Provinčný klub zo Slovenska vyrába miliónových hráčov, trúfa si na európsku veľmoc

Futbalisti MŠK Žilina do 19 rokov sa tešia po strelenom góle v mládežníckej Lige majstrov.
Futbalisti MŠK Žilina do 19 rokov sa tešia po strelenom góle v mládežníckej Lige majstrov. (Autor: Facebook Akadémia MŠK Žilina)
Pavol Spál|7. feb 2024 o 08:00

V Žiline bude viac ako 10-tisíc ľudí.

BRATISLAVA. Ak by futbalová MŠK Žilina dnes mohla stiahnuť všetkých aktívnych hráčov, ktorí prešli jej akadémiou, tak by vytvorila mužstvo s reálnou šancou hrať skupinu Ligy majstrov. 

Takýto tím by mal hlavne v obrane európske až svetové parametre. 

Aj väčšina hráčov základnej jedenástky slovenskej reprezentácie prešla žilinskou akadémiou. 

Sedemnásobný slovenský majster v posledných rokoch už nezbiera trofeje, zato je na slovenskej scéne jasným obchodným lídrom. 

Za posledných desať rokov Žilina zinkasovala za predaj hráčov viac ako štyridsať miliónov eur, čo je na Slovensku absolútny rekord. 

Niektorí z nich pôsobia v najlepších ligách sveta, dokonca hrajú vo svetových veľkokluboch. Ich cena šla extrémne hore, v niektorých prípadoch ide o desiatky miliónov eur. 

Stopéri Dávid Hancko a Milan Škriniar patria na svojom poste medzi európsku elitu. Ak by chcel dnes niekto kúpiť oboch, tak by musel zaplatiť sumu okolo sto miliónov eur. 

Bude vypredané

Kým na seniorskej úrovni sa Žilina reálne nemá šancu rovnať s európskou špičkou, na juniorskej scéne si trúfa. 

Futbalisti MŠK Žilina U19 (kategória do 19 rokov) vyzvú v stredu o 16.30 h (priamy prenos odvysiela Voyo) v zápase play-off o osemfinále mládežníckej Ligy majstrov rovesníkov z Borussie Dortmund.

Aj toto sa dozviete v článku

  • Čo je za úspechom akadémie?
  • Ako funguje žilinský biznis model?
  • Ako šéf zmenil priority?

Na ligové zápasy žilinského áčka chodilo na jeseň v priemere 1700 ľudí. V stredu na rovnakom mieste bude vypredané. Príde viac ako desaťtisíc ľudí. A to na zápas, kde budú hrať výlučne iba tínedžeri.

Žilinskí juniori zaujali už na jeseň, keď vyradili pražskú Spartu. Pred dvoma rokmi vyradila Žilina v rovnakej fáze súťaže milánsky Inter. 

Ako je to možné? 

Už v tínedžerskom veku dostávajú hráči Žiliny možnosť

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Provinčný klub zo Slovenska vyrába miliónových hráčov, trúfa si na európsku veľmoc