Girona
Girona
Liga majstrov
22.10.2024, Ligová fáza, 3. kolo
2 - 0
1:0
Slovan Bratislava
Slovan Bratislava

Girona sa vzdala miliónov navyše. Slovan uvidí v Lige majstrov menej ľudí ako v Trnave

Pohľad na štadión Montilivi, na ktorom hráva Girona FC.
Pohľad na štadión Montilivi, na ktorom hráva Girona FC. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|22. okt 2024 o 13:50

Dejiskom zápasu Girona - Slovan Bratislava bude štadión Montilivi.

BRATISLAVA. Úvodný zápas ŠK Slovan Bratislava v hlavnej časti Ligy majstrov sledovalo v glasgowskom Celtic Parku takmer 57-tisíc fanúšikov.  

V búrlivej atmosfére škótsky majster prevalcoval toho slovenského a nebyť brankára Dominika Takáča, zvíťazil by ešte vyšším skóre ako 5:1.

V utorok sa belasí druhýkrát predstavia v Lige majstrov na ihrisku súpera, no podobnej diváckej kulisy sa nedočkajú. Na tribúnach bude ešte menej ľudí ako pri ich víkendovej výhre v derby proti Trnave (13 583).

Tím z La Ligy a kométa predošlej sezóny Girona FC totiž disponuje štadiónom, ktorý kapacitne prevýši aj väčšina klubov z druhej španielskej ligy.

Akoby bol z lega

Štadión Montilivi bol postavený v roku 1970 a jeho kapacita dlho nebola problém. Ešte v ročníku 2006/2007 hrala Girona iba štvrtú najvyššiu súťaž.

Prezident klubu Delfi Geli si pamätá zápasy s 200 ľuďmi na tribúne a dlhoročný permanentkár Jan Nadal Colome hovorí, že fanúšikovia sa počas zápasov voľne presúvali, keďže bolo viac voľných ako obsadených miest.

"Mohli sme sa presunúť k opačnej bráne, kde sme útočili alebo napríklad, keď sa išla kopať penalta," povedal pre BBC Sport.

VIDEO: Preview zápasu Girona - Slovan Bratislava

Až v sezóne 2017/2018 prvýkrát Girona nahliadla do Primera División a vtedy sa jej štadión začal meniť na akési lego, ktoré sa mení podľa potreby.

V roku 2017 pribudli dočasné tribúny na severnej a východnej strane. O rok neskôr sa pridala aj južná, no po zostupe do druhej lige v roku 2019 boli dočasné tribúny za bránkami odstránené.

Po opätovnom postupe do La Ligy sa väčšina z dočasných tribún obnovila a dnes na zápasy proti Realu Madrid či Barcelone môže prísť 14 624 divákov.

Museli sa rozhodnúť

Zápasy Ligy majstrov sú však pre striktné pravidlá UEFA špecifické. Jedným z nich je, že na štadiónoch nie sú povolené dočasné tribúny.

Tým pádom kapacita Montilivi na zápasy najprestížnejšej klubovej súťaže klesla na približne 9700, čo nie je ani polovica Tehelného poľa. 

Navyše, donedávna nemal štadión adekvátne tlačové stredisko pre novinárov, VIP priestory a podľa denníka Marca ani dostatočnú parkovaciu plochu či samostatné vchody pre fanúšikov hostí. 

Štadión Montilivi počas domácej premiéry Girony v Lige majstrov.
Štadión Montilivi počas domácej premiéry Girony v Lige majstrov. (Autor: REUTERS)

Girona tak čelila dôležitému rozhodnutiu. Hrať Ligu majstrov na inom štadióne alebo ten svoj za niekoľko mesiacov upraviť podľa požiadaviek UEFA?

"Už som to povedal, na sto percent chceme hrať na Montilivi. Som presvedčený, že aj klub a preto si myslím, že budeme hrať na našom štadióne.

Aj fanúšikovia v tom majú jasno. V tejto sezóne nás zdolal len Real Madrid. Toto miesto nám dodáva špeciálne sebavedomie," vravel tréner Míchel.

Klub mohol zarobiť viac

Do konca historickej sezóny síce Girona ešte potom prehrala doma s Villarrealom 0:1, ale o štyri dni skôr sa dozvedala potešujúcu správu.

"Montilivi bude vyhovovať po implementácii zmien navrhnutých klubom, ktoré si vyžiadajú značné finančné investície a umožnia štadiónu spĺňať potrebné požiadavky pre najvyššiu európsku súťaž," uviedla UEFA 10. mája. 

Vynovená miestnosť pre tlačové konferencie sa nachádza v suteréne štadióna, v priestoroch, ktoré boli predtým hráčskou telocvičňou. Podľa zamestnanca klubu sa kapacita pre novinárov zvýšila z 20 až na 90 miest.

Podľa španielskych médií potrebné úpravy stáli vyše milióna eur, no už len vďaka postupu do Ligy majstrov klub zarobil 18,6 milióna.

Ešte predtým prichádzala do úvahy možnosť hrať na Olympijskom štadióne zvanom Montjuïc, kde pri rekonštrukcii Camp Nou hráva FC Barcelona.

Ten má takmer šesťnásobnú kapacitu (56-tisíc) v porovnaní s domovským stánkom Girony. Podľa analýzy mohol klub zarobiť vďaka predaju väčšieho množstva vstupeniek na domácich zápasoch o štyri milióny eur viac.

