Historický úspech prináša problém. Brest nemôže hrať Ligu majstrov na domácom štadióne

Radosť hráčov Stade Brest.
Radosť hráčov Stade Brest. (Autor: REUTERS)
SITA|5. jún 2024 o 15:06

UEFA neschválila domáci štadión tretieho klubu uplynulej sezóny francúzskej Ligue 1.

ŽENEVA. Francúzsky futbalový klub Stade Brest nemôže v Lige majstrov hrávať na svojom 102-ročnom štadióne.

Tím zo severozápadného cípu krajiny sa do elitnej súťaže prebojoval ziskom tretej priečky v tabuľke domácej Ligue 1 v sezóne 2023/2024, do Ligy majstrov sa dostal premiérovo v histórii.

Európska futbalová únia (UEFA) však neschválila domovský stánok klubu s kapacitou približne 15 220 miest, nespĺňa totiž štandardy. Klub síce plánuje výstavbu nového a moderného, no tá potrvá niekoľko rokov.

Najvýhodnejšou alternatívou pre klub z Brestu je, že pre Ligu majstrov využije štadión druholigového tímu z mesta Guingamp s kapacitou 19-tisíc miest. Fanúšikov teda čaká cesta dlhá približne 110 kilometrov. Aj túto možnosť ešte musí odobriť UEFA.

Futbalová Liga majstrov bude mať v sezóne 2024/2025 až 36 účastníkov, doteraz to bola súťaž pre 32 tímov.

Hráči Brestu sa aj zásluhou tohto rozšírenia vyhli účasti v kvalifikačných kolách a majú istotu skupinovej časti. Mená súperov spoznajú hráči Brestu v závere augusta počas žrebu v Monacu.

Na tretí tím uplynulej sezóny Ligue 1 čaká minimálne osem duelov proti rôznym súperom, štyri domáce a štyri v zahraničí. Body zo všetkých duelov sa budú rátať do spoločnej tabuľky pre všetky 32 klubov a osem najlepších sa dostane priamo do osemfinále LM, na družstvá z 9. až 24. priečky čaká baráž o osemfinále.

Od osemfinále by mal vzniknúť "pavúk" po vzore tenisových turnajov, každý klub teda vopred bude poznať mená možných súperov. Finále bude 31. mája 2025 hostiť nemecký Mníchov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Historický úspech prináša problém. Brest nemôže hrať Ligu majstrov na domácom štadióne