Froome smeruje za celkovým triumfom, Sagan vypustil časovku. Bol to ako deň voľna, tvrdí

Sagan zarobil viac, než 100 000 eur.
Sagan zarobil viac, než 100 000 eur. (Autor: SITA/AP)
Andrej Kuzmány, Zoran Boškovič, SITA|21. júl 2016 o 07:44

Chris Froome vyhral horskú časovku.

Tour de France 2016 - 18. etapa:

Výsledky -  štvrtok: 

18. etapa (Sallanches - Megéve, individuálna časovka na 17 km):

1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 30:43 min

2. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin +21 s

3. Fabio Aru (Tal.) Astana

4. Richie Porte (Aus.) BMC Racing - obaja +33

5. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +42

6. Thomas de Gendt (Belg.) Lotto Soudal +1:02 min

..........................................................................

90. Peter Sagan (SR) Tinkoff +3:45 

priebežné celkové poradie po 18. etape:

1. Christopher Froome (V.Brit./Sky)

2. Bauke Mollema (Hol./Trek - Segafredo) +3:53

3. Adam Yates (V.Brit./Orica - BikeExchange) +4:16

Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 425 bodov, 2. Marcel Kittel (Nem.) Etixx-QuickStep 228, 3. Bryan Coquard (Fr.) Direct Énergie 156, 4. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša 152, 5. Michael Matthews (Aus.) Orica-BikeExchange 143, 6. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 136 

Vrchárska súťaž (biely dres s červenými bodmi): 1. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff 173 bodov, 2. Thomas de Gendt (Belg.) Lotto-Soudal 90, 3. Ilnur Zakarin (Rus.) Kaťuša 78, 4. Daniel Navarro (Šp.) Cofidis 69, 5. Jarlinson Pantano (Kol.) IAM Cycling 63, 6. 4. Serge Pauwels (Belg.) Dimension Data 62 

Súťaž jazdcov do 25 rokov (biely dres): 1. Adam Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange 78:00:09 h, 2. Louis Meintjes (JAR) Lampre-Merida +2:59 min, 3. Warren Barguil (Fr.) Giant-Alpecin +31:38, 4. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Argon 18 +34:26, 5. Wilco Kelderman (Hol.) LottoNL-Jumbo +1:05:55 h, 6. Julian Alaphilippe (Fr.) Etixx-QuickStep +1:36:12 

MEGÉVE. Líder priebežnej celkovej klasifikácie cyklistických pretekov Tour de France Christopher Froome sa stal víťazom štvrtkovej 18. etapy, ktorou bola individuálna horská časovka na 17 km zo Sallanches do Megéve.

Britský jazdec tímu Sky začal síce pomalšie, ale v neskorších pasážach zabral a o 21 sekúnd zdolal Holanďana Toma Dumoulina zo zoskupenia Giant-Alpecin.

Na treťom mieste skončil s odstupom 33 sekúnd Talian Fabio Aru z Astany. Slovenský majster sveta a držiteľ zeleného trička Peter Sagan (Tinkoff) v šetrnom tempe obsadil 90. miesto s mankom 3:45 min na víťazného Frooma. Jeden z favoritov na celkové prvenstvo, Kolumbijčan Nairo Quintana v službách Movistaru, bol desiaty, zaostal o 1:10 min. 

Froome ovládol horskú časovku: fotogaléria

21.7.2016

Obhajca minuloročného prvenstva Froome si víťazstvom v horskej časovke ešte viac upevnil pozíciu lídra 103. ročníka Tour de France. Kenský rodák má momentálne pred druhým Holanďanom Baukem Mollemom z tímu Trek-Segafredo náskok 3:52 min, tretí Brit Adam Yates zo zoskupenia Orica-BikeExchange zaostáva už o 4:16 min. Petrovi Saganovi patrí 91. priečka (+2:32:08 h).

Austrálčan Richie Porte z BMC Racing bol na prvom medzičase na vrchole kopca Côte de Domancy (dĺžka 2,5 km, priemerný sklon 9,4 %) najrýchlejší a získal cenu Bernarda Hinaulta a k tomu aj 5000 eur. 

"Skutočne som nečakal, že dnes zdolám Toma Dumoulina. Myslím si, že kľúčom k úspechu bolo zrýchľovanie. Začal som v stabilnom tempe, snažil som sa kontrolovať rytmus a potom v druhej fáze som odovzdal všetko, čo sa dalo," povedal víťazný Froome.

