoré prehrali na Tehelnom poli 0:1. V tejto sezóne sa ťažšie gólovo presadzujú.

"Dali sme im len jeden gól, vieme o tom. Pohár je ale iná súťaž a verím, že gólov dáme viac," povedal Gašparík.

Pred novinármi bol uvoľnený a pozitívne naladený. Nebolo poznať, že Trnavu čaká domáce pohárové finále a zrejme najdôležitejší zápas sezóny.

"Som v pohode. Strašne nervózny som bol v pohárovej odvete semifinále s Trenčínom. Vtedy som ani neobedoval. Mal som stres, pretože sme otáčali ťažký zápas v Trenčíne a vyhrali so šťastím. V odvete prišiel nový tréner, od ktorého neviete, čo máte čakať. Tam som bol pod tlakom, pretože sme túžili po domácom finále. Teraz si to chceme užiť," vravel Gašparík.

Výhoda môže byť zradná

"Verím, že to nie je fráza, že to hráči budú mať v hlavách a budú uvoľnení. Keby mali byť zviazaní, nie je to dobre," upozornil pred domácim zápasom.

"Zažil som derby, keď naši hráči neboli uvoľnení a potom vás Slovan dokáže prevalcovať. Majú väčšie skúsenosti s veľkými zápasmi, ale my hráme doma, konečne sme vypredali štadión. Dúfam, že si to chalani užijú a nebude ich to zväzovať, pretože len vtedy dokážu podať dobrý výkon," pokračoval kormidelník Spartaka.

Domáce prostredie tak môže byť pre Spartak zradné. Gašparík to však považuje za dôležité, pretože nielen jeho mužstvo je na vlastnom trávniku sebavedomejšie.

Predpokladá, že zápas sa rozhodne už v riadnom hracom čase. "Je to moja intuícia. Keby sme išli podľa prognóz, vyhrá Slovan. Vieme, aké zápasy s nimi máme, koľko gólov sme im dali a koľko šancí si vypracovali," vymenúval 41-ročný kormidelník.

"Keď hrá Slovan proti Trnave, je to Slovan ako v Európe. Môžeme sa na neho pripravovať podľa zápasov s inými ligistami, ale on tak nezahrá. Proti Spartaku hrá úplne inak ako proti iným družstvám.

Svoju silu nám dajú pocítiť v každom derby. Toto je však finále na našom štadióne, iná súťaž a aj sa vždy inak pripravujeme ako na zápasy v lige. Preto sme aj druhý rok po sebe vo finále."

VIDEO: Roman Procházka pred finále Slovnaft Cupu

Pre každý prípad sa však v Trnave pripravujú poctivo aj na prípadný penaltový rozstrel.

Rozhodnúť môže niečo nečakané

Na strane Slovana nie je jasné, či nastúpi kapitán Vladimír Weiss mladší. Gašparík podotkol, že sa pripravujú na oba varianty a tiež rátajú s možnými zmenami v zostave belasých.

"Uvidíme, ako to tréner Weiss postaví, koľko hráčov zmení. My sme v piatok v ligovom stretnutí pretočili celú základnú zostavu, z tohto pohľadu máme určitú výhodu, ak by prišlo k predĺženiu," poznamenal tréner Trnavy, hoci piatkovému derby chýbalo určité tempo.

"Zápas síce pre ľudí na oko nebol zaujímavý, hral sa však v objeme nabehanej vzdialenosti 106 kilometrov, čo je niekde na úrovni klasického zápasu v Lige majstrov," upozornil.

Podľa Gašparíka môže rozhodnúť v derby neočakávaný moment, individuálne majstrovstvo hráčov.

"Mužstvá sa už dokonale poznajú, hrali proti sebe veľa zápasov, tu až tak tréneri nepomôžu, ale bude rozhodovať momentum dňa, kto bude v lepšej forme, kto čo spraví navyše," vravel Gašparík.

"Veľa gólov Slovanu nedávame, ani šancí si veľa nevypracujeme, ale spolieham na to, že niekto spraví niekto neočakávané a to môže rozhodnúť. A mám tam kľúčových hráčov, ktorí sú schopní spraviť niečo nadštandardné a zlomiť zápas na našu stranu," doplnil.

Dvakrát po sebe ešte nikdy nevyhrali

Ak by sa Trnavčanom podarilo vyhrať, dokážu niečo, čo sa ešte nikomu v trnavskej klubovej histórii nepodarilo.

"Motivácia pre nás je, že za sto rokov dvakrát po sebe nikto v Trnave nevyhral pohár. To je obrovská motivácia, môžeme sa do histórie zapísať ako tím. Teraz je ideálna možnosť spraviť to na domácom štadióne a v storočnicovej sezóne," dodal Gašparík.

Na finálový zápas sa predalo približne 14.500 lístkov, zostalo ešte zhruba 400 vstupeniek do sektora Slovana, trnavská časť hľadiska je vypredaná.

Do niektorých sektorov z bezpečnostných dôvodov vstupenky nepredávali, aby mohla byť vytvorená bezpečnostná zóna medzi jednotlivými tábormi.

Tímu velí Procházka

Kapitánsku pásku v tíme Spartaka bude mať pri neúčasti zraneného Mikoviča stredopoliar Roman Procházka. "Zatiaľ mi inštrukcie nedal, ale určite mi nejaké jeho múdre slová povie pred zápasom," usmieval sa.

"Teším sa, že bude pred stretnutím s nami v šatni. Bude pozitívnou energiou pre všetkých chalanov," uviedol na margo Mikoviča jeho zástupca.

"Myslím si, že sme veľmi dobre pripravení, už je na nás hráčoch, ako to prenesieme na ihrisko. Verím, že čo sme si pripravili, bude úspešné a zápas zvládneme," pokračoval Procházka.

"Domáce prostredie môže byť naša menšia výhoda, ale je to finálový zápas a do toho dajú všetci hráči maximum a pôjdu do úplného vyčerpania. V takýchto dueloch nájdete sily, o ktorých ani netušíte," uzavrel.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Keď hrá Slovan proti Trnave, je to Slovan ako v Európe, hovorí Gašparík pred finále