Tréner, ktorého preslávili barcelonské éry, oslavuje polstoročie

Pep Guardiola na Etihad Stadium v Manchestri.
Pep Guardiola na Etihad Stadium v Manchestri. (Autor: TASR/AP)
TASR|18. jan 2021 o 00:00

Pep Guardiola má 50 rokov.

BRATISLAVA. Bývalý španielsky futbalový reprezentant a úspešný tréner Pep Guardiola oslavuje v pondelok životné jubileum 50 rokov.

Kariéra muža, ktorého označujú za jedného z najúspešnejších svetových trénerov, je spätá najmä s FC Barcelona, úspechy však žal aj s Bayernom Mníchov a so svojím súčasným klubom Manchester City.

Guardiola drží okrem mnohých iných aj rekordy v počte sérií víťazných zápasov v La Lige, Bundeslige a Premier League.

V súkromnom živote má dve staršie sestry a jedného mladšieho brata, futbalového agenta. S manželkou Cristinou majú tri deti Mariu, Mariusa a Valentina.

Prvú trofej získal v 21 rokoch

Josep Guardiola Sala sa narodil 18. januára 1971 v katalánskom meste Santpedor, do mládežníckej akadémie La Masia nastúpil ako 13-ročný.

V Barcelone strávil väčšinu hráčskej kariéry, bol súčasťou mužstva vedeného legendárnym Holanďanom Johanom Cruyffom a zastával post defenzívneho stredopoliara v zmysle stiahnutého, hĺbkového špílmachra.

Výkonmi si vyslúžil renomé jedného z najlepších svetových defenzívnych stredopoliarov, mal kvality špílmachera a schopnosti preukazoval v spoločnosti takých spoluhráčov ako boli Romario, Luis Figo, Christo Stoičkov, Ronaldo, Michael Laudrup či Rivaldo.

Štýl jeho hry nebol založený na fyzických prednostiach, vynikal kreativitou, technikou, rozvahou a prihrávkami.

Do prvého mužstva sa prepracoval vo veku 20 rokov. Už ako 21-ročný bol v tíme, ktorý pre slávny klub získal vôbec prvý triumf v Európskom pohári majstrov (predchodca Ligy majstrov) v roku 1992.

V roku 1997 sa tešil z triumfu v Pohári víťazov pohárov (PVP) a bol kapitánom tímu od roku 1997 až do svojho odchodu v roku 2001. Za FC Barcelona odohral spolu 479 zápasov.

V hráčskej kariére pokračoval ešte v AS Rím, Brescii, katarskom Al Ahli a mexickom Dorados de Sinaloa. Hráčsku kariéru ukončil v roku 2006, keď ho už limitovali početné zranenia.

Španielsko reprezentoval 47-krát, strelil zaň 5 gólov, zahral si na MS 1994 aj EURO 2000. S výberom do 23 rokov sa stal olympijským víťazom v roku 1992 v Barcelone. Prípravné zápasy hral aj za rodné Katalánsko.

Barcelona ho preslávila aj ako trénera

Po úspešnej hráčskej kariére nasledovala úspešná trénerská. Začal ju v B-mužstve Barcelony v roku 2007 spolu s asistentom Titom Vilanovom, po zisku titulu v tretej lige už o ďalšiu sezónu viedol prvý tím.

Prezident Joan Laporta oznámil, že od konca sezóny 2007/2008 bude nástupcom Franka Rijkaarda. Podľa biografie Michaela Laudrupa ale Guardiola nebol jeho prvou voľbou, tou mal byť práve Dán.

Lionel Messi a Pep Guardiola po zisku trofeje v máji 2012.
Lionel Messi a Pep Guardiola po zisku trofeje v máji 2012. (Autor: TASR/AP)

Odštartovala tak éra, počas ktorej sa Barcelona stala trojnásobným majstrom španielskej ligy, dvojnásobným víťazom Španielskeho pohára, trojnásobným víťazom španielskeho Superpohára, dvojnásobným víťazom Ligy majstrov aj európskeho Superpohára UEFA a dvojnásobným víťazom MS klubov FIFA.

Hneď v prvej sezóne získal prestížne treble (La Liga, Copa del Rey a Liga majstrov), európsku súťaž vyhral ako najmladší kouč v dejinách.

V roku 2011 dostal Zlatú medailu katalánskeho parlamentu a stal sa najlepším trénerom sveta podľa FIFA.

Za štyri roky na lavičke FC Barcelona získal 14 trofejí, čo je klubový rekord.

Nadviazal na tiki-taka

Guardiola forsíroval hrací systém založený na veľkom držaní lopty technickými hráčmi a agresívnym celoplošným a celotímovým napádaním po jej strate.

Zaužíval sa termín "pravidlo šiestich sekúnd", počas nich sa snažili Guardiolovi hráči opäť získať stratenú loptu a následne udrieť do radov za taký krátky čas ešte nesformovaného súpera.