"V strmých pasážach v úvode som sa cítil dobre, na tiahlejších miestach sa mi zdalo, že strácam silu. Na takýchto tratiach je ľahké prísť o nejaké sekundy. Odjazdil som dobrú časovku, ale nie dosť dobrú na víťazstvo," dodal druhý muž 18. etapy Dumoulin. 

Chris Froome sa stal víťazom 18. etapy Tour de France 2016 

"Včera som sa snažil pomôcť Rafalovi získať body do vrchárskej súťaže, dnes som k časovke pristúpil ako ku dňu voľna. Chcel som len finišovať v limite, pretože kým prídeme do Paríža, čakajú nás ešte dve ťažké etapy v Alpách," cituje Petra Sagana oficiálny web tímu Tinkoff. 

Tridsaťjedenročný Froome sa na tohtoročnej Tour de France tešil z druhého etapového víťazstva, prvýkrát zvíťazil v závere úvodného týždňa v 8. etape. Okrem toho obsadil dve druhé miesta - v 11. etape skončil za Petrom Saganom a 13. etape, ktorou bola rovinatá individuálna časovka, za Dumoulinom. 

Piatková 19. etapa bude pokračovaním v Alpách, cyklistov čaká 146 km medzi Albertville a Saint-Gervais Mont Blanc. Na trase prekonajú štyri stúpania, tie ťažšie prídu v druhej polovici etapy.

Kopec Montée de Bisanne (dĺžka 12,4 km, priemerný sklon 8,2 %) patrí do kategórie hors a cieľové stúpanie pod Mont Blanc Le Bettex (dĺžka 9,8 km, priemerný sklon 8 %) je prvej kategórie. Rýchlostnú prémiu organizátori umiestnili na 25. kilometri, tesne za nekategorizované stúpanie Collet de Tamié (dĺžka 8,1 km, priemerný sklon 7 %). 

Online prenos

17.29 hod - Fantastický výkon predviedol Chris Froome a vyhráva dnešnú horskú etapu. Toma Dumoulina predbiha o dvadsaťjeden sekúnd.

17.25 hod - Na trati je posledná trojica cyklistov, do cieľa prišiel Nairo Quintana, ktorý sa usadil na priebežnom deviatom mieste. Jazdec stajne Movistar je v doterajšom priebehu Tour pomerne veľké sklamanie, keďže sám sa pred začiatkom Tour pasoval za favorita na celkový triumf.

17.22 hod - Poradie v prvej päťke sa s približujúcim sa koncom poriadne mieša. Do cieľa prišiel Romain Bardet, ktorý sa s dvadsaťsekundovým mankom na prvého zaradil za dvojicu Aru-Port na štvrté miesto. 

17.17 hod - Skvelú časovku má za sebou aj Richie Port, ktorý došiel do cieľa v rovnakom čase ako Fabio Aru, no v priebežnom hodnotení sa usadí až na treťom mieste. 

17.12 hod - Vo skvelom čase zvládol dnešnú časovku Fabio Aru z tímu Astana, ktorý na Dumoulina stratil iba dvanásť sekúnd a zaradil sa na druhé miesto v priebežnom poradí. Do cieľa prišiel aj Alejandro Valverde s mankom 57 sekúnd na vedúceho jazdca.

17.07 hod - Kolega Petra Sagana Roman Kreuziger došiel do cieľa. Českému cyklistovi patrí priebežná siedma priečka. 

17.03 hod - Richie Porte ide skvele, na prvom medzičase je dokonca o deväť sekúnd lepší než Tom Dumoulin. 

16.56 hod - Na trať vyštartujú poslední dvaja jazdci. Práve vyrazil Bauke Mollema, o tri minúty ho bude nasledovať Chris Froome.

Priebežná Top 5:

1. Dumoulin (31:04)

2. De Gendt (+ 0:41)

3. Izaguirre (+ 0:42)

4. Coppel (+0: 54)

5. Clement (+1:01)

16.50 hod - Na trati je už aj Nairo Quintana z tímu Movistar.

A takto vyzerá v tejto chvíli Top 5 priebežného poradia cyklistov na horskej etape.

16.42 hod - Do horskej časovky vyštartoval aj Alejandro Valverde z tímu Movistar. 

16.32 hod - Dnes to má za sebou už aj víťaz včerajšej etapy Ilnur Zakarin, ktorý však časovku viditeľne vypustil. V priebežnom poradí figuruje na 21. mieste s mankom dvoch minút aj štrnástich sekúnd na vedúceho cyklistu.

