Preslávil ho výrok: Všetko je cinknuté. Peltu odsúdili na 6 rokov

Miroslav Pelta.
Miroslav Pelta. (Autor: TASR)
Sportnet|26. nov 2021 o 12:05

Bývalý šéf českého futbalu ovplyvňoval štátne dotácie.

PRAHA, BRATISLAVA. Bývalého šéfa Futbalovej asociácie Českej republiky Miroslava Peltu v piatok poslal súd na 6 rokov do väzenia.

K tomu má Pelta zákaz činnosti na 5 rokov vo verejných funkciách a musí zaplatiť peňažný trest 5 miliónov český korún (cca 196-tisíc eur).

Pelta chceli spolu s bývalou námestníčkou ministerstva školstva Simonou Kratochvílovou ovplyvňovať prideľovanie štátnych dotácií pre šport vo výške 176 miliónov českých korún (cca 7 mil. eur). 

Bývalý šéf českého futbalu ovplyvňoval Kratochvílovú a žiadal ju, aby štátne dotácie poskytla vybraným žiadateľom. 

Týmto znevýhodnili ďalších žiadateľov. Súd v oôvodnení uviedol, že Pelta s Kratochvílovou si stanovili vlastné kritériá.

Zástupkyňu ministerstva poslal súd do väzenia na 6 a pol roku.

Prokurátor pôvodne žiadal pre Peltu 9-ročný trest a 25-miliónovú pokutu. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Pelta aj Kratochvílová svoju vinu odmietajú. 

Pelta bol šéfom českého futbalového zväzu od 2011 do 2017 a je vlastníkom futbalového klubu FK Jablonec. 

Pelta bol podozrivý z napojenia na skupiny, ktoré ovplyvňujú zápasy už pred tým ako sa stal prezidentom českého futbalového zväzu.

Známy je jeho výrok: „Všetko bolo cinknuté.“ Na základe tohto výroku ho vyšetrovali pre podozrenie z uplácania. Vyšetrovanie však zastavili.

Za základe policajných odposluchov futbalových funkcionárov neskôr vznikla známa hra: Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit aneb Tak to mi ho teda vyndej.

Predstavenie pritom čerpalo len zo samotných prepisov.

V máji 2017 po policajnej razii v sídle futbalového zväzu Peltu obvinili, že chcel zneužiť štátne dotácie pre šport. Postu šéfa zväzu sa vzdal z väzby v 2017.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Česko»Preslávil ho výrok: Všetko je cinknuté. Peltu odsúdili na 6 rokov