Girona
Girona
Liga majstrov
22.10.2024, Ligová fáza, 3. kolo
2 - 0
1:0
Slovan Bratislava
Slovan Bratislava

Keď chcel Weiss zariskovať, Slovan dostal úder. Experti chvália Takáča, chýbala im odvaha

Tréner Vladimír Weiss st. počas zápasu Girona - Slovan Bratislava.
Fotogaléria (43)
Tréner Vladimír Weiss st. počas zápasu Girona - Slovan Bratislava. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|23. okt 2024 o 01:40

Slovan Bratislava nebodoval ani v treťom zápase Ligy majstrov.

GIRONA. Na pôde Midtjyllandu si šikovne vymenil loptu s Tigranom Barseghjanom, vletel do pokutového územia a strelil dôležitý gól. 

Aj vďaka nemu napokon bratislavský Slovan premiérovo postúpil do hlavnej časti Ligy majstrov, čo bol cieľ, o ktorom sa v klube dlho hovorilo.

Panamský obranca César Blackman sa do podobnej šance ako v Dánsku dostal aj v utorňajšom zápase na pôde Girony, kde mohol svoj tím priblížiť k vôbec prvému bodovému zisku v milionárskej súťaži. 

Tentokrát však vo finálnej fáze zlyhal. Namiesto prihrávky na osamoteného Davida Strelca to zobral na seba, no 39. minúte prestrelil bránu.

Pri gólovom momente bol Blackman až o tri minúty neskôr, no nie v pozícii, v akej by si prial. Na pravej strane prehral súboj s Arnautom Danjumom a po jeho prihrávke skóroval Miguel Gutiérrez. 

Fotogaléria zo zápasu Girona FC - ŠK Slovan Bratislava, Liga majstrov (3. kolo)

No a keďže po zmene strán sa k nemu pridal Juanpe, Girona mohla po výsledku 2:0 oslavovať svoje prvé víťazstvo v Lige majstrov.

"Je to historický deň. Musíme byť šťastní a hrdí na týchto hráčov. Výkon mnohých z nich bol neuveriteľný," povedal po zápase tréner Míchel.

Takáč: Nemáme si čo vyčítať

Po prehrách so Celticom 1:5 a Manchestrom City 0:4 bol úradujúci slovenský majster na štadióne Montilivi najbližšie k bodovému zisku.

Hoci mali hráči Girony podľa očakávaní územnú prevahu, zverenci Vladimíra Weissa dokázali zatvárať priestory či zachytávať prienikové prihrávky.

"Hodnotí sa mi to ťažko. Bránili sme celý zápas dobre a svedomito. Na začiatku sme mali trochu viac problém, keď sme mali loptu, ako keď sme ju nemali. 

Oni v prvom polčase udreli z ojedinelej individuálnej akcie, čo je škoda. Čo sa týka nás, hrali sme to, čo sme chceli a nemáme si čo vyčítať," povedal pre Nova Sport brankár belasých Dominik Takáč.

Tréner Weiss po zápase uviedol, že s výkonom svojho mužstva je spokojný. S výsledkom už nie, pričom ho trápil najmä druhý inkasovaný gól. 

V 73. minúte zahrával po zbytočnom faule Barseghjana priamy kop Juanpe a s prispením smolného teču Marka Toliča skončila lopta v sieti. 

"Mrzí ma to, že pretože som mal v pláne striedať a chceli sme to zahrať trochu inak. Súper nemal vyloženú šancu, no dvakrát skóroval. Naopak, my sme si aspoň gól za predvedený výkon zaslúžili," povedal.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Girona FC - ŠK Slovan Bratislava

V koncovke toho veľa chýbalo

Za rozdielového hráča označil muža s číslom 11 v drese Girony. Danjuma robil obrane Slovana problémy najmä svojou rýchlosťou a ťahom na bránu.