16.28 hod - Žiadny z pretekárov sa zatiaľ ani nepriblížil k času vedúceho Dumoulina. Do cieľa dorazil aj Rafal Majka z Tinkoffu na priebežnom 55. mieste. Na Holanďana na prvej priečke stratil viac než tri minúty. 

16.23 hod - Pre slovenských fanúšikov cyklistiky pripomíname, že dnešnú časovku má už za sebou Slovák Peter Sagan. V priebežnom hodnotení mu patrí 61. priečka, so stratou troch minút aj tridsiatich štyroch sekúnd na vedúceho Dumoulina.

16.15 hod - Rafal Majka si nesiaha na dno svojich síl a po druhom medzičase na priebežnom 64. mieste. Pre Majku sú však dôležitejšie iné etapy, v ktorých bude bojovať o udržanie bodkovaného dresu. 

16.08 hod - Do cieľa prišiel aj Vincenzo Nibali, ktorý sa dostal na piate miesto v priebežnom hodnotení. Na vedúceho Toma Dumoulina stratil jednu minútu aj dve sekundy. V cieli je už 139 cyklistov. 

Holanďan Dumoulin odjazdil skvele aj druhú časovku na tohtoročnom Tour.
Holanďan Dumoulin odjazdil skvele aj druhú časovku na tohtoročnom Tour. (Autor: SITA/AP)

15.53 hod - Skvelú jazdu zavŕšil Holanďan Tom Dumoulin, ktorý posunul De Gendta na druhé miesto v priebežnom hodnotení. S časom 31:04 bol v cieli rýchlejšie o 41 sekúnd a dúfa vo víťazstvo aj v druhej časovke na tohtoročnom Tour. Na treťom mieste je Jon Izaguirre. 

15.51 hod - Na trať vyrazil aj jazdec stajne Tinkoff Rafal Majka v bodkovanom drese pre najlepšieho vrchára Tour de France. O viac než 80 bodov vedie v tejto súťaži pred Thomasom De Gendtom.

15.47 hod - Thomas De Gendt je v cieli o jednu sekundu rýchlejšie než doterajší priebežný líder Izaguirre. Fantasticky ide však aj Tom Dumoulin, ktorý ovládol prvý aj druhý medzičas. 

15.35 hod - Časovku odštartoval aj dvojnásobný víťaz Gira Vincenzo Nibali z tímu Astana. 

15.30 hod - Na prvom medzičase sa mení pozícia lídra. Thomas De Gendt ako prvý jazdec dnes zvládol prvých šesť aj pol kilometra pod dvanásť minút, presnejšie 11:54. 

15.21 hod - V tejto chvíli vyšiel na trať aj víťaz prvej časovky na tohtoročnom Tour de France Tom Dumoulin. Holanďan je aj dnes jedným z najväčších favoritov. 

15.17 hod - Na trati sú teraz aj dvaja Francúzi ktorí pútajú veľkú pozornosť fanúšikov i domácich médií - Sylvain Chavanel a Julian Alaphilippe. Obaja sú dobrými časovkármi.

15.13 hod - Dobrý výkon predviedol Alexej Lucenko, ktorý na vedúceho Izagirreho stratil viac než minútu a obsadil priebežné 6. miesto. Na 7. priečku odsunul Jána Bártu. 

15.07 hod - Po Izagirreho skvelej jazde sa mení poradie iba na čele priebežného hodnotenia. Španiel odsunul Coppela na druhé miesto, tretí je Sicard s mankom 35 sekúnd na prvého, štvrtý je Portugalčan Oliveira o osem sekúnd pred piatim Edetom. 

Na trať vyjde posledných 55 cyklistov, ktorí idú už v trojminútových intervaloch. Ako posledný pôjde držiteľ žltého dresu Chris Froome o 16.59 hod.

14.55 hod - Jérome Coppel si napokon prvé miesto neudržal. Jon Izagirre prišiel do cieľa v čase 31:46, čím sa na čelo priebežného hodnotenia dostáva s náskokom dvanásť sekúnd. Španiel je jazdcom tímu Movistar, ktorý na tohtoročnom Tour de France ešte neoslavoval etapový triumf. 

14.44 hod - Jérome Coppel si udržal vysoké tempo. Najrýchlejší bol na všetkých troch medzičasoch i v cieli.

Romaina Sicarda zdolal presvedčivo o dvadsaťtri sekúnd, na tretie miesto sa pred Edeta zaradil aj Portugalčan Nelson Oliveira.

