Slovan poslal dve mužstvá, no nehral. Klub za to nemohol, hovorí faerský súper

Vtedajší tréner ŠK Slovan Bratislava Ján Kozák ml. pred odletom na Faerské ostrovy
Vtedajší tréner ŠK Slovan Bratislava Ján Kozák ml. pred odletom na Faerské ostrovy (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|19. sep 2023 o 16:05

Čo sa stalo pred tromi rokmi v Klaksvíku?

BRATISLAVA. Prvým súperom Slovana Bratislava v skupinovej fáze Európskej konferenčnej ligy bude KÍ Klaksvík.

Pred troma rokmi bolo na Slovensku minimum fanúšikov, ktorí by poznali tento faerský klub. Všetko sa však zmenilo v lete 2020. Odvtedy si najmä mnohí slovanisti pamätajú názov KI Klaksvík veľmi dobre a pri spomienke naň sa ich zmocňuje úzkosť či hnev.

Európu sužovala pandémia koronavírusu. Zvláštna doba prinášala bizarné situácie. Aj v športe.

ŠK Slovan Bratislava bol v súboji s faerským súperom v prvom predkole Ligy majstrov jednoznačným favoritom, no napokon sa ani nedostal na ihrisko, kontumačne prehral a vypadol.

Čo sa stalo v Klaksvíku?

Bol to prvý rok pandémie. Na Covid-19 ešte neexistovalo očkovanie.

V mnohých krajinách zaviedli prísne opatrenia, športový život sa v lete iba pomaly rozbiehal.

Cestovanie bolo komplikované a jednotlivé štáty zaviedli rôzne pravidlá pri vstupe do krajiny. Aj predkolá európskych futbalových súťaží sa hrali iba na jeden zápas.

UEFA zaviedla protokol „Return to play“ (Návrat k hre), v zmysle ktorého museli tímy absolvovať testy na koronavírus. Protokol však nebol nadradený miestnym pravidlám a tak sa mohlo stať, že v niektorých krajinách boli nariadenia prísnejšie, ako tie zakotvené v protokole.

V prípade epidémií patrili ostrovy aj v minulosti k mimoriadne ohrozeným miestam, keďže v uzavretom malom priestore sa akákoľvek nákazlivá choroba mohla rýchlo rozšíriť.

Počas pandémie koronavírusu preto platili najprísnejšie pravidlá práve v ostrovných štátoch. Na tie doplatil aj Slovan, ktorý prežil na Faerských ostrovoch krušný týždeň.

Pondelok 17. augusta 2020

Výprava slovenského majstra odcestovala na Faerské ostrovy. S mužstvom však necestoval Vladimír Weiss ml., ktorý mal mať pozitívny test na koronavírus a zostal doma v izolácii.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Slovan poslal dve mužstvá, no nehral. Klub za to nemohol, hovorí faerský súper