UEFA sen Girony nezničila. Španielskemu klubu povolila účasť v Lige majstrov

Futbalisti Girony.
Futbalisti Girony. (Autor: X/Girona FC)
SITA|6. júl 2024 o 10:44

Rovnako francúzsky OGC Nice môže štartovať v Európskej lige.

ŽENEVA. Španielsky futbalový klub FC Girona môže v nasledujúcej sezóne hrať Ligu majstrov a francúzsky tím OGC Nice zase Európsku ligu.

Taký je verdikt Európskej futbalovej únie (UEFA), ktorá skúmala prepojenie uvedených organizácii s dvojicou anglických družstiev Manchester City a Manchester United.

Španielom aj Francúzom hrozila absencia v uvedených súťažiach, keďže majú rovnakých majiteľov ako uvedené manchesterské tímy.

Katalánska Girona má rovnakého vlastníka zo Spojených arabských emirátov ako Manchester City, obe družstvá sa na základe v domácich ligových súťažiach kvalifikovali do LM.

Klub z Francúzskej riviéry zase patrí do portfólia Ineosu rovnako ako Manchester United, oba tímy si vybojovali účasť v EL.

V ostatnom období museli "sesterské" kluby zaviesť isté zmeny, aby splnili predpisy UEFA týkajúce sa vlastníctva viacerých klubov v rovnakej súťaži.

Situáciu následne skúmala Komisia na finančnú kontrolu klubov (CFCB). Ak by uvedené kluby neprešli kontrolou CFCB, hrozil by im posun do súťaží nižšej úrovne.

"V dotknutých kluboch nastali významné zmeny vo vlastníckej štruktúre, riadení a finančnej podpore, čo podstatne obmedzilo vplyv investorov a rozhodovaciu právomoc nad viac ako jedným klubom," uviedla UEFA a pokračovala:

"Dotknutí investori previedli svoje podiely v Girona FC a OGC Nice na nezávislých správcov prostredníctvom štruktúry zriadenej pod dohľadom CFCB."

Uvedené kluby prepojené rovnakým vlastníkom nesmú medzi sebou realizovať prestupy ani hosťovania hráčov od júla až do septembra 2025, výnimkou sú existujúce dohody uzavreté pred začatím konania CFCB.

Kluby tiež nesmú medzi sebou uzatvárať žiadne spoločné technické alebo obchodné dohody, ani používať spoločné databázy skautingu alebo hráčov.

Španielska Girona sa počas celej sezóny 2023/2024 pohybovala v popredí tabuľky španielskej La Ligy a napokon skončila tretia, to všetko aj s pomocou troch kľúčových hráčov získaných prostredníctvom vplyvu Manchestru City.

Čiastočným vlastníkom Girony je tiež brat trénera "The Citizens" Pepa Guardiolu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»UEFA sen Girony nezničila. Španielskemu klubu povolila účasť v Lige majstrov