V Nemecku si uctia zosnulého mladého hráča minútou ticha aj čiernymi páskami na dresoch

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
SITA|2. jún 2023 o 11:45

Pätnásťročný futbalista zomrel tri dni po údere do hlavy a krku.

BERLÍN. Nemecký futbalový zväz (DFB) si v najbližších dňoch uctí zosnulého 15-ročného futbalistu tímu JFC Berlín minútou ticha, čiernymi páskami na rukávoch aj transparentom s odkazom na odsúdenie násilia vo viacerých futbalových zápasoch.

Mladík podľahol v stredu v nemocnici vážnym poraneniam mozgu, ktoré utrpel po údere od súpera pri nedeľňajšej pozápasovej bitke na medzinárodnom mládežníckom turnaji v Nemecku.

"Nenachádzame slová na túto neuveriteľne smutnú a šokujúcu udalosť z mládežníckeho futbalového turnaja. Pre nás všetkých je najdôležitejšie zaujať jasný postoj k násiliu vo futbale aj v spoločnosti.

Spoločne vyšleme signál vo všetkých súťažiach. S jeho spoluhráčmi a kamarátmi smútime za chlapcom, pre ktorého bol futbal veľká vášeň," vyhlásil prezident DFB Bernd Neuendorf.

K úmrtiu futbalistu sa vyjadril aj účastník I. bundesligy. "Sme veľmi šokovaní z toho, že taký mladý človek prišiel o život počas futbalového zápasu. Myšlienkami sme s jeho rodinou, priateľmi a tímom," napísal klub Union Berlín na svojom twitteri.

Federácia si už uctila mladého futbalistu minútou ticha pred štvrtkovým úvodným zápasom baráže o účasť v I. bundeslige medzi domácim Stuttgartom a Hamburgom. Udeje sa tak aj v budúcotýždňovom odvetnom súboji a v sobotňajšom finále Nemeckého pohára medzi Eintrachtom Frankfurt a RB Lipsko.

Pred piatkovým finále majstrovstiev Európy futbalistov do 17 rokov v Budapešti medzi Nemeckom a Francúzskom sa hráči odsúdia násilie prostredníctvom banneru. Zosnulého mladíka si uctia minútou ticha aj čiernymi páskami na rukávoch.

Polícia vo Frankfurte nad Mohanom stále drží vo vyšetrovacej väzbe 16-ročného Francúza, ktorý udrel o rok mladšieho hráča berlínskeho tímu do oblasti hlavy a krku po záverečnom hvizde, keď sa strhla na hracej ploche mela. Po rane upadol do bezvedomia.

Priamo na mieste sa ho ujali zdravotníci a následne ho transportovali do nemocnice vo vážnom stave.

Polícia požiadala prípadných svedkov, ktorí disponujú videom z incidentu, aby ho ako dôkaz doručili vyšetrovateľom. Agentúra DPA informovala, že rodičia obete súhlasili s darovaním chlapcových orgánov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»V Nemecku si uctia zosnulého mladého hráča minútou ticha aj čiernymi páskami na dresoch