Z búrliváka sa stal krotký muž: Gattusovi sa bohovia otočili chrbtom. Ružomberku pomohol footgolf

Hráči MFK Ružomberok sa tešia po strelení gólu
Fotogaléria (5)
Hráči MFK Ružomberok sa tešia po strelení gólu (Autor: TASR)
Martin Kozinka|16. aug 2024 o 07:35

Ružomberok by v chorvátskej lige bojoval o prežitie, vravel nasrdený expert.

BRATISLAVA. Tričko mal prepotené, akoby hral. Gennaro Gattuso behal popri autovej čiare a čertil sa. Bol frustrovaný z výkonu svojich zverencov.

Káder vedený talianskou futbalovou osobnosťou, ktorého celková hodnota je 50 miliónov eur, nestačil na víťaza Slovnaft Cupu.

Viac ako tridsaťtisíc divákov na štadióne Poljud sledovalo senzačný triumf Ružomberka v odvete 3. predkola Konferenčnej ligy nad Hajdukom Split 1:0, čím si zaistil postup do play-off. 

Sen generálneho riaditeľa klubu spod Čebraťa sa splnil: „V európskom pohári je mojim osobným želaním hrať play-off o postup do skupinovej fázy,” vyhlásil začiatkom júla Ľubomír Golis.

Slovenský klub si navyše postupom cez Split poistil finančnú injekciu od UEFA v hodnote 1,45 milióna eur.

Ako sa zrodila senzácia v chorvátskej horúčave? 

Negatívna séria vygumovaná

„Keď sme prišli do šatne, bolo tam ako v saune,” povedal po zápase kouč Ružomberka Ondřej Smetana.

Liptáci naposledy skórovali v európskych predkolách 11. júla, a to do siete kazašského Tobolu Kostanaj.

Fotogaléria zo zápasu Hajduk Split - MFK Ružomberok (odveta, 3. predkolo Konferenčnej ligy)

Odvtedy uplynul viac ako mesiac. Medzitým odohrali štyri európske zápasy, dohromady 360 minút, počas ktorých nedostali loptu do súperovej siete.

S takouto negatívnou vizitkou vstupovali do odvety so Splitom. Do koša ju však zahodili už po siedmich minútach. 

Dokonca na to nepotrebovali ani strelu na bránu. Obranca Hajduku Zvonimir Šarlija si totiž zrazil loptu po rohovom kope Samuela Lavrinčíka do vlastnej siete.

Gólové centre? Pomohol mu footgolf

„Šok na Poljude! Šarlija si strelil bizarný vlastný gól,” opísali situáciu Sportske novosti. „Hajduk inkasoval na úvod lajdácky gól,” nadviazala Slobodna Dalmacija.

„Najdôležitejšie bolo, že sme dali prvý gól,” vysvetlil neskôr Ondřej Smetana. „Prežili sme veľa šancí Hajduku, najmä v prvom polčase,” dodal.

Hráči MFK Ružomberok sa tešia po strelení úvodného gólu.
Hráči MFK Ružomberok sa tešia po strelení úvodného gólu. (Autor: TASR)

Ako vnímal gólovú situáciu autor rohového kopu? „Od začiatku tejto sezóny nám to zo štandardiek gólovo padá,” priznal pre Sportnet Lavrinčík. 

„Nacvičujeme si ich. Cez leto som hral často footgolf, tak asi kvôli tomu rohy posielam tam, kam chcem,” dodal s úsmevom.

Ružomberčania mohli okrem toho ruky-nohy bozkávať brankárovi Tomášovi Frühwaldovi: „Hosťujúci brankár sa vyznamenal,” chválila ho Slobodna Dalmacija.

Ružomberčania padali z nôh

V druhom polčase mal hosťujúci brankár o niečo menej práce. Futbalisti Hajduku Split boli vo finálnej tretine ihriska bezmocní. 

Tím, ktorého hodnota sa počíta v desiatkach miliónov eur, si vylámal zuby nad ambicióznym celkom z Liptova.

„Dnes vypadli s tímom, ktorý by bojoval o prežitie v prvej chorvátskej lige,” vyhlásil na plné ústa expert a futbalový tréner Samir Toplak pre televíziu Max Sport.

Ružomberok podľa neho na lepší výkon nemal. „Padali z nôh, ledva bránili so šiestimi hráčmi. Slováci začali ku koncu prokrastinovať, no mali na to právo,” dodal.

Tréner MFK Ružomberok Ondřej Smetana.
Tréner MFK Ružomberok Ondřej Smetana. (Autor: TASR)

„Hajduk premeškal historickú príležitosť,” napísal po stretnutí uznávaný chorvátsky novinár Antonio Juričič zo Slobodna Dalmacija.

Split sa po nevydarenom prvom zápase spoliehal na domácu odvetu: „Ukázal sa ako naivný,” opísal dôsledky Juričič.

Futbaloví bohovia nestáli na strane Splitu

Ani načasovanie nebolo najlepšie. „Vypadol z Európy, tentoraz presne na sviatok Nanebovzatia Panny Márie,” dodal novinár.

V podobnom duchu sa niesli aj prvé pozápasové slová trénera Hajduku Gennara Gattusa: „Futbaloví bohovia dnes nestáli na našej strane.”

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Z búrliváka sa stal krotký muž: Gattusovi sa bohovia otočili chrbtom. Ružomberku pomohol footgolf