Šanca pre obe mužstvá

Klub však chcel vyhovieť svojim najvernejším fanúšikom a aj tréner Míchel si myslí, že doma majú väčšiu šancu získať v Lige majstrov body a teda zaistiť pre klub ďalšie nemalé finančné prostriedky.

Girona vstúpila do Ligy majstrov smolnou prehrou na pôde PSG, keď jediný gól padol po veľkej chybe brankára Paula Gazzanigu v 90. minúte. 

Štadión Montilivi zažil európsku premiéru proti Feyenoordu 2. októbra, ale domáci aj pre dva vlastné góly podľahli tímu okolo Dávida Hancka 2:3.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Girona FC - Feyenoord Rotterdam

Po dvoch kolách sú tak rovnako bez bodu ako bratislavský Slovan. Míchel si uvedomuje, že tento zápas je pre obe mužstvá veľmi dôležitý.

"Snažíme sa kvalifikovať do ďalšej fázy Ligy majstrov (top 24, pozn.) a v utorok je ideálny čas priblížiť sa k tomu, keďže hráme doma pred našimi fanúšikmi. 

Viem, že budú s nami a my ich budeme potrebovať viac ako kedykoľvek predtým. Každý takýto zápas je pre nás historický," povedal Míchel.

Girona má však momentálne veľké problémy so zraneniami.

Na lavičke náhradníkov budú musieť byť hráči z rezervy. Slovenský majster nastúpi bez Juraja Kucku (po operácii) a Róberta Maka (chorý). S tímom odcestoval aj Vladimír Weiss ml., ktorý však ukončil kariéru.

"Máme Gironu dobre prečítanú. Vieme o jej kvalite a pokúsime sa domácich niečím prekvapiť," vravel Vladimír Weiss st. na tlačovej konferencii.

Guram Kašia (vľavo) a Juanpe z v hlavičkovom súboji.
Titanilla Bődst 00:305
Girona je ešte na JIS-ke, ale proti Slovanu zastavila krvácanie, píšu médiá v ŠpanielskuMiestne médiá chvália všestranných obrancov.
Titanilla Bődst 00:305
Tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st.
st 10:3010
Weiss verí, že jeho syn ešte môže zmeniť rozhodnutie. Takáč opísal zákrok pri penalteVladimír Weiss reaguje na prehru Slovana na pôde Girony.
st 10:3010
Reakcie hráčov Slovana Bratislava po prehre s FC Girona.
ut 23:299
Slovanisti sa nachádzajú na konci poradia. Pozrite si, ako vyzerá tabuľka Ligy majstrovLigová fáza Ligy majstrov má za sebou úvodné zápasy 3. kola. Pozrite si, ako vyzerá aktuálna tabuľka. Na ktorom mieste je Slovan Bratislava?
ut 23:299
Futbalisti Girona FCrozhovor
Martin Kozinka21.10.202419
Súper Slovana si už Ligu majstrov asi nezahrá. Stále je to skromný klub, vraví expertSlovan hrá v Lige majstrov proti katalánskej Girone.
Martin Kozinka21.10.202419
Pohľad na štadión Montilivi, na ktorom hráva Girona FC.
Miroslav Kováčikut 13:502
Girona sa vzdala miliónov navyše. Slovan uvidí v Lige majstrov menej ľudí ako v TrnaveDejiskom zápasu Girona - Slovan Bratislava bude štadión Montilivi.
Miroslav Kováčikut 13:502
Ladislav Krejčí stíha Ousmana Dembélého.
Martin Kozinkaut 09:354
Rosický v ňom videl lídra, stal sa hitom internetu. Teraz chce poraziť SlovanChceme spraviť krok vpred, vraví Ladislav Krejčí.
Martin Kozinkaut 09:354
Futbalisti Slovana Bratislava.
ut 19:562
Slovan nastúpi v Girone s troma stopérmi, kapitánsku pásku ponesie KašiaPozrite si zostavy zápasu FC Girona - ŠK Slovan Bratislava v 3. kole ligovej fázy Ligy majstrov.
ut 19:562
Hráči ŠK Slovan Bratislava
ut 10:006
Šanca na prvé body je reálna. Kde sledovať zápas Girona - Slovan Bratislava?Zverenci trénera Weissa nastúpia na tretí zápas Ligy majstrov od 21:00 h.
ut 10:006
Futbalisti FC Girona.
21.10.20242
Girona má veľké problémy. Na zápas proti Slovanu musí povolať hráčov z rezervyŠpanielsky klub hrá v najprestížnejšej ligovej súťaži po prvýkrát.
21.10.20242
Vladimír Weiss st. počas tréningu zápasom 3. kola ligovej fázy Ligy majstrov proti FC Girona.
21.10.2024
Weiss: Gironu máme prečítanú, pokúsime sa ich prekvapiť. Zranenia nás trápia rovnakoÚradujúceho slovenského majstra trápia viaceré absencie v tíme.
21.10.2024
Futbalisti ŠK Slovan Bratislava.
ut 16:22
Slovan v pamätnom zápase zdolal Barcelonu. Nadviaže na tento triumf proti Girone?Desať dôležitých faktov pred súbojom Slovana v Girone.
ut 16:22
Nachádzate sa tu:
Liga majstrov»Liga majstrov 2024/2025»Girona sa vzdala miliónov navyše. Slovan uvidí v Lige majstrov menej ľudí ako v Trnave