Petrohrad zrejme nebude hostiť finále LM, Gazprom asi príde o lukratívnu zmluvu

Trofej z Ligy majstrov.
Trofej z Ligy majstrov. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|24. feb 2022 o 15:39

UEFA zvažuje aj ukončenie lukratívnej zmluvy s Gazpromom.

BRATISLAVA. Finále Ligy majstrov sa takmer naisto 28. mája neuskutoční na štadióne v Petrohrade. Európska futbalová únia zvolala na piatok mimoriadne zasadnutie výkonného výboru, ktorý má v tejto veci rozhodnúť. Vo vyhlásení UEFA uviedla, že musí prijať nevyhnutné kroky.

Na presunutie zápasu z Ruska vyzvala britská vláda po tom, čo Rusko zaútočilo na Ukrajinu. 

Rovnako medzi hlavných sponzorov UEFA patrí ruský plynárenský gigant Gazprom. Futbalová únia je pod tlakom, aby tento kontrakt ukončila. Situáciu vraj prehodnocuje. 

Gazprom je hlavným sponzorom Ligy majstrov do roku 2024 a rovnako je hlavným sponzorom dvoch najbližších majstrovstiev Európy. UEFA dostáva 40 miliónov eur ročne. 

Okrem toho sa v Rusku majú hrať zápasy play-off o postup na majstrovstvá sveta 2022.

Poľsko má nastúpiť 24. marca na zápas v Moskve proti domácemu tímu. Ak ruský tím zvíťazí mal by sa aj rozhodujúci zápas o postup na MS, s víťazom duelu Švédsko – Česko, hrať v Moskve.  

„Je nepredstaviteľné, aby sme o pár týždňov hrali v Rusku zápas,“ komentoval situáciu šéf Švédskeho futbalového zväzu Karl-Erik Nilsson. 

V play-off o majstrovstvá sveta je aj mužstvo Ukrajiny, no zápasy sa majú hrať v Škótsku. Najskôr musia Ukrajinci zdolať Škótov, následne nastúpia proti víťazovi súboja Wales – Rakúsko. 

Reklamnú zmluvu so spoločnosťou Gazprom má už 15 rokov nemecký futbalový klub Schalke 04 z Gelsenkirchenu. V reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu z dresov zmizne logo ruského ropného giganta a nahradí ho nápis Schalke 04. O prípadnom ukončení spolupráce s Gazpromom klub neinformoval.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Petrohrad zrejme nebude hostiť finále LM, Gazprom asi príde o lukratívnu zmluvu