V zimnej prestávke sa mení nielen líder, ale aj posledný v tabuľke

Gólová radosť futbalistov Svätého Petra.
Gólová radosť futbalistov Svätého Petra. (Autor: OŠK)
Marián Dragúň|3. mar 2022 o 15:00

V zime poskočili zo samého dna, čaká ich ale pekelný vstup do jari.

SVÄTÝ PETER. Táto zimná prestávka v piatej lige Východ ZsFZ je netradičná nielen tým, že sa končí už v prvý marcový víkend a futbalová jar začína túto sobotu 5. marca predohrávaným 33. kolom, ale tiež tým, že sa počas nej menil líder súťaže a aj posledný v poradí.

Po odstúpení pätnásteho Zemného a odrátaní jeho výsledkov totiž vymení druhá Pozba na prvom mieste svojho najväčšieho rivala Podhájsku, no a zo samého dna tabuľky sa odlepí Svätý Peter, ktorý preskočí predposledný Dolný Ohaj.

Ten totiž prichádza o tri body z 9. kola, v ktorom zvíťazil 3:1 v Zemnom, kým Svätý Peter v Zemnom v 3. kole prehral 6:2.

Nováčik piatej ligy Svätý Peter má za sebou v reorganizačnej sezóne slabučkú jesennú časť, veď v nej získal chudobných osem bodov za dve víťazstvá a dve remízy.

Po krátkej septembrovej trojzápasovej šnúre, keď OŠK zvíťazil najskôr v stredajšej predohrávke 16. kola v Mužli (4:2) a hneď nato aj doma so silnou Okoličnou (v 5. kole 5:2) a vzápätí v 6. kole doviezol bod z Duloviec za remízu 3:3, nikto nemohol predpovedať, že skoro trojtisícová dedina z okresu Komárno bude zimovať na poslednom mieste 18-člennej tabuľky.

Avšak, po tom, čo túto zimu opustilo káder OŠK kvarteto hráčov a ešte 26. januára aj hrajúci tréner Slavomír Konc, čoraz hlasnejšie sa začalo hovoriť, že práve Svätopeterčania budú tí, ktorí súťaž nedokončia.

„Bolo to naozaj tak, situácia v mužstve nebola vôbec dobrá,“ povie predseda OŠK Svätý Peter Jozef Badala, ktorý robí okolo futbalu v obci skoro 30 rokov.

V mužstve sa tvorili skupinky

„Nemáme za sebou dobrú jeseň, problémy sa začali postupne nabaľovať, pretože v mužstve sa tvorili skupinky. Jedni stáli za trénerom, iní nie a ďalším bolo všetko jedno,“ hľadá predseda klubu príčiny zimnej neistoty, keď hrozilo, že súťaž nedokončí nielen pätnáste Zemné, ale ani posledný Svätý Peter.

Ale pozor, reč je o klube, ktorý hral ešte pred štyrmi rokmi silnú štvrtú ligu, ktorú vyhrala Kalná nad Hronom či sezónu predtým FC Nitra B a majstrovské zápasy vo futbalovej dedine boli známe nevídanou diváckou kulisou a na dobrý futbal chodili napríklad aj diváci z blízkeho Hurbanova.

V stretnutí 10. kola OŠK Dolný Ohaj – OŠK Svätý Peter (3:2) na seba narazili po jeseni posledné dva tímy. Tie si však v zimnej prestávke poradie vymenili a predposledný je už Svätý Peter (v pruhovanom).
V stretnutí 10. kola OŠK Dolný Ohaj – OŠK Svätý Peter (3:2) na seba narazili po jeseni posledné dva tímy. Tie si však v zimnej prestávke poradie vymenili a predposledný je už Svätý Peter (v pruhovanom). (Autor: OŠK)

„Lenže v sezóne 2018/19 skončili naši dvaja silní sponzori a jarnú časť sme, rovnako ako Topoľčany, nedohrali. V dvoch prechádzajúcich sezónach sme ale vtedy mali najlepšie mužstvo v histórii obce a na naše domáce majstrovské zápasy chodilo neraz aj do štyristo-päťsto divákov,“ hovorí s iskrou Jozef Badala.

Zbrane tentokrát v polovici sezóny nezložili

OŠK Svätý Peter však túto zimu po krátkej kríze zbrane nakoniec nezložil, káder postupne konsoliduje a chystá sa na nedeľňajšiu jarnú premiéru.

„Angažovali sme trénera Ondreja Molcsana, ktorý už u nás pôsobil a boli sme spokojní. Potom však dostal lepšiu ponuku z Bešeňova, no ja verím, že nám teraz pomôže.“

Ponuky z iných klubov však už využilo kvarteto hráčov a skončil aj brankár Lukáš Jurčina.

„Čo sa týka brankárskeho postu, náhradu za Lukáša Jurčinu, ktorý s futbalom skončil, máme kvalitnú. Z KFC Komárno prichádza Denis Lengyel, ktorý bol aj v treťoligovej Marcelovej.

Z konkurenčných Duloviec sme získali bratov Dávida a Marcela Rigóovcov, ktorých najstarší brat Pavol ide zase do Mužle. No a práve tú privítame túto nedeľu v prvom jarnom kole. Posilnil nás tiež Tomáš Kelemen z FK Čechy, z Dynama Bajč máme rozpracovaného jedného hráča, no a do mužstva sa vracajú aj niektorí domáci hráči.“

Odstúpenie Zemného zahralo do karát Svätopeterčanom (pri lopte).
Odstúpenie Zemného zahralo do karát Svätopeterčanom (pri lopte). (Autor: OŠK)

Ako teda vybehne pomenený Svätý Peter túto nedeľu pod skúseným Odrejom Molcsanom na jarnú ouvertúru proti posilnenej Mužli?

