Maradona ich zdolal len raz. S loptou bol boh, bez lopty človek, hovorí Falcao

Fotografia a čierna stuha v zápase Copa Libertadores.
Fotografia a čierna stuha v zápase Copa Libertadores. (Autor: TASR/AP)
TASR|27. nov 2020 o 12:45

Brazília oplakáva Maradonu.

SAO PAULO. Odchod futbalového génia Diega Armanda Maradonu z Argentíny zarmútil aj Brazíliu. Krajina päťnásobných majstrov sveta a odveký juhoamerický rival Argentíny oplakáva odchod fenomenálneho hráča s číslom desať na drese.

Teda rovnaké, aké ešte skôr preslávil legendárny futbalový "Kráľ" Pelé.

Zdolal ich len raz zo šiestich pokusov

Množstvo nielen športových osobností z Brazílie vzdalo úctu Maradonovi. K jeho náhlemu odchodu sa vyjadrili napríklad exprezidenti krajiny, spisovateľ Paulo Coelho či bývalí spoluhráči a súperi Argentínčana.

Maradona bral vzájomné zápasy s rivalom vždy mimoriadne prestížne, zdolať ho ale dokázal zo šiestich príležitostí len raz. V osemfinále MS 1990 v Taliansku skvelou prihrávkou Claudiovi Caniggiovi za chrbát brazílskej obrany zariadil najtesnejšie víťazstvo.

Na MS 1982 v Španielsku zdolala Brazília Argentínu 3:1 a mladý Maradona vtedy dostal v 85. minúte za faul červenú kartu, keď psychicky nezvládol tlak. Roky po tomto zápase priznal, že kvôli rivalite chcel udrieť aj protihráča Paula Roberta Falcaa.

Falcao na odchod "Božského Diega" zareagoval, že si na tieto slová už nespomína. "S loptou to bol boh. Bez lopty to bol človek," citovala Falcaa agentúra AP.

Brazília miluje všetkých futbalistov

Maradona bol častým návštevníkom slávneho karnevalu v Rio de Janeiro. Rok po ukončení kariéry (1998) si na ňom opäť zatancoval a povedal: "Cítim sa ako Brazílčan!"

V Neapole bol jeho spoluhráčom slávny Brazílčan Careca, ktorý sa postupne stal jedným z jeho najlepších priateľov.

"Spomínam si, že na začiatku svojej kariéry bol tak trochu proti Brazílii. Myslím si ale, že časom sa to zjemňovalo aj vďaka mne a ďalším Brazílčanom, ktorých spoznal. Potom videl, ako ho Brazília miluje po MS 1986 v Mexiku.

Brazílčania totiž milujú futbalistov, ktorí predvádzajú úžasný dribling a nezáleží im vôbec na tom, z akej krajiny pochádzajú," vyjadril sa Careca.

Sám Maradona napriek národnej rivalite často zdôrazňoval obrovský obdiv k Brazílčanovi Robertovi Rivelinovi. Majstra sveta z roku 1970 miloval najmä pre povestnú krátku kľučku a tvrdé strely.

"Stratili sme jedného z najlepších hráčov na svete. Bol pre mňa v mojom živote špeciálnou postavou," napísal na sociálnej sieti 74-ročný Rivelino.

"Bol príkladom vytrvalosti a nezlomnosti, pretože vyrastal v ťažkom živote ako obyčajný človek. Aj život ukončil ako obyčajná ľudská bytosť, pretože bojoval so svojimi problémami," povedal Angelo Campos, maliar umeleckého graffiti, ktorý na jeden z múrov vo favele Vila Cruzeiro v Riu de Janeiro nakreslil energického Maradonu v modrom drese s jeho prezývkou "El Pibe de Oro" (Zlaté dieťa).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Aktuálne témy»Južná Amerika»Maradona ich zdolal len raz. S loptou bol boh, bez lopty človek, hovorí Falcao