Aktuálne sú v najlepšej päťke až traja francúzski pretekári. Peter Sagan je so stratou dvoch minút a tridsiatich sekúnd priebežne na 32. mieste.

14.30 hod - začína to byť zaujímavé. Na prvom medzičase aktuálne vedie bronzový muž z vlaňajších majstrovstiev sveta v Richmonde Jérome Coppel s náskokom jednej sekundy pred Tonym Gallopinom. Po desiatich kilometroch je už v čele Romain Sicard o sedem sekúnd pred Nicolasom Edetom.

14.27 hod - Peter Sagan je v cieli. Napokon ešte čosi stratil a s odstupom 1:51 min sa zaraďuje na 21. miesto z 89. pretekárov. Skvelý záver mal Jan Bárta, ktorý sa zaradil na priebežné druhé miesto (+ 21 s).

14.25 hod - Peter Sagan ide stále veľmi solídne. Aj na medzičase tri a pol kilometra pred cieľom je v najlepšej dvadsiatke. Na 17. mieste zaostáva o 1:29 min.

14.20 hod - Jan Bárta pokračuje v skvelom výkone. Zaostáva síce za Edetom aj Gougeardom, ale tri a pol kilometra pred cieľom sa nachádza na treťom mieste so stratou 24 sekúnd. Svoju jazdu už odštartovalo sto pretekárov.

14.07 hod - Vynikajúco ide Čech Jan Bárta. Časovkársky špecialista a výborný tempár je na prvom medzičase druhý. Za Edetom zaostáva len o dve sekundy.

14.04 hod - Na prvom medzičase to vôbec nie je zlé. Peter Sagan je na trinástom mieste. Na Nicolasa Edeta stráca 44 sekúnd. Je dokonca lepší ako Tony Martin, ktorý na úvodných 6,5 km stratil ešte o štyri sekundy viac.

13.50 hod - Aj Peter Sagan je už na trati. Pripomíname, že pred týždňom skončil na 78. mieste so stratou 6:17 min. Kratšia vzdialenosť by mu síce mala sedieť viac, ale horský profil pravdepodobne nie.

13.40 hod - Na trati je už aj ďalší elitný časovkár Tony Martin, trojnásobný majster sveta. Uvidíme, ako bude Nemcovi vyhovovať horský profil.

13.36 hod - Dnešnú časovku má za sebou aj svetový šampión Vasil Kirijenka. V cieli je aktuálne zo 64 cyklistov na 37. mieste. Na Edeta stratil tri minúty a štrnásť sekúnd. O chvíľu (13.49 hod) vyrazí na trať aj Peter Sagan.

13.16 hod - Máme nového lídra. Aj Nicolas Edet demonštroval, že Gougeard nemal najlepší záver a zvýšil svoj náskok na dvadsaťdeväť sekúnd. V cieli je zatiaľ 55 cyklistov, na prvých dvoch miestach sa nachádzajú dvaja Francúzi.

1.Nicolas EdetFrancúzskoCofidis32:37 min
2.Alexis GougeardFrancúzskoAG2R La Mondiale+ 29 s
3.Ramunas NavardauskasLitvaCannondale-Drapac+ 1:09 min
4.Michael AlbasiniŠvajčiarskoOrica-BikeExchange+ 1:27 min
5.Christopher Juul-JensenDánskoOrica-BikeExchange+ 1:27 min
6.Maciej BodnarPoľskoTinkoff+ 1:29 min

13.13 hod - Nicolas Edet to má rozbehnuté parádne, tri a pol kilometra pred cieľom má náskok siedmich sekúnd na Gougearda. Naopak, Kirijenka, zdá sa, sa opäť šetrí. Už na prvom medzičase zaostáva o 1:20 min.

13.10 hod - Zdá sa, že Gougeard nemal práve najlepší finiš. Jeho súperi na posledných 3500 metroch o čosi stiahli svoju stratu. Druhý Ramunas Navardauskas zo 63 na 40 sekúnd, tretí Michael Albasini zo 66 na 58 sekúnd a štvrtý Christopher Juul-Jensen zo 68 na 58 sekúnd.

13.04 hod - Edet si udržiava stále solídne tempo. Po desiatich kilometroch má na Gougearda trojsekundový náskok. Bude to veľmi tesné.

