Superliga je jediná cesta do budúcnosti. Taliansky kapitán ju podporuje

Giorgio Chiellini.
Giorgio Chiellini. (Autor: SITA/AP)
SITA|11. nov 2021 o 13:52

Berme si príklad od Američanov, hovorí.

MILÁNO. Väčšina elitných európskych futbalových klubov aj hráčov sa už dávno odvrátila od projektu vzniku Superligy, ale Juventus Turín a jeho kapitán Giorgio Chiellini sú iný prípad.

Skúsený obranca stále tvrdí, že stojí za to oživiť myšlienku vzniku milionárskej súťaže európskej klubovej smotánky.

"Budúcnosť futbalu smeruje čoraz viac k európskemu prístupu v porovnaní s národnými ligami. Pri všetkej úcte, ale hráč, ktorý hráva v Juventuse, sa chce porovnávať s najlepšími v Európe. A o to presne ide.

Nielen športovci, ale aj fanúšikovia chcú vidieť čo najviac zápasov na brilantnej úrovni. Toto je jediná cesta do budúcnosti, že najlepší sa budú konfrontovať s najlepšími," vyhlásil Giorgio Chiellini.

Zamýšľaný projekt Superligy rátal s účasťou 20 klubov, pričom pätnásť z nich by malo mať istú, resp. chránenú účasť, keďže patria do portfólia najbohatších európskych futbalových trhov. Zostávajúcich päť miest malo byť otvorených pre iné kluby.

Po obrovskej vlne nesúhlasu zo strany Európskej futbalovej únie (UEFA) aj širokého fanúšikovského spektra napokon zostali z pôvodne dvanástich zakladajúcich členov so súhlasným stanoviskom len FC Barcelona, Real Madrid a práve Juventus Turín.

"Futbal je najkrajší šport na svete, ale stále sa dá zdokonaliť jeho systém fungovania v Európe. Potrebujeme zreformovať európsky futbalový kalendár. Berme si príklad od Američanov.

Tí vytvorili Superligy v takmer každom väčšom kolektívnom športe a tento systém dlhodobo funguje a prosperuje. Verím, že príslušné inštitúcie na európskej aj klubovej úrovni sa stretnú a niečo vymyslia," pokračoval Chiellini.

Tridsaťsedemročný nekompromisný stopér tiež podporuje zníženie počtu účastníkov talianskej Serie A z 20 na 18. Dôvodom je zníženie počtu domácich zápasov v preplnenom futbalovom kalendári.

"Dokonca by sme sa mohli vrátiť až k 16 tímom, ale myslím si, že 18 je správny počet. Potrebujeme zvýšiť konkurencieschopnosť a dať viac priestoru zápasom na európskej úrovni.

"Svet ide dopredu a my nesmieme zostať pozadu," dodal kapitán tohtoročných majstrov Európy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Superliga je jediná cesta do budúcnosti. Taliansky kapitán ju podporuje