St. Étienne po 17 rokoch opúšťa Ligue 1, desaťnásobný šampión prehral v baráži

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR – Radovan Stoklasa)
SITA|30. máj 2022 o 14:43

AS St. Étienne nebude hrať prvýkrát od sezóny 2004/2005 v Ligue 1

ST. ÉTIENNE. Francúzsky futbalový klub AS St. Étienne opúšťa najvyššiu domácu súťaž po tom, ako v nedeľňajšom odvetnom zápase baráže podľahol tímu AJ Auxerre po jedenástkovom rozstrele.

Spolu s Parížom St. Germain rekordný desaťnásobný majster Ligue 1 bude hrať v druhej najvyššej lige vo Francúzsku prvýkrát od sezóny 2004/2005. Naopak, Auxerre sa po desiatich rokoch vracia medzi elitu.

Obe barážové stretnutia o udržanie sa v Ligue 1 sa skončili remízou 1:1 v riadnom hracom čase. Odveta v St. Étienne dospela až do jedenástkového rozstrelu, v ktorom neuspel ako jediný domáci hráč Ryad Boudebouz.

Brankár Donovan Léon chytil jeho pokus a celkovo pomohol Auxerre k postupu ôsmimi zákrokmi. "Bol som pri tom, keď sme v roku 2012 zostúpili. Nikto nám v tejto baráži neveril. Bolo to veľmi náročné, ale zvládli sme to," povedal po zápase 29-ročný rodák z Francúzskej Guyany.

Klubu zo St. Étienne dominoval francúzskemu futbalu v 60. a 70. rokoch minulého storočia, no v súčasnosti ho trápia finančné problémy a oficiálne je na predaj. Rozhodne mu nepomohlo 18. miesto v tabuľke Ligue 1 v sezóne 2021/2022 a následná neúspešná baráž.

"Čoskoro oznámime novinky ohľadom budúcnosti klubu aj tej našej," vyhlásili v oficiálnom stanovisku akcionári klubu Bernard Caiazzo a Roland Romeyer. V 90. rokoch hrával za St. Étienne dnes už bývalý československý a slovenský reprezentant Ľubomír Moravčík.

Fanúšikovia St. Étienne neniesli prehru svojich obľúbencov znamenajúcu zostup z Ligue 1 práve najlepšie.

Po skončení zápasu vo veľkom počte vybehli na hraciu plochu a hráči oboch tímov pred nimi museli utekať. Podľa denníka L’Equipe sa policajtom podarilo fanúšikov rozohnať bez toho, aby niekto utrpel zranenia.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Francúzsko»St. Étienne po 17 rokoch opúšťa Ligue 1, desaťnásobný šampión prehral v baráži