"Pred prvým gólom dostal loptu, keď nebol v pohybe. Tým doprial spoluhráčom čas prejsť do šestnástky. Zobral to na seba a dal skvelú finálnu prihrávku," analyzoval bývalý reprezentant Kamil Čontofalský.

"Je to najrýchlejší hráč La Ligy. Pripravovali sme sa na neho, ale mal svoj deň. Bol veľmi nebezpečný, hoci Blackman hral výborne," povedal Weiss.

Slovan v zápase stavil na defenzívnu taktiku, pričom vyrážal do rýchlych brejkov. V niekoľkých prípadoch sa dostal do nádejných pozícii, ale v kľúčovej fáze mu chýbalo viac dravosti a kvality.

"Posledná tretina ihriska bola z pohľadu Slovana nekvalitná. Keď mali hráči šancu ísť do protiútoku, tak sa nevedeli dostať do poriadneho zakončenia. Ako aj tréner spomínal, chýbala tam väčšia odvaha hráčov.

VIDEO: Vladimír Weiss po zápase s Gironou v Lige majstrov

Keby bol Slovan efektívnejší a využíval by šance, tak by aj výsledky boli lepšie," pridal sa s hodnotením ďalší bývalý slovenský futbalista Marek Sapara.

"Na tejto úrovni musíte z minima vyťažiť maximum," doplnil ho Martin Mikulič, ktorý tiež sedel v televíznom štúdiu Nova Sportu.

Budúca reprezentačná jednotka?

Hoci má Slovan Bratislava po troch zápasoch skóre 1:11, dobré meno si naďalej robí Takáč. V závere zneškodnil penaltu klubovej ikone Cristhianovi Stuanimu. "Bravúrne sa opäť ukázal," povedal Weiss. 

Niekdajší brankár Čontofalský však vyzdvihol aj zákrok z 54. minúty, keď 25-ročný Takáč vyškriabal hlavičkové zakončenie Bojana Miovského na roh.

"Pre mňa to bol zákrok zápasu. Lopta išla priamo do šibenice, no Takáč sa skvele presunul a ľavačkou vyrazil loptu. Skvelá reakcia.

Bolo vidno, že si zápas užil. Po dlhej dobe sa mi páči nejaký slovenský brankár a je otázkou času, keď bude reprezentačná jednotka. To, čo predvádza, je neuveriteľné," vravel víťaz Pohára UEFA.

"Počas predkôl a aj v ligovej časti vždy chytí niečo navyše. Je brankárom, na ktorého sa Slovan môže spoľahnúť," pridal sa Sapara, pričom sa s Čontofalským zhodli, že skóre 3:0 by bolo pre Slovan príliš kruté.

Gólu Juanpeho však rodák z Galanty nedokázal zabrániť. Pre domáceho obrancu to bol nielen prvý gól, ale vôbec prvý štart v Lige majstrov.

"Je to splnený sen, som veľmi šťastný. Keď som skóroval, pozrel som sa na tabuľu, aby som sa uistil, že je to pravda. Celá moja kariéra mi prebehla hlavou. Je to jeden z najdôležitejších momentov," povedal.

Doma pôjdu za víťazstvom

Slovan mal v zápase napokon päť striel na bránu, no väčšina z nich prišla v nadstavenom čase. Na jeho gólovom zozname je iba meno Kevin Wimmer, ktorý skóroval pri jednoznačnej prehre v Glasgowe.

"Stále sa učíme. Proti Celticu sme dostali za ucho, Manchester City mal obrovskú kvalitu a dnes sme podali sme oveľa lepší výkon," uviedol Weiss.

Avšak, aj po zápase v Girone platí, že Slovan v pohárovej Európe ešte v Španielsku nevyhral. Šancu bude mať ešte v decembri, kde ho na svojom štadióne Wanda Metropolitano privíta Atlético Madrid.  

Nasledujúci zápas v Lige majstrov odohrá Slovan 5. novembra doma proti Dinamu Záhreb, ktoré zatiaľ takisto nebodovalo a v Mníchove prehralo 2:9.

