Vráti sa do Trnavy hviezdny odchovanec? Tréner Spartaka po debakli reagoval

Michal Gašparík.
Michal Gašparík. (Autor: TASR - Lukáš Grinaj)
Michal Šášky|9. júl 2023 o 18:35

Vysoká prehra v Trnave zarezonovala. V kádri a aj medzi fanúšikmi.

TRNAVA. Druhý rok po sebe vyhrali národný pohár a tretí raz za sebou budú reprezentovať slovenský a trnavský futbal v pohárovej Európe.

Spartak v predošlých dvoch sezónach vždy skončil v kvalifikácii Európskej konferenčnej ligy v treťom kole.

Vlani ho vyradil neskorší poľský majster Raków Čenstochová (0:2, 0:1), rok predtým rozhodol o prehre s izraelským Maccabi Tel Aviv jediný gól (0:0, 0:1).

Na prelome júla a augusta štartuje v kvalifikácii súbojom s lotyšským tímom FK Auda. Zrkadlo však tímu trénera Michala Gašparíka nastavil rakúsky Sturm Graz.

Ukázala sa kvalita

Druhý tím rakúskej Bundesligy, ktorý len o sedem bodov zaostal za majstrovským Salzburgom, vzbudzuje väčší rešpekt ako víťaz lotyšského pohára a piaty tím ligy.

Napriek tomu, vysoká prehra 0:4 v Trnave zarezonovala. V kádri a aj medzi fanúšikmi.

„Výsledok je reálnym odzrkadlením kvality, ktorú má Graz a našou kvalitou. Síce sme aj my mohli streliť nejaké dva, tri góly, ale oni nám dali štyri a mali ešte ďalšie šance na skórovanie,“ uznal tréner Gašparík pre klubový web.

V zápase sa musel vysporiadať s viacerými absenciami, na niektorých postoch museli hráči alternovať.

„Ak chceme s takýmto silným tímom uhrať dobrý výsledok, tak potrebujeme mať čo najsilnejšiu základnú zostavu a všetkých hráčov zdravých. To sme dnes nemali a museli sme zasa improvizovať v zostave, aj v striedaniach.

Výsledok nie je priaznivý, aj keď je trocha skreslený tým, že sme v polovici prípravy a najmä v druhom polčase sa prejavila únava,“ dodal Gašparík.

Problém v defenzíve

Najväčšie problémy Trnavy sa ukázali najmä v defenzíve, hoci sa na ľavý kraj konečne vrátil kapitán Martin Mikovič. V bráne stáli Martin Vantruba a Dobrivoj Rusov.

V zápase však nastúpila dvojica 19-ročných stopérov Sebastián Kóša a Marek Ujlaky, druhého menovaného po polčase striedal o štyri roky starší Gergely Tumma. Na pravom krajiny nedohral Kristián Koštrna, vystriedať ho musel Martin Bukata.

Počas celej prípravy chýba skúsený stopér Lukáš Štetina, k dispozícii bude najskôr o niekoľko týždňov. „Pokiaľ sa nedá zdravotne do poriadku, tak musíme reagovať príchodom ďalšieho skúseného stopéra. Hrať s dvoma mladými stopérmi je veľmi ťažké a aj Sebovi Kóšovi sa potom hrá ľahšie, ak má vedľa seba skúseného stopéra,“ uznal Gašparík.

Dlhodobo zranený je Kazeem Bolaji, fit nie sú ani tri letné posily, nový útočník Djuričin, krídelník Azango, či obranca Martin Šulek.

Zo Slovinska preto prišiel mládežnícky reprezentant Miha Kompan Breznik, ktorý má 19 rokov.„Je síce mladý, ale keď bude pripravený, tak očakávame okamžitý prínos,“ dodal tréner Trnavy.

V útoku zatiaľ zostáva Milan Ristovski, ktorý si zatiaľ nenašiel nový klub a navrátilec z hosťovania vo ViOn Zlaté Moravce, Nigérijčan Kenneth Ikugar.

Príde Erik Sabo?

Spartak sa ešte stále musí vysporiadať s odchodom Kyriakosa Savvidisa, grécky futbalista odišiel po sezóne do konkurenčného bratislavského Slovana.

„Jedna alternatíva nám nevyšla, lebo hráč neprešiel vstupnou prehliadkou, ale máme rozrobenú druhú možnosť a uvidíme, či sa nám to podarí,“ prezradil Gašparík.

V posledných dňoch sa na sociálnych sieťach skloňovalo hlavne meno Erika Saba, ktorý sa po konci v cyperskom Anorthosise stal voľným hráčom.

Erik Sabo v drese slovenskej reprezentácie.
Erik Sabo v drese slovenskej reprezentácie. (Autor: TASR)

Člen širšieho kádra slovenskej reprezentácie odišiel z materskej Trnavy v roku 2015 do slávneho PAOK Solún. V kariére pôsobil okrem Grécka aj v Izraeli a Turecku.

Podľa trénera by bol výbornou alternatívnou. „Ale máme informácie, že chce ostať ešte v zahraničí,“ priznal pre klubový web a dodal:

„Stále však máme ešte tri týždne do vstupu do pohárov a začiatku ligy, tak verím, že všetko stihneme.“

Najbližší zápas odohrajú jeho zverenci v sobotu proti anglickému Ipswich Town, následne ich čaká súboj so španielskym gigantom Valenciou pri príležitosti klubovej storočnice.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Vráti sa do Trnavy hviezdny odchovanec? Tréner Spartaka po debakli reagoval