Milan Škriniar - prvý rok pod Eiffelovkou. Útoky Interu, kritika médií či chýry o prestupe

Milan Škriniar po príchode do Paríža St. Germain.
Milan Škriniar po príchode do Paríža St. Germain. (Autor: PSG)
Martin Kozinka|28. máj 2024 o 07:00

Ako vyzeral premiérový rok Milana Škriniara v PSG?

BRATISLAVA. Ako dopadla premiérová sezóna Milana Škriniara v Paríži St. Germain? V tomto ročníku sme pozorne sledovali jeho herný rast v novom klube.

Poďme si pripomenúť, ako vyzerala jeho sezóna pod Eiffelovkou.

4. jún 2023: Bude hrať Škriniar v základe PSG?

Milan Škriniar je postavou vysoký a fyzicky zdatný hráč. Má skúsenosti s trojčlennou obrannou formáciou, ktorú využíva aj kouč Paríža Christophe Galtier.

Zároveň je pre stredopoliarov veľmi nápomocný, lopte sa nevyhýba, posúva ju ďalej, často dlhými, ale presnými prihrávkami. Distribúcia lôpt a presnosť prihrávok je jednou z jeho silných stránok. 

Je veľmi inteligentný, vie čítať hru. Nemôžete však od neho čakať, že bude s loptou niečo vymýšľať. Drží sa zásady, čím jednoduchšie prevedenie, tým lepšie.

Škriniar bude mať v Paríži dvere do základnej jedenástky otvorené. Prečo?

Milan Škriniar.
Milan Škriniar. (Autor: Reuters)

Obranca Presnel Kimpembe pre zranenie vynechal veľkú časť tejto sezóny a bude absentovať aj v časti budúcej.

Očakáva sa, že Francúz bude po operácii mimo hry osem až deväť mesiacov. Takže je otázne, či sa vôbec vráti ešte tento kalendárny rok.

Slovák by tak mal zaujať jeho miesto na poste pravého stopéra v trojčlennej obrannej formácii. Rovnaké miesto, na akom nastupoval aj v Interi. Ideálne.

7. júl 2023: Škriniar je v Paríži vítaný. Nový tréner mu ale musí vyhovieť

Paríž St. Germain potvrdil príchod Luisa Enriqueho na lavičku.

S trojčlennou obrannou formáciou, ktorú doteraz využíval v PSG bývalý tréner Christophe Galtier, zároveň s ňou má bohaté skúsenosti z Interu aj Milan Škrinar, nemá Enrique veľké skúsenosti.

Pri trojčlennej formácii často nastáva situácia, kedy sa krídelní hráči stiahnu do obrany a jeden muž zo stopérskej trojice zostane voľný, čo mu dáva možnosť lahšie predvítať situácie a dostupovať nepokrytých hráčov.

Enrique sa tak snažil vnútiť systém, v ktorom sa formácia zmenila späť na 4-3-3. Ako sme predpokladali, tak sa aj stalo.

Ak by Luis Enrique zvolil trojčlennú obrannú formáciu, mala by vyzerať nasledovne, zľava Hernandez - Marquinhos - Škriniar.  

Ak by ale zvolil štvorčlennú obrannú formáciu, mohla by vyzerať nasledovne, zľava Hernandez - Marquinhos - Škriniar - Hakimi. Veľkou výhodou bude rotácia zostavy, najmä všestrannosť obrannej línie.

9. august 2023: Škriniar velebí Paríž. Môžete byť lídrom bez pásky, tvrdí

Francúzskeho novinára z Le Parisien zaujímalo, čo pre neho znamená byť kapitán mužstva. „Nebude pre vás náročné nenosiť pásku v Paríži?” spýtal sa Slováka.

„Nie, absolútne nie,” rýchlo odvetil Škriniar. „Páska na rukáve skutočne nie je vec, ktorá mi napadla pri podpise zmluvy v Paríži,” priznal.

Milan Škriniar s kapitánskou páskou v Interi.
Milan Škriniar s kapitánskou páskou v Interi. (Autor: Giuseppe Maffia/NurPhoto (Reuters))

Mať na ruke kapitánsku pásku nie je podľa najlepšieho slovenského futbalistu podmienka líderstva.

„Môžete byť líder aj bez toho, aby ste nosili pásku. Už predtým, ako som sa stal kapitánom v Interi, som bol svojím spôsobom lídrom,” dodal.

V Interi strávil šesť rokov, počas ktorých sa stal lídrom a kapitánom tímu. Bol pilierom v obrane Nerazzurri. Hráč, ako je on, si zaslúžil peniaze, po ktorých túžil.

Aj tak bol len desiaty najlepšie zarábajúci muž v tíme. Kývol tak na lukratívnejšiu ponuku.

13. august 2023: Dôsledný Škriniar upútal trénera. Paríž bez hviezd láka divákov

Adolf Scherer, Ľubomír Moravčík, Szilárd Németh, Róbert Vittek či Tomáš Hubočan.

