Bol mladý talent spolu s Dudom, kariéru prerušil kvôli štúdiu. Svoje rozhodnutie neľutuje

Lukáš Urban.
Lukáš Urban. (Autor: archív - LU)
Peter Cingel|22. okt 2024 o 14:30

Hráva na pravej strane obrany a jeho pozícia v mužstve stabilná.

LUKÁŠ URBAN už na futbalových trávnikoch čo to zažil. Tridsaťjeden ročný futbalista hrával doteraz v štyroch kluboch, nikdy však neopustil rodné Košice.

Tam si zahral aj najvyššiu súťaž. Na svoje futbalové začiatky i profesionálnu kariéru Lukáš spomína:  

"S futbalom som začínal v Košiciach vo vtedajšom 1. FC Košice, ktoré sa cez Ličartovce premenovalo až na MFK Košice.

Postupne som prešiel od žiackych, cez dorastenecké kategórie až k mužom, kde som tak ako ostatní v mojom ročníku hrával za "béčko", ktoré pôsobilo v 3. najvyššej súťaži (mimochodom vtedajší formát bol podobný tomu súčasnému).

Po asi dvoch rokoch som dostal profesionálnu zmluvu a pripojil sa k prvému mužstvu, pri ktorom akurát končil pán tréner Kozák, ktorý sa následne presunul na lavičku reprezentácie.

Prvý štart v najvyššej súťaži som teda zažil pod vedením trénera Galka, ten ako jeho asistent prebral mužstvo. Bohužiaľ pri mužstve vydržal len pár zápasov a následne ho vystriedal Látal, pod ktorým musím povedať som zažil asi najlepšie obdobie vo futbale.

Napriek tomu, že som nenastupoval tak často mal som možnosť trénovať a učiť sa od osobností ako boli Novák, Pačinda, Šinglár, Viazanko, Bašista.

Vtedy som patril ku klbku mladých hráčov spolu s Ondrom Dudom, na ktorého už vtedy bola radosť sa pozerať, ďalej tam boli Bukata, Huk a Korijkov, ktorými som sa mohol tešiť zo zisku Slovenského pohára v roku 2014. Čo do dnešného dňa patrí k mojim najkrajším futbalovým spomienkam."

Lukáš Urban.
Lukáš Urban. (Autor: archív - LU)

Venovať sa škole bolo správne

Futbalovú kariéru na čas prerušil a venoval sa štúdiu. Svoje rozhodnutie však neľutuje, bez futbalu však nevydržal a opäť sa na zelený trávnik vrátil.

"Následne sa však moja kariéra, keď to tak môžem nazvať, zastavila najmä kvôli tomu, že som prevažnú väčšinu svojej energie venoval skôr škole, ktorú som študoval aj počas toho ako som mal profesionálnu zmluvu, za čo patrí obrovská vďaka trénerovi Látalovi, ktorý mi to umožnil.

S odstupom času hodnotím svoje rozhodnutie venovať sa škole ako správne. Doma mi rodičia vždy prízvukovali aby som mal zadné vrátka. Ja som si to zobral k srdcu a vyštudoval biológiu na UPJŠ.

Následne som si urobil dva doktoráty. Jeden z biológie a minulý rok z farmakológie na Lekárskej fakulte UPJŠ, vďaka čomu sa dnes môžem venovať tomu, čo ma baví.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Bol mladý talent spolu s Dudom, kariéru prerušil kvôli štúdiu. Svoje rozhodnutie neľutuje