Futbal: Artmedia nezvládla zápas s Panathinaikosom

V súboji Branislav Fodrek (vpravo) z Artmedie Petržalka a Marcelo de Mattos z Panathinaikosu
V súboji Branislav Fodrek (vpravo) z Artmedie Petržalka a Marcelo de Mattos z Panathinaikosu (Autor: ČTK)
SITA|20. sep 2007 o 22:10

BRATISLAVA 20. septembra (SITA) - Futbalisti Artmedie Petržalka prehrali vo štvrtkovom prvom zápase 1. kola hlavnej súťaže Pohára UEFA 2007/08 s gréckym Panathinaikos FC 1:2 (0:0). Na bratislavskom ...

BRATISLAVA 20. septembra (SITA) - Futbalisti Artmedie Petržalka prehrali vo štvrtkovom prvom zápase 1. kola hlavnej súťaže Pohára UEFA 2007/08 s gréckym Panathinaikos FC 1:2 (0:0). Na bratislavskom Tehelnom poli boli najmä počas prvého dejstva lepším tímom hostia z Balkánskeho polostrova, no Hýlla v domácej bránke prekonať nedokázali. Hneď na začiatku 2. polčasu otvoril skóre Urbánek po centri Halenára, v 62. min potom vyrovnal z prísne nariadeného pokutového kopu Papadopoulos. V nadstavenom čase hlavou presne namieril N´Doye a postaral sa o víťazstvo aténskeho celku. Pred odvetou, ktorá je na programe v utorok 2. októbra o 18.45 h miestneho času (17.45 SELČ) na Štadióne Apostolosa Nikolaidisa v Aténach, tak majú väčšiu šancu na postup do skupinovej fázy európskeho pohára č. 2 zverenci trénera Josého Peseira.


  • FC Artmedia Petržalka - Panathinaikos FC 1:2 (0:0)

Góly: 47. Urbánek - 62. Papadopoulos (z 11 m), 90.+ N´Doye, ŽK: 61. Dosoudil, 66. Borbély, 67. Obžera - 86. Papadopoulos, ČK: 90. Borbély (Artmedia) po 2. ŽK, rozhodovali: Bruno Paixao - Jose Trigo, Paulo Ramos (všetci Portug.), 3951 divákov

Artmedia: Hýll - Čišovský, Dosoudil, Pavol Farkaš (80. Pavol Ďurica), Urbánek - Guédé, Borbély – Obžera (80. Piroška), J. Kozák, Fodrek – Halenár (88. Patrik Mráz)

Panathinaikos: Malarz - Vindra, Enakarhire, Goumas, M. Nilsson – Dimoutsos (90.+ Mate Junior), Marcelo Mattos, Tziolis, Karagounis (75. N´Doye) - Papadopoulos, Salpigidis (82. Roméro)

Na dobre pripravenom trávniku začali lepšie hostia, no priamy kop Karagounisa našiel v 2. min pripravenú náruč Hýlla. Ten istý hráč to skúšal aj o niečo neskôr strelou z 25 metrov, netrafil však priestor troch žrdí. Na druhej strane roztlieskal riedko zaplnené tribúny Tehelného poľa v 12. min Kozák, ktorý po priťuknutí Halenára rovnako z diaľky natiahol Malarza. Na začiatku 19. min po peknom vniknutí Salpigidisa do šestnástky netrafila dobre loptu jeho útočná dvojička Papadopoulos a vzápätí sa prezentoval Tziolis spoza šestnástky peknou strelou, ktorá opečiatkovala pravú žrď domácej svätyne. V 22. min hľadal Dimoutsos na hrote Papadopoulosa, Hýll však bol rýchlejší. Gréci boli aj naďalej aktívnejším tímom, ich ofenzívny prejav vyúsťoval do množstva štandardných situácií, ktoré však obrana „bielo-čiernych“ dokázala likvidovať. V 33. min natiahol Hýlla opäť jeden z trojice aktuálnych majstrov Európy v základnej zostave „Trifilli“ Karagounis, lopta však tesne minula pravú žrď.

Hneď po zmene strán sa diváci dočkali úvodného gólu, podľa dovtedajšieho priebehu duelu však lopta skončila na prekvapenie v sieti brankára hostí Malarza. V 47. min Halenár potiahol po pravej strane takmer až k rohovej zastávke a jeho skvelý center zužitkoval osamotený Urbánek netradične pravačkou - 1:0. Zaskočení „zeleno-bieli“ sa snažili o rýchlu odpoveď, no po kolmici na Salpigidisa v 51. min skvele zasiahol Dosoudil. Krátko pred uplynutím hodiny hry hostia vyšachovali petržalských zadákov, Salpigidis však neprestrelil Čišovského stojaceho pred bránkovou čiarou. Postavou nevysoký útočník Panathinaikosu bol hlavným aktérom aj v 61. min, keď po Dosoudilovom zákroku na neho ukázal portugalský hlavný arbiter prekvapujúco na biely bod. Na Papadopoulosovu jedenástku si síce Hýll siahol, no vyrovnávajúcemu gólu nezabránil - 1:1. V 70. min zahral vynikajúco priamy kop Kozák na vzdialenejšiu žrď, loptu vrátil späť hlavou Guédé a po bombe Dosoudila z 10 metrov sa Malarzovo brvno triaslo ešte aj po zápase. Striedajúci N´Doye vystrašil Hýlla v 85. min, no domáci gólman si s jeho pokusom poradil a vzápätí bol na mieste aj po priamom kope hostí. V samom závere videl najskôr po faule pred šestnástkou červenú kartu po druhej žltej Borbély a následný priamy kop Marcela Mattosa zužitkoval spomínaný N´Doye hlavou na víťazný presný zásah. Po zaslúženom víťazstve 2:1 sú pred odvetou na domácej pôde favorizovaní Gréci blízko k postupu do ďalšej fázy Pohára UEFA.