13.00 hod - Na trať sa vydal aj úradujúci majster sveta v časovke z amerického Richmondu Vasil Kirijenka. Minulý týždeň v jazde proti chronometru prepadol, keď šetril sily na ďalšie etapy, v ktorých mal podporovať tímového lídra Chrisa Frooma. Obsadil vtedy až 120. miesto so stratou 7:33 min.

12.56 hod - Po dlhom čase sa nám poradie mení - aj keď zatiaľ iba na prvom medzičase. Francúza strieda na méte 6,5 kilometra Francúz. Nicolas Edet z tímu Cofidis začal časovku o sedem sekúnd rýchlejšie ako Gougeard.

12.53 hod - V noci v Sallanches pršalo, dokonca sa strhla aj búrka. Momentálne je však príjemne teplo a slnečno a jazdcom počasie problémy nerobí.

12.46 hod - Ani Cummings nebude ten, kto zosadí Gougearda z prvého miesta. V stúpaní na ďalších úsekoch už strácal, tri a pol kilometra pred cieľom je dokonca až šiesty. Za Francúzom zaostáva o stosedem sekúnd.

12.30 hod - Výkony cyklistov dnes sledujú aj veľké osobnosti histórie cyklistiky - Eddy Merckx, Bernard Hinault a Jan Janssen. Janssen práve v Sallanches, kde dnešná časovka štartuje, získal v roku 1964 titul majstra sveta.

12.24 hod - Gougeard stále neohrozene vládne, ale na prvom medzičase sa mu priblížil Stephen Cummings. Stráca len deväť sekúnd. Brit sa na tohtoročnej Tour tešil už z víťazstva v siedmej etape so stúpaním na Col d'Aspin. 

12.13 hod - Maciej Bodnar v záverečných stovkách metrov zrýchlil a o čosi stratu znížil. Priebežne je v cieli druhý za Gougeardom o rovnú minútu.

12.01 hod - Gougeardov čas je stále najlepší, nikto z ostatných cyklistov sa mu nedokázal ani len priblížiť. Dokonca aj Poliak Maciej Bodnar výrazne zaostáva, tri a pol kilometra pred cieľom stráca už sedemdesiat sekúnd.

11.40 hod - Peter Sagan dnes medzi favoritov zrejme patriť nebude - hoci krátke časovky vie zajazdiť dobre. Napríklad vlani bol na Okolo Kalifornie na trati dlhej 10,6 kilometra dokonca najrýchlejší. Vtedy však nemala horský profil. 

Dnes začne svoju jazdu o 13.49 hod.

11.37 hod - Gougeard je v cieli a máme tu nového lídra. Francúz na každom z medzičasov zvyšoval svoj náskok a pred Howardom napokon vedie o 2:14 min.

11.30 hod - Zdá sa, že práve Gougeardov čas bude prvý, ktorý nás bude zaujímať. Francúz jasne vedie aj na druhom medzičase - už o 1:42 min.

11.21 hod - Najlepší čas na prvom medzičase stanovil Alexis Gougeard z tímu AG2R La Mondiale - a to výrazne. Pred Howardom má náskok viac ako minútu. Francúz zašiel výborne aj minulú časovku. Dlho priebežne viedol, až kým ho z prvej pozície nezosadil už spomínaný Maciej Bodnar.

11.17 hod - Keď cyklisti mali na programe časovku minulý týždeň, konala sa v smútočnej atmosfére hneď ráno po teroristických útokoch v Nice. Pred štartom si obete tragédie uctili minútou ticha, príhovor mal aj riaditeľ pretekov.

Pred štartom minulotýždňovej časovky si cyklisti uctili minútou ticha obete tragédie v Nice.
Pred štartom minulotýždňovej časovky si cyklisti uctili minútou ticha obete tragédie v Nice. (Autor: TASR/AP)

11.11 hod - Na prvom medzičase máme prvých troch cyklistov. Zatiaľ najrýchlejší je Leigh Howard z tímu IAM v čase 13:28 min. Lars Ytting Bak z Lotto Soudal stráca devätnásť sekúnd, Bennett zaostáva o takmer pol minúty.

11.08 hod - Na trase časovky sú tri medzičasy. Prvý na méte 6,5 kilometra, druhý po desiatich kilometroch a posledný tri a pol kilometra pred cieľom.

11.05 hod - Cyklisti štartujú s odstupmi dvoch minút. Jazdcov z najlepšej dvanástky priebežného poradia budú od seba deliť na štarte tri minúty. Prvý zaujímavý čas by mohol stanoviť tímový kolega Petra Sagana z tímu Tinkoff Maciej Bodnar. Na trať sa dostane ako devätnásty v čase 11.27 hod.

