Bude to oslava futbalu. Prídu zlatí z Belehradu aj strieborní z Čile

Majstri Európy z roku 1976 - Karol Dobiáš (vľavo) a Antonín Panenka.
Majstri Európy z roku 1976 - Karol Dobiáš (vľavo) a Antonín Panenka. (Autor: TASR/Pavel Neubauer)
TASR|5. máj 2022 o 16:20

Na jednom ihrisku sa stretne viacero generácii.

BRATISLAVA. Veľké mená českého a slovenského futbalu sa stretnú 18. júna v Kroměříži na akcii "Kanonýři v Kroměříži", ktorá bude oslavou 50. výročia založenia Klubu ligových kanonierov týždenníka GÓL.

Nad podujatím prevzali záštitu futbalové zväzy z oboch brehov rieky Moravy, česká FAČR aj slovenský SFZ.

"Každá takáto akcia v najčistejšej futbalovej podobe stojí za podporu," povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii generálny sekretár SFZ Peter Palenčík.

"Sme presvedčení, že táto akcia bude oslavou futbalu, gólov, legiend a velikánov československých, českých a slovenských futbalových dejín," dodal.

"Pripomenieme si zisk striebornej medaily v Čile, opäť zatlieskame majstrom Európy z Belehradu," uviedol 1. viceprezident FAČR Jiří Šidliák.

Mali by teda prísť traja žijúci "Čiľania" Jozef Štibrányi, Václav Mašek a Josef Jelínek, európski šampióni Karol Dobiaš, Ján Pivarník, Ladislav Jurkemik, Jozef Čapkovič, Alexander Vencel, Antonín Panenka, plus Ladislav Petráš.

Majster Európy z roku 1976 Jozef Čapkovič.
Majster Európy z roku 1976 Jozef Čapkovič. (Autor: TASR)

Organizátori by radi uvítali zlatých olympionikov z Moskvy i českých strieborných medailistov z majstrovstiev Európy 1996.

"Skvelá myšlienka. Najfascinujúcejšie je pre mňa práve to prepojenie generácií. Na jednej strane 82-ročný pán Štibrányi, na druhej 'mladíci' ako 36-ročný Škoda či možno čoskoro 35-ročný Hamšík," povedal bývalý reprezentačný tréner SR Stanislav Griga, ktorý je so 141 gólmi členom Klubu ligových kanonierov.

"Hamšík bude mať už po povinnostiach v národnom tíme, ale zároveň bude po sezóne a Marek má nárok na zaslúžených oddych. Samozrejme, pozvanie od nás má a urobíme všetko pre to, aby prišiel, ak by aj nehral," vyjadril sa na webe SFZ Tomáš Medveď, riaditeľ KLK, sám člen klubu kanonierov.

Zápas kanonierskych jedenástok by mal byť športovým vrcholom dňa, tým spoločenským pomenovanie miestneho štadióna podľa Josefa Silného, kroměřížskeho rodáka, ktorého 120. výročie narodenia pripadlo na tento rok.

Silný získal s výberom ČSR striebro na MS 1934 a bol aj prvým členom KLK.

Na akcii by nemali chýbať ani ďalšie veľké mená - Karel Brückner, Jan Koller, Vladimír Šmicer, Ivo Viktor, Zdeněk Nehoda, Ladislav Vízek, Ivan Hašek, Radek Drulák, David Lafata, Horst Siegl, Pavel Kuka či z mladších bývalý reprezentačný kapitán ČR Vladimír Darida.

Z tímu strieborných olympionikov z Tokia 1964 by mohli prísť Ján Geleta a Jan Brumovský a z tímu zlatých z OH 1980 v Moskve Jindřich Svoboda, Werner Lička či Oldřich Rott.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Bude to oslava futbalu. Prídu zlatí z Belehradu aj strieborní z Čile