Mal zasiahnuť VAR? Barcelona bola poškodená, myslia si analytici

Ousmane Dembélé padá na trávnik po kontakte s Alphonsom Daviesom.
Ousmane Dembélé padá na trávnik po kontakte s Alphonsom Daviesom. (Autor: TASR/AP)
TASR|14. sep 2022 o 11:25

Veľmi cenné víťazstvo dosiahol Liverpool.

BRATISLAVA. Poľský futbalový útočník Robert Lewandowski pri návrate do Mníchova neskóroval a jeho Barcelona prehrala 0:2.

Bayern Mníchov rozhodol o víťazstve v utorňajšom šlágri C-skupiny Ligy majstrov dvomi gólmi počas druhého polčasu.

"Bavorom" patrí v tabuľke priebežné prvé miesto a zároveň neprehrali už v 30. zápase v skupine v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži.

Prvé víťazstvo dosiahol finalista predchádzajúcej sezóny FC Liverpool, ktorý po prehre v Neapole 1:4 doma zdolal Ajax Amsterdam 2:1.

Kataláncom dali analytici za pravdu

Ostro sledovaný zápas sa mohol vyvíjať inak, keby Lewandovski, ktorý prestúpil v lete do Barcelony práve z Mníchova, využil jednu zo svojich šancí. Poliak sa gólovo nepresadil po štyroch zápasoch.

"Nemyslím si, že bol naňho vyvíjaný nátlak, vzhľadom na jeho vyspelosť a skúsenosti. Rozhodol nedostatok efektivity. Je to futbal, pri ktorom sa to občas stáva," povedal pre agentúru DPA tréner hostí Xavi Hernandez.

Zásadný moment prišiel na konci prvého polčasu za stavu 0:0. Alphonso Davies zviedol súboj s prenikajúcim Ousmanom Dembelem vo vnútri šestnástky.

Katalánci sa dožadovali jedenástky a viacerí futbaloví analytici im dávali za pravdu, že to bol faul a mala nasledovať penalta pre hostí. Súboj však odignorovali aj supervízori systém VAR.

Dva góly za štyri minúty

Po prestávke vystriedal domáci tréner Julian Nagelsmann Rakúšana Marcela Sabitzera. Na ihrisko prišiel Leon Goretzka a vývoj stretnutia sa zmenil.

Na rozdiel od Barcelony, domáci využili svoje šance a počas štyroch minút rozhodli o víťazstve. V 50. minúte sa presadil po rohu Lucas Hernandez a neskôr aj Leroy Sane, keď prešiel pomedzi dvoch obrancov.

Barcelona mohla znížiť, no Pedri trafil iba žrď.

"Barca mala v prvom polčase väčšie šance, museli sme sa spoliehať na Neuera. V druhom polčase sme oveľa lepšie bránili, s väčšou agresivitou.

Strelili sme dôležitý gól zo štandardky a hneď aj druhý. V druhej 45-minútovke sme boli lepší my, v prvej to bola Barca, povedal Julian Nagelsmann.

Liverpool zachránil obranca

Hlavička Joela Matipa z 89. minúty znamenala víťazstvo Liverpoolu 2:1 nad Ajaxom na Anfielde a "Reds" sa vrátili späť do hry o postup do osemfinále.

Zápasu predchádzala minúta ticha pri príležitosti úmrtia kráľovnej Alžbety II. Zverenci Jürgena Kloppa vyhrali iba tretí z úvodných siedmich duelov sezóny.

Finalisti predchádzajúcej sezóny Ligy majstrov sa dostali s tromi bodmi na úroveň Ajaxu a Neapolu. Taliansky tím však ešte cestuje do Škótska na stredajšie stretnutie proti Rangers.

Futbalisti Liverpoolu sa tešia po góle Joela Matipa (vľavo).
Futbalisti Liverpoolu sa tešia po góle Joela Matipa (vľavo). (Autor: TASR/AP)

"Oproti zápasu s Neapolom to bol úplne iný výkon, no je to len prvý krok. Hrali sme vo vyššej intenzite a agresivite. Náš výkon bol odvážnejší a najdôležitejším faktorom večera bol charakter tímu, vďaka čomu sme vyhrali," povedal Jürgen Klopp pre oficiálnu stránku klubu.

Hostia sa dokázali v zápase presadiť len raz, keď v 27. minúte Mohammed Kudus vyrovnal na 1:1. Holandský tím dlho držal remízový stav a mohol aj zabodovať, no pred koncom druhého polčasu Joel Matip po rohovom kope hlavičkou rozhodol o triumfe domácich.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Mal zasiahnuť VAR? Barcelona bola poškodená, myslia si analytici