Nadviazal tak na obávaný formát "tiki-taka", ktorý v barcelonskej akadémii vyvinul Cruyff a ktorý skvele v španielskej reprezentácii triumfálne aplikoval Luis Aragones.

Práve jeho dvaja najvýraznejší protagonisti Xavi a Iniesta spolu s ďalšími majstrami sveta a Európy (Villa, Busquets, Pique, Puyol, Pedro) určovali vtedajšiu barcelonskú éru s "diamantovým" bonusom Lionela Messiho.

V Bayerne dosiahol všetko, až na to hlavné

V roku 2012 v Barcelone skončil a po ročnom úseku života na Manhattane sa stal trénerom Bayernu Mníchov.

V Bavorsku pôsobil tri sezóny, v každej vyhral Bundesligu, získal tiež dve nemecké double. Počas prvej sezóny tak získal štyri tituly. Neuspel však v ostrosledovanej Lige majstrov, čo ovplyvnilo jeho kultové renomé.

Bayern totiž prevzal po dvoch fantastických sezónach Juppa Heynckesa, ktorý bol dvakrát vo finále elitnej pohárovej klubovej súťaži, druhé vyhral a mníchovský tím predvádzal excelentný futbal.

Guardiolovi sa nevydarila prestavba osvedčeného systému, Bayern na medzinárodnej scéne stratil na údernosti a obávanosti.

A to aj napriek tomu, že mu manažment vyhovel aj v oblasti transferov (postupne prišli Götze, Thiago, Lewandowski či Xabi Alonso).

Bayern neraz siahol aj po hráčovi konkurenčného Dortmundu, čím značne znížil konkurencieschopnosť Borussie v Bundeslige. Naopak, po roku pod Guardiolom odišiel Toni Kroos a v Reale Madrid sa stal jednou z jeho kľúčových postáv.

V Premier League pokoril niekoľko rekordov

Vo februári 2016 podpísal trojročnú zmluvu s Manchestrom City. Úvodný ročník venoval prestavbe kádra, vo svojej druhej sezóne ho priviedol k titulu v Premier League, pričom prekonal množstvo rekordov.

Zarezonoval najmä zisk 100 ligových bodov. Následne pridal ďalší ligový titul a po triumfoch v EFL a FA Cupe sa stal prvým koučom, ktorý v anglickom futbale získal domáce treble.

Potom sa už stroj na ostrovné úspechy rozbehol a v náročných anglických podmienkach nasledovali ďalšie tituly - Premier League (2017/2018, 2018/2019), FA Cup (2018/2019), EFL Cup (2017/2018, 2018/2019, 2019/2020) a FA Community Shield (2018, 2019).

V aktuálnej sezóne sa tímu Manchester City v Premier League nedarí podľa predstáv. Na mestského rivala na čele tabuľky stráca.
V aktuálnej sezóne sa tímu Manchester City v Premier League nedarí podľa predstáv. Na mestského rivala na čele tabuľky stráca. (Autor: TASR/AP)

Opäť však nenaplnil očakávania vo vyraďovacej fáze a nenadviazal ani len na historický prienik jeho predchodcu Manuela Pellegriniho, ktorý v roku 2014 priviedol City do semifinále Ligy majstrov.

Napriek tomu v novembri 2020 predĺžil so City zmluvu do leta 2023.

"Už od svojho príchodu sa tu cítim veľmi dobre. Dosiahli sme spolu veľké veci, dávali sme góly, vyhrávali zápasy a trofeje. Sme hrdí na tieto úspechy. Cítiť takúto silnú podporu je to najlepšie, čo môže tréner dostať," citovali Guardiolu britské médiá po podpise novej zmluvy.

Privedie Messiho?

Počas posledného prestupového obdobia sa dokonca hovorilo o tom, že by do anglickej Premier League mohol zamieriť aj Lionel Messi.

Hviezdny útočník bol totiž v katalánskom veľkoklube nespokojný a mal žiadať vedenie klubu o uvoľnenie.

Médiá špekulovali, že by mohol zamieriť práve za svojim bývalým trénerom Guardiolom, ktorý ho viedol v rokoch 2008 - 2012. Práve jeho a Luisa Enriqueho si argentínsky futbalista uctil peknými slovami.

"Mal som šťastie, že som mohol trénovať pod týmito dvoma pánmi. Sú to tí najlepší tréneri. Fyzicky aj mentálne som počas ich pôsobenia tak povyrástol, že dodnes z toho ťažím. Už mám v sebe taktickú vyspelosť, ktorú oni dvaja ordinovali nášmu mužstvu," vyhlásil Messi v rozhovore pre televízny kanál LaSexta.

Messiho si napokon Barcelona udržala, najbližšie by však mohol opäť požiadať o prestup najbližšie leto.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Tréner, ktorého preslávili barcelonské éry, oslavuje polstoročie