Utajovaná hviezda poslala odkaz. Reprezentantovi sa smejú, má nevďačnú pozíciu

Erik Jirka.
Erik Jirka. (Autor: TASR/AP)
Michal Šášky|6. nov 2023 o 17:40

Erik Jirka zosadil Slaviu z prvého miesta tabuľky. V lete tam mal prestúpiť.

BRATISLAVA. Bol hviezdou v Trnave, hral za slávnu značku, v Španielsku obliekal rovnaký dres ako Peter Dubovský a vlani hral skupinovú fázu Ligy majstrov.

Erik Jirka bol v mladosti veľký talent, dnes má skúsenosti a pravidelne figuruje v nominácii reprezentačného trénera Francesca Calzonu.

Svoje kvality dokazoval opakovane, no jeho hviezda nikdy nežiarila dlho.

Za Crvenu Zvezdu nazbieral len sedem štartov, inde strávil maximálne rok a neraz si vyslúžil aj kritiku.

No v súčasnosti možno prežíva životnú formu. V nedeľu sa stal v českej lige hviezdou víkendu a mal najlepšie čísla spomedzi slovenských futbalistov hrajúcich v zahraničí.

Čo sa v texte dozviete:

  • Prečo sa Jirkovi ako reprezentantovi smejú?
  • Čím je jeho pozícia v národnom tíme špecifická?
  • Čo povedal na adresu Calzonu po zápase?
  • Ako cez víkend zaujali Škriniar, Lobotka či Hancko?
  • Ktorý brankár po výbuchoch ohuruje svojou formou?

V pravidelnej pondelkovej rubrike tradične mapujeme, ako sa vo svete darilo legionárom spod Tatier.

Pozrite si videá najlepších momentov a tiež hodnotenia od špecializovaného portálu SofaScore.com.

4+1

Víkend tentoraz nebol bohatý na gólové momenty či výnimočné výkony. Štyria slovenskí futbalisti sa postarali o päť presných zásahov.

V sobotu si László Bénes v druhej Bundeslige upevnil miesto v tabuľke najproduktívnejších hráčov súťaže.

Jeho Hamburg si drží druhú postupovú priečku aj vďaka triumfu nad trinástym Magdeburgom (2:0). Práve Slovák v 9. minúte strelil víťazný gól.

„Dobre sme bránili, dnes nám zafungovalo naozaj všetko. Je to radosť hrať pred našimi fanúšikmi, majú veľkú zásluhu na našich úspechoch,“ citoval Bénesa klubový web.

Slovenský stredopoliar má v druhej najvyššej nemeckej súťaži na konte 7 gólov a 5 asistencií. V zozname najlepších kanonierov sú pred ním len traja hráči.

V nedeľu sa k súčasnému reprezentantovi pridal aj jeden z radu bývalých. Skúsený útočník Adam Nemec sa po mesiaci a pol opäť presadil v rumunskej lige.

Na ihrisku Universitatea Kluž vyrovnával skóre, keď sa po polhodine hry dostal k lopte v šestnástke a pretlačil sa do zakončenia.

Jeho Voluntari napokon zvíťazilo 2:1, hoci záverečných dvadsať minút hralo v oslabení. Nemec už za vedúceho stavu schádzal z ihriska v 75. minúte.

VIDEO: Zostrih zo zápasu U. Kluž - Voluntari

Nemec sa v tabuľke strelcov rumunskej súťaže dotiahol na viacerých svojich krajanov, s ktorými sú svorne na 13. mieste.

Tridsaťosemročný útočník sa presadil štyrikrát, rovnako ako Pavol Šafranko v drese OSK Sepsi a Andrej Fábry za UTA Arad. Jakub Vojtuš z tímu Politehnica Jasy strelil len jeden gól.

Jirka hviezdou víkendu

Rovnako štyri góly má na konte aj Erik Jirka v českej lige, a to najmä vďaka tomu, že cez víkend strelil dva do siete Slavie Praha.

Útočník Plzne dvomi zásahmi rozhodol šláger kola, keď Viktoria vďaka nemu otočila skóre, posunula sa na 3. miesto a zároveň dostala z čela tabuľky dovtedajšieho lídra.

Jirka sa presadil po dvoch únikoch na brankára Aleša Mandousa, ktorý v minulosti tri roky pôsobil ako náhradník v Žiline.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Česko»Utajovaná hviezda poslala odkaz. Reprezentantovi sa smejú, má nevďačnú pozíciu