Zenit Petrohrad prekonal rekord Barcelony, prispel aj Mak

Zenit Petrohrad - Club Bruggy, Liga majstrov (ilustračná fotografia).
Zenit Petrohrad - Club Bruggy, Liga majstrov (ilustračná fotografia). (Autor: SITA/AP)
SITA|17. aug 2018 o 08:58

Zenit predviedol obrat, v 3. predkole Európskej ligy zdolal Minsk 8:1.

PETROHRAD. Keď futbalisti španielskeho klubu FC Barcelona 8. marca 2017 v osemfinálovej odvete Ligy majstrov 2016/2017 proti parížskemu St. Germain triumfovali na Camp Nou vysoko 6:1 a zmazali tak predošle manko 0:4 z ihriska súpera, dosiahli tým najväčší obrat v histórii kontinentálnej pohárovej scény.

Tento husársky kúsok vo štvrtok napodobnil ruský klub Zenit Petrohrad. Mužstvo z "Benátok severu" posunulo historický rekord ešte ďalej, keďže po prehre 0:4 v úvodnom dueli 3. predkole Európskej ligy 2018/2019 na trávniku Dinama Minsk prekonalo bieloruského protivníka 8:1 po predĺžení.

Zenit valcoval napriek vylúčeniu

Navyše, až šesť z ôsmich presných zásahov zaznamenal Zenit v početnej nevýhode.

Duel na štadióne Petrovskij pripomínal od začiatku stíhaciu jazdu. Po góloch juhoamerických legionárov Leandra Paredesa a Christiana Nobou z priamych kopov však prišla prvá komplikácia.

Prvý menovaný, 24-ročný argentínsky záložník, videl v 72. min druhú žltú kartu a Zenit musel naháňať postupové skóre bez neho.

Zakrátko útočník Arťom Dziuba dvomi zásahmi zariadil predĺženie a v tej chvíli sa zdalo, že v ňom Dinamo Minsk definitívne kapituluje.

V 99. min ho však vrátil do hry Seidu Yahaya. Zenit sa tak musel znova hrnúť do ofenzívy a tlačil ho čas. Napokon to však zvládol - v 109. min skóroval Argentínčan Sebastián Driussi a v 115. min skompletizoval hetrik z pokutového kopu po faule na Róberta Maka hrdina Rusov na nedávnych MS Arťom Dziuba.

Mak si vyprosil penaltu, pridal aj druhý gól

Zenit napokon tromfol "comeback" FC Barcelona a postaral sa o to slovenský reprezentant Mak, ktorý hral od 102. min.

Dvadsaťsedemročný rodák z Bratislavy sa v nadstavenom čase predĺženia dvakrát zapísal do streleckej listiny a stanovil konečné skóre 8:1 - najskôr premenil jedenástku a následne prešiel cez dvojicu stopérov a povedľa vybiehajúceho brankára poslal loptu do siete.

Mak ma poprosil, že chce kopať, aby získal sebadôveru. A pozrite sa, nebolo to márne. Zanedlho skóroval aj druhýkrát.


ARŤOM DZIUBA

"Bola to skvelá konfrontácia. Minsk bojoval. Pozdravujem všetkých, ktorí nám neverili a hovorili, že takýto zázrak je nemožný. Zároveň ďakujem všetkým, ktorí nám verili. Vedeli sme, že to môžeme dokázať," poznamenal Dziuba pre web ruského denníka Sport Express.

"Mali sme plán, ako sa k tomu dopracovať. Verili sme aj po prvom polčase, no vtedy sme boli trochu nahnevaní, že bolo iba 1:0. Nakoniec sa to v riadnom hracom čase skončilo 4:0. Neskôr bolo 6:1 a na konci ešte prišiel Mak a strelil ďalšie dva góly - je to perfektné," dodal Dziuba.

Vysoký zakončovateľ mohol v zápase streliť aj štyri góly, ale druhú penaltu v zápase prenechal slovenskému spoluhráčovi.

