Pod Šarišským hradom sa zišla elitná spoločnosť. Zvíťazili zahraničné tímy

Vo Veľkom Šariši sa konal medzinárodný turnaj prípraviek.
Vo Veľkom Šariši sa konal medzinárodný turnaj prípraviek. (Autor: Matúš Dedina)
Daniel Dedina|6. sep 2022 o 15:30

„Na východ často nechodíme. Bolo to super," vravel tréner Trenčína.

VEĽKÝ ŠARIŠ. AS Trenčín, MŠK Žilina, Zemplín Michalovce, FC Košice i úspešné akadémie z Maďarska, Poľska a Ukrajiny.

Cez víkend sa vo Veľkom Šariši (okr. Prešov) zišla kvalitná futbalová spoločnosť. Šlo o premiérový ročník turnaja futbalových prípraviek CFT Talents Trophy.

Na ihrisku, kde v uplynulej sezóne hrával svoje domáce zápasy aj v súčasnosti druholigový Tatran Prešov, sa predstavili talentovaní chlapci i dievčatá v kategóriách U9 a U10.

Hracia plocha bola rozdelená na štyri menšie ihriská, hralo sa vo formáte 5+1, resp. 4+1, zápasy trvali 17 minút.

Košice obstáli aj bez brankárov

Turnaja sa celkovo zúčastnilo 32 družstiev, šestnásť v oboch vekových kategóriách. Prvý deň sa uksutočnili zápasy v základných skupinách a na základe umiestnenia v nich boli tímy následne rozdelené do Zlatej a Striebornej skupiny.

Z celkového triumfu sa v oboch prípadoch tešili zahraničné tímy. Kategóriu U10 ovládlo poľské Krosno, pred maďarským DVSC Debrecín. Na treťom mieste skončili hráči FC Košice.

„Základnou skupinou sme prešli pomerne jednoznačne. Postúpili sme z prvého miesta, zo siedmich zápasov sme šesť vyhrali a jeden remizovali. Aj v zlatej skupine sme mali dobrý začiatok, ale posledné zápasy nám nevyšli, chlapcom už dochádzali sily,“ okomentoval vystúpenie svojho tímu tréner FC Košice U10 Marek Segeďa.

V závere prázdninového obdobia vypadli Košičanom zo zostavy brankári. Na brankárskom poste museli alternovať s hráčom z poľa.

„Ten aj napriek tomu podal fantastický výkon. Tímy, ktoré skončili pred nami mali možno o dvoch rozdielových hráčov viac než my,“ skonštatoval Segeďa, ktorý ocenil výkony svojich zverencov.

Tím FC Košice U10 na turnaji vo Veľkom Šariši.
Tím FC Košice U10 na turnaji vo Veľkom Šariši. (Autor: facebook CFT Academy)

„Som na nich hrdý, podali veľmi dobré výkony. V tréningoch idú na sto percent, je to dobrý ročník, ktorý môže byť úspešný. Pred týždňom sme skončili na turnaji v Budapešti na štvrtom mieste, teraz to bolo ešte o čosi lepšie,“ doplnil košický kouč.

Výsledok je len čerešnička

Medzi o rok mladšími futbalistami a futbalistkami si najlepšie počínal ukrajinský Užhorod. Na šiestom mieste skončil AS Trenčín.

„Bolo to veľmi zaujímavé podujatie, na východ Slovenska s týmito kategóriami často nechodíme. Príjemné spestrenie, zaujímaví súperi, super prostredie,“ vyratúval plusy tréner Trenčína U9 Jaroslav Švajka.

Z konečného umiestnenia svojho tímu sklamaný nebol.

„U detí nikdy neviete, niekedy je to lepšie, inokedy horšie. Výsledok však nie je podstatný, je to taká čerešnička na torte. Dôležité je to, čo sa naučia a prenesú do zápasov,“ zdôraznil.

V súbojoch o loptu si mladé talenty nič nedarovali.
V súbojoch o loptu si mladé talenty nič nedarovali. (Autor: Matúš Dedina)

Trenčianska akadémia ja na Slovensku dlhodobo vnímaná ako zástupca moderného, ofenzívneho futbalu.

„Dôležité je rozvíjať prirodzenú radosť z hry, nie nútenú. Aby to, čo robia, malo zmysel. Získané návyky a spoluprácu môžu preniesť do bežného života a aj ich futbalové napredovanie je potom lepšie a rýchlejšie,“ poznamenal Švajka.

Myslia už na ďalší ročník

„Prvý ročník turnaja hodnotím ako veľmi vydarený. Podarilo sa nám dotiahnuť družstvá zo štyroch krajín, a nie hocijaké. Ide o elitné akadémie z okolia. Boli tu Beniaminek Krosno, Debrecín, Kisvárda, DVTK Miškovec. Zo slovenských tímov Trenčín, Žilina i ďalšie. Takisto domáce výbery pod hlavičkou CFT FAMT Prešov,“ zhrnul dojmy z uplynulého víkendu spoluorganizátor podujatia a jeden z majiteľov CFT Academy Peter Herstek.

Pritiahnuť osvedčené futbalové značky si vyžaduje garanciu kvality. Reakcie zúčastnených svedčia o tom, že počas turnaja vo Veľkom Šariši nechýbala.

„Za ten čas, čo pracujeme s mládežou – tohto roku to bude deväť rokov – sme si vybudovali meno nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. To je, myslím si, hlavný dôvod, prečo sme tieto družstvá prišli a chcú sa s nami konfrontovať,“ vyhlásil Herstek.

Aj v tomto prípade platí, že s jedlom rastie chuť. Organizátori už myslia do budúcna.

„Na ďalší rok by sme to chceli ešte viac vyšperkovať. Sme v rokovaní s niektorými európskymi tímami a takisto hľadáme sponzorov, ktorí nám dokáže pomôcť s organizáciou tohto podujatia,“ prezradil Herstek.

Stane sa z turnaja vo Veľkom Šariši tradícia?
Stane sa z turnaja vo Veľkom Šariši tradícia? (Autor: Matúš Dedina)
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Pod Šarišským hradom sa zišla elitná spoločnosť. Zvíťazili zahraničné tímy