Škriniar bol nespravodlivý, tvrdí zatrpknutý riaditeľ. Je symbolom nevery

Milan Škriniar v drese Interu.
Milan Škriniar v drese Interu. (Autor: SITA/AP)
Martin Kozinka|19. okt 2023 o 18:00

Meno Milana Škriniara je v poslednej dobe v Taliansku často používané ako symbol nevery.

MILÁNO, BRATISLAVA. Milánsky Inter má za sebou slušný štart do sezóny. Po ôsmich kolách je na druhom mieste v tabuľke Serie A, stráca len dva body na mestského rivala AC, ktorý je v čele.

Navyše inkasoval doposiaľ najmenej gólov v súťaži, a to len päť, z toho dva v poslednom kole proti Bologni. Zároveň sa Inter môže pochváliť aj najlepším útokom, dovedna strelili súperom v Taliansku 21 gólov.

Generálny riaditeľ klubu Giuseppe Marotta si súčasnú situáciu v klube pochvaľuje: „Keď sa pozrieme na čísla, tak zistíme, že táto skupina funguje výborne.”

„Nebol zápas, z ktorého by sme odišli naprázdno. Skôr sme inkasovali góly, ktorým sa dalo vyhnúť. A tituly vyhráva najlepšia obrana,” povedal pred pár dňami v rozhovore pre Gazzetta dello Sport.

Každý rok musia predať kľúčového hráča

Počas leta sa v klube diali rošády. V auguste sme písali o tom, ako sa taliansky klub topí v dlhoch.

Aj napriek minulosezónnym úspechom v podobe postupu do finále Ligy majstrov, tretiemu miestu v lige, víťazstvách v ligovom pohári a superpohári, rozpočet Interu nebol taký, ako by si mnohí predstavovali.

Klubový dlh je podľa informácií Calcio e Finanza, talianskeho portálu o ekonomických a finančných aspektoch vo svete športu, vo výške 330 miliónov eur. 

„Bol to rok najväčších zmien v kádri, prišlo až dvanásť nových hráčov. Napriek tomu náš štart do sezóny hodnotím veľmi pozitívne,” poznamenal nedávno Marotta.

Ten fanúšikom ozrejmil, prečo je dôležité sa každé leto zbaviť jedného z dôležitých hráčov:  „Vysvetľujem fanúšikom: jeden kľúčový hráč sa musí ročne predať, klub musí garantovať svoju budúcnosť.”

Míňajú rovnako, bojujú o viac

Keď Marotta prišiel do Interu v decembri 2018, klub míňal na platy hráčov viac ako sto miliónov eur. Vtedy ale nebol konkurencieschopný, nebojoval o Scudetto.

Dnes sú výdavky na túto polôžku rovnaké, s tým rozdielom, že sú klubom, ktorý bojuje o trofeje.

„Odpovedám takto. Znižovanie nákladov je jedným z cieľov, ale konkurencieschopnosť sa nikdy nesmie znižovať,” povedal v rozhovore.

Vysvetlím to lepšie: dôležitých hráčov nevyhnutne sprevádzajú vyššie platy. Viac ako znižovanie nákladov ma teda zaujíma, aby boli zdroje využité na maximum,” pokračoval.

Aj napriek obrovským dlhom a riziku stratenia moci majú pevne danú minimálnu čiastku na platy hráčov.

Ak ste vo veľkom klube, klube, ktorý chce vyhrávať, platy nikdy nemôžu klesnúť pod určitú hodnotu,” vysvetlil.

Opäť sa mýli?

Súčasná zmluva kľúčového hráča Lautara Martíneza platí do roka 2026. Marotta je ale presvedčený, že kontrakt s hráčom ešte predĺžia.

Riaditeľ tvrdil kedysi to isté o Milanovi Škriniarovi: „Som veľmi optimistický,” vyhlásil v novembri 2022. „Rokujeme s profesionálom, ktorý miluje tento dres. Je správne, že žiada to, čo si zaslúži,” dodal.

Milan Škriniar v drese Interu.
Milan Škriniar v drese Interu. (Autor: SITA/AP)

Marotta ale nepatrí medzi najférovejších ľudí. Každé leto jednal s poprednými európskymi klubmi o jeho predaji, neraz tvrdil, že obrancovia nie sú ťažko nahraditeľní.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Serie A»Škriniar bol nespravodlivý, tvrdí zatrpknutý riaditeľ. Je symbolom nevery