Slovan vyzve klub z malého mesta. Čo sa týka financií a mena, je úplne inde

Na snímke Vladimír Weiss ml. (Slovan Bratislava) .
Na snímke Vladimír Weiss ml. (Slovan Bratislava) . (Autor: TASR)
Pavol Spál|9. júl 2024 o 08:00

Nikto zo Struga Trim-Lum nechcel Slovan. Prečo?

Je to nový projekt a klub, na európskej scéne čelil doteraz iba piatim súperom. Z toho štyrom vlani. Ešte pred desiatimi rokmi futbalový klub FC Struga neexistoval a postupne sa z dna vyšplhal až na vrchol, ovládol Severné Macedónsko.

Bratská dvojica, ktorá klub založila, pumpuje doňho každý rok viac peňazí. 

Už v stredu (o 19:00) slovenský majster odštartuje nový ročník. V prvom predkole Ligy majstrov privíta práve FC Struga. 

„Pred žrebom si nikto v tíme TL Struga neželal Slovan, ktorý je podľa nich najťažším možným súperom,“ tvrdí pre Sportnet VLADIMÍR BULATOVIČ, šéfredaktor denníka Ekipa. V rozhovore opisuje súpera Slovana, jeho minulosť a finančné možnosti.

Ako by ste opísali klub a tím FC Struga?

Struga Trim-Lum (TL) je nový klub na macedónskej futbalovej scéne, ktorý vznikol pred ôsmimi rokmi. Postupne šiel zo štvrtej ligy až hore. Posledných päť sezón je súčasťou najvyššej súťaže. 

A čo je zaujímavé, v posledných dvoch sezónach už získal titul. Nemá za sebou výraznú armádu fanúšikov, pretože ide o pomerne nový projekt. Je to klub z malého turistického centra – Struga (asi 16 – tisíc obyvateľov, pozn.red.) , v ktorom sú hádzaná a vodné športy číslom jedna.

FC Struga je kompaktné mužstvo, ktoré si zakladá predovšetkým na tímovej hre. Preto v ňom nie sú žiadne výrazné hviezdy, ale väčšinou sú to bývalí macedónski reprezentanti, ktorí sú v pokročilom veku.

Aj toto sa dozviete v článku

  • Čo môže očakávať Slovan?
  • Aký má rozpočet súper Slovana? Čím je zaujímavý?
  • Koľko zarobia najlepší hráči FC Struga? Porovanie so Slovanom...
  • Prečo to Slovan nemusí mať ľahké? Čo je výstrahou?
  • Čo je FC Struga zač?
  • Prečo hrajú za FC Struga takmer samí hráči Macedónska? Ako to súvisí s pokutou?

Čo je pre nich typické?

Pre klub je typické, že na rozdiel od iných macedónskych klubov investuje do mužstva každý rok viac a viac peňazí. A pri každom úspechu sa už v nasledujúcej sezóne investuje aj do tímu viac a neustále napreduje. Špecifické je, že majitelia klubu sa rozhodli vždy angažovať najlepších trénerov z našej ligy.

Preto aj teraz, pred začiatkom novej sezóny, bol vymenovaný nový tréner Qatip Osmani. Je to jeden z najúspešnejších futbalových koučov v Macedónsku, ktorý má na konte tri majstrovské tituly s tímami Škendija a Renova. Teraz ho priviedli s ambíciou pokúsiť sa, čo najdlhšie udržať na európskej scéne.

Slovan má ročný rozpočet približne dvadsať miliónov eur. Ako je to v prípade FC Struga?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Slovan vyzve klub z malého mesta. Čo sa týka financií a mena, je úplne inde