"Verím, že proti Dinamu ukážeme väčšiu odvahu a pred našimi fantastickými divákmi sa pobijeme o víťazstvo," povedal hlavný tréner belasých.  

"Niečo tomu stále chýba, ale verím, že to bude v ďalších zápasoch lepšie a lepšie a že získame nejaké body," dodal gólman Dominik Takáč. 

Guram Kašia (vľavo) a Juanpe z v hlavičkovom súboji.
Titanilla Bődst 00:305
Girona je ešte na JIS-ke, ale proti Slovanu zastavila krvácanie, píšu médiá v ŠpanielskuMiestne médiá chvália všestranných obrancov.
Titanilla Bődst 00:305
Tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st.
st 10:3010
Weiss verí, že jeho syn ešte môže zmeniť rozhodnutie. Takáč opísal zákrok pri penalteVladimír Weiss reaguje na prehru Slovana na pôde Girony.
st 10:3010
Reakcie hráčov Slovana Bratislava po prehre s FC Girona.
ut 23:299
Slovanisti sa nachádzajú na konci poradia. Pozrite si, ako vyzerá tabuľka Ligy majstrovLigová fáza Ligy majstrov má za sebou úvodné zápasy 3. kola. Pozrite si, ako vyzerá aktuálna tabuľka. Na ktorom mieste je Slovan Bratislava?
ut 23:299
Futbalisti Girona FCrozhovor
Martin Kozinkapo 12:3019
Súper Slovana si už Ligu majstrov asi nezahrá. Stále je to skromný klub, vraví expertSlovan hrá v Lige majstrov proti katalánskej Girone.
Martin Kozinkapo 12:3019
Pohľad na štadión Montilivi, na ktorom hráva Girona FC.
Miroslav Kováčikut 13:502
Girona sa vzdala miliónov navyše. Slovan uvidí v Lige majstrov menej ľudí ako v TrnaveDejiskom zápasu Girona - Slovan Bratislava bude štadión Montilivi.
Miroslav Kováčikut 13:502
Ladislav Krejčí stíha Ousmana Dembélého.
Martin Kozinkaut 09:354
Rosický v ňom videl lídra, stal sa hitom internetu. Teraz chce poraziť SlovanChceme spraviť krok vpred, vraví Ladislav Krejčí.
Martin Kozinkaut 09:354
Futbalisti Slovana Bratislava.
ut 19:562
Slovan nastúpi v Girone s troma stopérmi, kapitánsku pásku ponesie KašiaPozrite si zostavy zápasu FC Girona - ŠK Slovan Bratislava v 3. kole ligovej fázy Ligy majstrov.
ut 19:562
Hráči ŠK Slovan Bratislava
ut 10:006
Šanca na prvé body je reálna. Kde sledovať zápas Girona - Slovan Bratislava?Zverenci trénera Weissa nastúpia na tretí zápas Ligy majstrov od 21:00 h.
ut 10:006
Futbalisti FC Girona.
po 18:272
Girona má veľké problémy. Na zápas proti Slovanu musí povolať hráčov z rezervyŠpanielsky klub hrá v najprestížnejšej ligovej súťaži po prvýkrát.
po 18:272
Vladimír Weiss st. počas tréningu zápasom 3. kola ligovej fázy Ligy majstrov proti FC Girona.
po 20:55
Weiss: Gironu máme prečítanú, pokúsime sa ich prekvapiť. Zranenia nás trápia rovnakoÚradujúceho slovenského majstra trápia viaceré absencie v tíme.
po 20:55
Futbalisti ŠK Slovan Bratislava.
ut 16:22
Slovan v pamätnom zápase zdolal Barcelonu. Nadviaže na tento triumf proti Girone?Desať dôležitých faktov pred súbojom Slovana v Girone.
ut 16:22
Nachádzate sa tu:
Liga majstrov»Liga majstrov 2024/2025»Keď chcel Weiss zariskovať, Slovan dostal úder. Experti chvália Takáča, chýbala im odvaha