To sú známe slovenské futbalové osobnosti, ktoré si v minulosti obliekali dresy tímov vo francúzskej najvyššej súťaži. Pridal sa k nim aj Milan Škriniar.

Slovenský stopér bol v premiérovom zápase proti Lorientu v obrannej činnosti agresívny a dôsledný. Keďže súper toľko neútočil, nemal veľa príležitostí ukázať sa. Očakávania však naplnil.

Ako sme v minulosti písali, Škriniar je inteligentný, vie čítať hru. Nemôžete však od neho čakať, že bude s loptou niečo vymýšľať. 

Drží sa zásady, čím jednoduchšie prevedenie, tým lepšie. Práve v tomto duchu sa niesla jeho premiéra.

27. august 2023: Viacjazyčný Škriniar je patrón Paríža. Je nezraniteľný

Prezident PSG Násir Al-Chelajfí pred sezónou vyzval hráčov, aby sa naučili po francúzsky. Na urýchlenie tohto procesu si klub najal niekoľko učiteľov francúzskeho jazyka.

Rozhlasová stanica France Bleu sa bola pozrieť, ako sa Slovák zdokonaluje v učení nového jazyka. Jedna vyučovacia hodina trvá presne 60 minút. Počas nej robí niekoľko rozličných cvičení.

Milan Škriniar.
Milan Škriniar. (Autor: Instagram - PSG)

„Je pre mňa skutočne dôležité naučiť sa jazyk, aby som rešpektoval zamestnancov klubu, fanúšikov, ale aj celú krajinu, v ktorej sa nachádzam,” vysvetlil Škriniar pre France Bleu. 

25. september 2023: Škriniar je šťastný, tvrdí Calzona

Taliansky kouč je rád, že slovenský futbalista je súčasťou jedného z najlepších klubov na svete. Počas reprezentačného zrazu mu dokonca Škriniar povedal, že sa cíti byť v tíme spokojný.

„Teraz je v klube najvyššej úrovne, je veľmi šťastný, rozprával som sa s ním o tom,” vysvetlil Calzona.

„Škriniar je spokojný s hrou PSG a Luisa Enriqueho. Ale netuším, ako sa uzavrela aféra s Interom,” zakončil.

2. október 2023: Škriniar? Zatiaľ neohromil, tvrdí expert

Mal dobrý štart do sezóny, ale stále čakáme, že to potvrdí. Prešiel si zložitými zápasmi, napríklad proti Nice. Čakáme od neho naozaj veľké výkony, kde potvrdí, prečo bol jednoznačnou voľbou,” povedal v rozhovore pre Sportnet novinár Le Parisien Adrien Chantegrelet.

Momentálne to tak nie je a ľudí zatiaľ neohromil. Ale fyzicky ukázal, že sa dal dohromady, a to je dobrá vec, keďže jeho problémy s chrbtom boli zdrojom obáv,” dodal.

19. október 2023: Škriniar bol nespravodlivý, tvrdí zatrpknutý riaditeľ. Je symbolom nevery

„Lautaro nie je ako Škriniar. Ak prejaví túžbu zostať, čo korešponduje aj tou našou, to znamená, že sme na správnej ceste a naše “manželstvo” môže pokračovať ešte dlho,” prirovnával Lautara Martineza k slovenskému obrancovi generálny riaditeľ Interu Giuseppe Marotta.

„Mať verných futbalistov je pridanou hodnotou. Ak chýba pocit spolupatričnosti, hráč ani nechápe, čo to znamená hrať alebo vyhrať derby. Najlepšie je pre klub mať futbalistu, ktorý sa vzdá odchodu do kvalitnejších klubov, aby zostal pripútaný k tomu svojmu,” dodal.

Milan Škriniar v súboji o loptu.
Milan Škriniar v súboji o loptu. (Autor: TASR/AP)

„(Škriniar) bol nespravodlivý voči klubu, nie ľuďom. Mohol predĺžiť zmluvu, navrhli sme mu niekoľko riešení vrátane dohody o jej ukončení, ktorá by chránila jeho a potreby Interu,” ozrejmil.

„On však vždy povedal nie,” zakončil Marotta. Za poslednú dobu sa príliš často spomína meno Slováka, na ktorého sa vedenie neustále vyhovára. Má byť symbolom klamstva a nevery.

4. november 2023: Chvália ho ikony. Zbožňujem ho, tvrdí tréner

„Je to líder. Je veľkým prínosom pre celý klub,” obhajoval si Milana Škriniara tréner PSG Luis Enrique.

„Pri Milanovi musíte vnímať fakty, musíte sa pozrieť na jeho odohrané minúty, a ak hrá tak veľa, tak je to preto, že je to hráč, akého zbožňujem,” vysvetlil Enrique.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Francúzsko»Ligue 1»Milan Škriniar - prvý rok pod Eiffelovkou. Útoky Interu, kritika médií či chýry o prestupe