Vladimír Weiss (tréner Artmedie): „Bohužiaľ musím skonštatovať, že sme dnes prehrali, aj keď sme nepodali zlý výkon. Neskôr súper otvoril priestor, čo sme využili hneď na začiatku druhého polčasu, keď sme dokázali uniknúť po krídle a dali sme pekný gól. Potom však prišla jedenástka a v závere zbytočné vylúčenie a následne aj druhý inkasovaný gól. Panathinaikos bol trochu futbalovejší, mojim hráčom nemôžem uprieť snahu. Myslím si však, že sme si nezaslúžili prehrať. Bodaj by aj nám tak pískali rozhodcovia na medzinárodnej scéne, či už proti Portu alebo aj teraz proti Panathinaikosu.“

José Peseiro (tréner Panathinaikosu): „Na začiatku sme sa trochu hľadali. Potom sa nám však darilo kontrolovať hru, loptu sme mali častejšie na svojich kopačkách. Dobre sme sa pohybovali, prihrávali sme si, zlyhávali sme však v koncovke. Podľa môjho názoru sme dnes boli lepším mužstvom a vyhrali sme zaslúžene. Nemyslím si však, že už je o postupe rozhodnuté, ale sme na dobrej ceste. Dúfam, že v odvete o dva týždne podáme lepší výkon, navyše budeme mať k dispozícii aj niektorých v súčasnosti zranených či zotavujúcich sa hráčov. V Aténach určite budeme chcieť vyhrať.“

Juraj Halenár (útočník Artmedie): "Myslím si, že sme neboli určite horším mužstvom. Keby sa to skončilo aspoň 1:1...V odvete o dva týždne to bude na gréckej pôde určite ťažké. Máme však ešte 90 minút pred sebou, budeme sa musieť snažiť, zbrane neskladáme. Hráči Panathinaikosu dnes dobre kombinovali, mali viac šancí, na druhej strane škoda brvna Dosoudila, mohlo byť 2:1 pre nás."


Radek Dosoudil (obranca Artmedie): "Po bezgólovom prvom polčase sme do druhého polčasu vstúpili dobre, dali sme gól. Gréci naďalej hrozili, boli futbalovejší. Myslím si, že zápas ovplyvnila penalta po mojom zákroku, ktorá však nebola. Portugalský hlavný arbiter si z nás robil, čo chcel. Do odvety nepôjdeme s cieľom ju len odohrať, pokúsime sa o zázrak. Aj za nepriaznivého stavu 1:2 sa dá ešte hrať, do Atén nepocestujeme s porazeneckou náladou."


Branislav Fodrek (stredopoliar Artmedie): "Po tomto výsledku je bližšie k postupu jednoznačne Panathinaikos. Prehrať 1:2 v 90. minúte nie je jednoduché, mohli sme udržať aspoň nerozhodný stav. Sme veľmi sklamaní. Pred nami je však ešte odveta a určite urobíme všetko preto, aby sme im tú cestu do skupinovej fázy ešte znepríjemnili."


Miroslav Hýll (brankár Artmedie): "Panathinaikos je dobrý, vyspelý súper, niečo v Európe znamená. Je to škoda prehrať v samom závere, výsledok 1:1 by bol zaujímavejší. Pri jedenástke mi chýbalo trochu šťastia. Napálil to prudko, prestrelil ma, padlo to do bránky."


Aleš Urbánek (obranca a autor jediného gólu Artmedie): "Pred začiatkom druhého polčasu sme si za bezgólového stavu povedali, že sa nemáme čoho báť, musíme hrať agresívnejšie a viac dopredu. Podarilo sa nám skórovať, potom však prišla tá nešťastná penalta a vyrovnanie...Následne sme ešte nastrelili brvno, mohli sme ísť do vedenia. V závere prišla štandardka súpera a výsledok je úplne iný ako sme chceli. A môj gól? Ďuro Halenár dobre nabehol, odcentroval, obranca súpera to trochu podbehol a ja som to možno aj so šťastím dokopol do siete. Tak ako Panathinaikos strelil dva góly v Bratislave, môže sa to podariť aj nám v Aténach."


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Futbal: Artmedia nezvládla zápas s Panathinaikosom