11.00 hod - A čo čaká na cyklistov? Tu si môžete pozrieť profil dnešnej etapy aj s priemerným sklonom cesty v jednotlivých úsekoch.

Profil dnešnej etapy.
Profil dnešnej etapy. (Autor: cyclingnews.com)

10.53 hod - Sam Bennett z tímu Bora-Argon 18, do ktorého po sezóne zamieri aj Slovák Peter Sagan, vyrazil na trať a odštartoval dnešnú časovku. Írovi v celkovej klasifikácii patrí posledné 179. miesto so stratou 4:10:02 hod. na Frooma.

Pred štartom

Pred štartom - Na trať dnes ako prvý vyrazí Sam Bennett z tímu Bora-Argon 18. Pozrite si kompletný zoznam časov štartov jednotlivých pretekárov.

Pred štartom - Včerajšia etapa so záverečným stúpaním na Finhaut-Emosson veľa naznačila o forme jednotlivých pretekárov. Jediný, kto dokázal konkurovať Chrisovi Froomovi, bol Richie Porte. Všetci ostatní favoriti stratili.

Pred štartom - Horská časovka sa v itinerári Tour objavuje prvý raz od roku 2004. Celkovo iba sedemnásť z 206 individuálnych časoviek malo horský profil.

Podľa Frooma môže medzi favoritov etapy patriť aj Richie Porte, ktorý ukázal včera výbornú formu. A Brit podľa letour.fr zmienil aj meno Naira Quintanu.

Pred štartom - Dnešná etapa môže veľmi výrazne zmeniť celkové poradie. Hoci sa neočakáva, že by Chris Froome mohol prísť o svoje priebežné vedenie, boj o ďalšie priečky bude ešte veľmi tvrdý a všetko je otvorené.

1.Chris FroomeV. BritániaSky77:25:10 h
2.Bauke MollemaHolandskoTrek-Segafredo+ 2:27 min
3.Adam YatesV. BritániaOrica-BikeExchange+ 2:53 min
4.Nairo QuintanaKolumbiaMovistar+ 3:27 min
5.Romain BardetFrancúzskoAG2R La Mondiale+ 4:15 min
6.Richie PorteAustráliaBMC Racing+ 4:27 min
7.Alejandro ValverdeŠpanielskoMovistar+ 5:19 min
8.Fabio AruTalianskoAstana+ 5:35 min
9.Daniel MartinÍrskoEtixx - Quick-Step+ 5:50 min
10.Louis MeintjesJARLampre-Merida+ 6:07 min

Pred štartom - Medzi veľkých favoritov časovky bude patriť líder priebežného poradia Chris Froome, ktorý ešte môže zvýšiť svoj náskok v klasifikácii o žltý dres. Minulý týždeň dosiahol v jazde proti chronometru druhý najrýchlejší čas.

Zdolal ho iba Holanďan Tom Dumoulin, ktorý potvrdil fantastickú formu. Tridsaťjedenročnému Britovi nadelil viac ako minútu. 

Peter Sagan šetril sily na ďalšie etapy a so stratou viac ako šesť minút ho klasifikovali na 78. mieste.

Pred štartom - Hoci časovka nie je vôbec dlhá, je veľmi náročná. Len približne úvodné štyri kilometre absolvujú jazdci po rovine. Potom už začnú stúpať.

Na trase prekonajú prevýšenie viac ako 650 metrov. Najvyšší bod etapy - Côte des Chozeaux - sa nachádza v nadmorskej výške 1219 metrov.

Najťažšie pasáže sú hneď v úvode stúpania. Medzi piatym a siedmym kilometrom dosahuje sklon cesty priemerne viac ako desať percent.

Profil časovky.
Profil časovky. (Autor: cyclingstage.com)

Pred štartom - Vlani na Tour de France absolvovali cyklisti okrem tímovej už len krátku časovku s dĺžkou 13,8 kilometra hneď na úvod pretekov. Poradie na tohtoročnej Tour ovplyvňuje rýchlosť jazdy proti chronometru oveľa viac.

Po minulotýždňovej časovke na 37,5 kilometra čaká pretekárov ďalšia - tentoraz horská na sedemnásť kilometrov. Prvý pretekár vyrazí na trať zo Sallanches do Megève o 10.51 hod, posledný príde na rad o 16.59 hod.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Froome smeruje za celkovým triumfom, Sagan vypustil časovku. Bol to ako deň voľna, tvrdí