„O našich súperov sa veľmi nestaráme, my si musíme v prvom rade pozametať pred vlastným prahom a podávať lepšie výkony, ako v prvej polovici súťaže. V Mužli sme ale v jeseni zvíťazili 4:2, tak uvidíme, ako dopadne odveta. Vieme však, že sa posilnili a odovzdať nám body určite len tak neprídu. Hlavne, aby sa už hralo a nech je dobrý zápas,“ zaželal si dlhoročný funkcionár, ktorého futbal neomrzel, ani keď musel jeho Svätý Peter po spomínanom vystúpení zo štvrtej ligy - a následnom treste - začínať v najnižšej okresnej súťaži. Oblastný futbalový zväz Komárno však má už iba jednu mužskú súťaž, takže návrat do „kraja“ netrval dlho.

Molcsanov tím čaká pekelný vstup do jari

V odvetnej časti piatej ligy povedie OŠK Svätý Peter skúsený kormidelník Ondrej Molcsan, ktorý okrem rodného Zemného viedol (tiež opakovane) aj Bešeňov, Pribetu, Semerovo či ženský prvoligový FC Union Nové Zámky.

„Zimná príprava neprebiehala podľa mojich predstáv, o akej-takej spokojnosti môžem hovoriť až teraz, teda tesne pred prvým jarným kolom. Ako-tak skonsolidovaní sme však až teraz pred prvým jarným majstrovským zápasom doma s Mužlou.

Ak budú hráči pokračovať v tréningovom procese, dovolím si povedať, že o tri-štyri týždne by už naša hra mala dostať svoju tvár. Urýchliť sa nedá nič a my sme doslova premrhali prvé týždne zimnej prípravy,“ hovorí otvorene bývalý futbalista Elektrosvitu Nové Zámky.

A čo hovorí Ondrej Molcsan na vzniknutú situáciu v piatej lige Východ, kde sa mení tabuľka aj počas zimnej prestávky.

„Niečo také som ešte nezažil. V minulosti bola prirodzená súťaživosť medzi mužstvami na oveľa vyššej úrovni, dnes je potrebné sa hráčom pomaly prosiť a mužstvá do vyššej súťaže priam lákať a pozývať ich,“ krúti hlavou tréner.

A na čo si trúfne so svojím staronovým mužstvom, ktoré však vybehne v novom zložení.

„Nedokážem to odhadnúť, určite nechceme skončiť na posledných miestach tabuľky, a aj keď zloženie hráčskeho kádra je teraz už celkom dobré, obavy mám kvôli tréningovým restom v zimnej príprave,“ zakončil tréner, ktorého mužstvo čaká pekelný vstup do jarných odviet.

Po domácom stretnutí s posilnenou Mužlou príde prvá Pozba, potom nasleduje cesta do tretích Želiezoviec, domáci súboj s druhou Podhájskou a v nasledujúcom 22. kole okresné derby v Okoličnej na Ostrove, ktorá bola v jeseni doma – ako jediná - stopercentná. 

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
ŠK Termál PodhájskaŠK Termál PodhájskaŠK Termál Podhájska
34
26
6
2
97:27
84
P
V
V
V
V
2
FK Sokol PozbaFK Sokol PozbaFK Sokol Pozba
34
25
6
3
122:29
81
V
V
P
V
V
3
FC Okoličná na OstroveFC Okoličná na OstroveFC Okoličná na Ostrove
34
21
4
9
78:44
67
V
V
R
R
V
4
ŠK ŠuranyŠK ŠuranyŠK Šurany
34
19
4
11
71:48
61
V
P
R
V
V
5
FC Veľký KýrFC Veľký KýrFC Veľký Kýr
34
18
6
10
92:55
60
V
P
V
V
R
6
MŠK ŽeliezovceMŠK ŽeliezovceMŠK Želiezovce
34
18
3
13
66:65
57
P
P
P
V
P
7
Športový klub SvodínŠportový klub SvodínŠportový klub Svodín
34
17
3
14
90:66
54
V
P
R
V
V
8
ŠK KmeťovoŠK KmeťovoŠK Kmeťovo
34
14
10
10
78:51
52
P
V
R
P
R
9
TJ SalkaTJ SalkaTJ Salka
34
15
6
13
75:56
51
V
R
V
R
V
10
FC KomjaticeFC KomjaticeFC Komjatice
34
15
5
14
61:59
50
V
P
P
R
V
11
TJ AC MužlaTJ AC MužlaTJ AC Mužla
34
14
5
15
80:73
47
V
V
V
R
P
12
OŠK LipováOŠK LipováOŠK Lipová
34
11
8
15
56:60
41
P
R
V
P
P
13
TJ Lokomotíva BánovTJ Lokomotíva BánovTJ Lokomotíva Bánov
34
11
5
18
54:91
38
P
V
P
P
V
14
ŠK PodlužanyŠK PodlužanyŠK Podlužany
34
10
5
19
50:77
35
P
V
V
P
V
15
FC DulovceFC DulovceFC Dulovce
34
10
4
20
43:79
34
P
V
P
P
P
16
OŠK Svätý PeterOŠK Svätý PeterOŠK Svätý Peter
34
7
3
24
46:108
21
V
P
P
P
P
17
OŠK Dolný OhajOŠK Dolný OhajOŠK Dolný Ohaj
34
6
1
27
47:114
19
P
P
P
V
P
18
TJ AGRO ZemnéTJ AGRO ZemnéTJ AGRO Zemné
34
6
2
26
48:152
14
P
P
V
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»V zimnej prestávke sa mení nielen líder, ale aj posledný v tabuľke