Froome reaguje na narážky o dopingu: Prečo sa týkajú len nášho tímu?

Chris Froome je zatiaľ v boji o žltý dres suverénne najlepší.
Chris Froome je zatiaľ v boji o žltý dres suverénne najlepší. (Autor: TASR/AP)
SITA|21. júl 2015 o 15:52

Na Tour de France v súboji o žlté tričko jednoznačne dominuje. Brit Christopher Froome má pred záverečným týždňom na čele viac ako trojminútový náskok.

SISTERON. Britský cyklista Christopher Froome sa chce sústrediť výlučne na udržanie žltého trička na Tour de France. Zákulisné reči o dopingových narážkach v súvislosti s jeho tímom Sky ho nezaujímajú.

Líder celkovej klasifikácie po šestnástej etape to povedal na stretnutí s novinármi počas dňa voľna v Sisterone.

"Všetko, čo k tomu môžem povedať, je to, že sa sústredím výlučne na preteky. Nechcem odviesť svoju pozornosť nesprávnym smerom," vyhlásil Froome podľa servera Cycling News.

"Cítim sa dostatočne silný na to, aby som doviedol žltý dres až do Paríža. Možno ešte silnejší ako pred dvoma rokmi."

Zatiaľ rozhodujúci náskok si Froome vypracoval v desiatej etape v záverečnom stúpaní na La Pierre-Saint-Martin.

Dohady okolo možného dopingu sa objavili aj v súvislosti s únikom dôležitých interných údajov o Froomovej výkonnosti. Z kuchyne tímu Sky zmizli po desiatej etape Tour.

Britské zoskupenie preto v utorok zverejnilo údaje, na ktoré je väčšina pretekárov extrémne citlivá. Analytik Tim Kerrison prečítal čísla o výdaji energie, frekvencii a srdcovej činnosti lídra pelotónu v záverečnom stúpaní inkriminovanej etapy do cieľa v lyžiarskom stredisku La Pierre Saint Martin v Pyrenejach.

"Dúfam, že teraz už konečne zmiznú z médií tie nezmyselné cifry, ktoré niekto vytiahol," komentoval manažér Sky Dave Brailsford.

froome2_res.jpg

Chris Froome pri stúpaní na La Pierre-Saint-Martin nedal súperom žiadnu šancu. FOTO - TASR/AP.

Chris Froome vyhral Tour de France už pred dvoma rokmi. Teraz je pod väčším drobnohľadom verejnosti. Britovi sa zdá, že médiá až príliš špekulujú o tom, že za skvelými výkonmi jazdcov tímu Sky môže byť dopingové pozadie.

"Prečo sa tieto špekulácie a dohady nevznášajú aj nad ostatnými tímami, ktoré majú tiež veľmi dobrých lídrov pre celkovú klasifikáciu? Prečo sa to týka len nás?" položil Froome novinárom rečnícku otázku.

Vyjadril sa aj k incidentu z minulej soboty. Vtedy ho v stúpaní na Côte de la Croix Neuve jeden z divákov polial močom a obvinil ho z dopingu.

"Nemyslím si, že takýto nešťastný moment by mal nejako negatívne ovplyvniť atmosféru na Tour de France," povedal Froome.

"Tour je veľké miesto pre šport. Verím, že drvivá väčšina fanúšikov, ktorí stoja popri cestách, sa tešia z našich výkonov a prejavujú podporu všetkým jazdcom."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Froome reaguje na narážky o dopingu: Prečo sa týkajú len nášho tímu?