"Mak ma poprosil, že chce kopať, aby získal sebadôveru. A pozrite sa, nebolo to márne. Zanedlho skóroval aj druhýkrát. Futbal je tímový šport. Nezáleží na to, kto strelí gól. Hlavná vec je víťazstvo tímu," doplnil Dziuba.

Mak, špecialista na obraty

Fantastické, neuveriteľné! Zdá sa, že som v Zenite špecialista na obraty. V roku 2016 sme v Izraeli prehrávali 0:3, no v priebehu 15 minút sme dali štyri góly a zdolali Maccabi Tel Aviv 4:3. Teraz sme vedeli, že v odvete musíme podať viac ako stopercentný výkon. Navyše pre trest sme hrali bez divákov," uviedol Mak pre svoju oficiálnu internetovú stránku.

" Od prvých minút sme mali obrovskú prevahu, vytvárali sme si jednu šancu za druhou. V 66. minúte sme dali druhý gól, no vzápätí bol spoluhráč vylúčený. Cítili sme sa všelijako, ale vzchopili sme sa a dali sme ešte dva góly. Predlžovalo sa. Chytili sme asi piaty dych (úsmev). Každý z nás hral fantasticky a dali sme jeden gól za druhým," pokračoval Mak.

Po jeho príchode na ihrisko pokračovala kanonáda domáceho tímu.

"Dokázali sme to. Počas celého duelu sme mali až 36 striel. Bol to môj 'najväčší' zápas v mojej kariére. Nikdy na neho nezabudnem. Okolo štadióna Petrovskij je rieka Neva. Na nej boli naši priaznivci asi na piatich lodiach. Odtiaľ fandili a po zápase nám pripravili krásny ohňostroj. Bol to nezabudnuteľný večer. Verím, že cez ďalšieho súpera sa dostaneme do skupinovej fázy," dodal Mak.

"Stále nemôžem uveriť tomu, čo sme dokázali. Najdôležitejšie je, že sme vyhrali a postúpili do play off. Naštartovali nás prvé dva góly z priamych kopov. Po druhom zásahu sme si uvedomili, že sa nám môže podariť zmazať manko z prvého zápasu," uviedol pre klubový web Zenitu stredopoliar Christian Noboa.

"Po vylúčení Paredesa sme sa dostali do situácie, že musíme hrať vabank, nič iné nám nezostávalo. Opadol z nás tlak a užívali sme si zápas, darili sa nám veci na ihrisku a výsledkom je vysoké víťazstvo 8:1," dodal Christian Noboa.

Po prvom polčase viedol ruský tím nad premožiteľom DAC Dunajská Streda z predošlej fázy len 1:0 a potreboval ešte minimálne trikrát rozvlniť sieť.

"Tréner nám hovoril, aby sme pokračovali v našej hre. Nech ideme do toho aj cez bolesť a vydáme na ihrisku všetky sily. Že môžeme vyhrať, ale musíme tomu veriť. A my sme tomu skutočne uverili...," dodal Noboa.

Hráčov motivovali Lukašenkove provokácie

"Chlapci sú frajeri, v mojich očiach sú to hrdinovia. Vychutnáme si víťazstvo a od ďalšieho dňa sa budeme pripravovať na najbližší zápas. Chceli sme poslať Maka na ihrisko už v riadnom hracom čase. Róbert odohral skvelý duel. V predĺžení sme potrebovali osviežiť našu hru, preto som ho poslal na trávnik spolu s Igorom Smoľnikovom," poznamenal tréner Zenitu Sergej Semak.

Prezradil, že hráčov pred odvetou zdravo nahnevali aj narážky bieloruského lídra Alexandra Lukašenka.

"Verili sme v toto víťazstvo. Vyprovokovali nás slová o tom, že náš tím sa v Minsku ´plazil po štyroch´," doplnil Semak pre Sport Express.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Zenit Petrohrad prekonal rekord Barcelony, prispel aj Mak