Sagan má istý zelený dres, Froome opäť ušiel súperom

Ilnur Zakarin.
Ilnur Zakarin. (Autor: TASR/AP)
Andrej Kuzmány, Miloslav Šebela|20. júl 2016 o 07:07

Peter Sagan je istým víťazom bodovacej súťaže. Má náskok 197 bodov a v ďalších etapách sa rozdelí len 170 bodov.

Tour de France 2016 - 17. etapa:

Výsledky - Tour de France 2016 - streda: 17. etapa (Bern - Finhaut-Emosson, 184,5 km):

1. Ilnur Zakarin (Rus.) Kaťuša 4:36:33 h, 2. Jarlinson Pantano (Kol.) IAM Cycling +55 s, 3. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff +1:26 min, 4. Kristijan Durasek (Chor.) Lampre-Merida +1:32, 5. Brice Feillu (Fr.) Fortuneo-Vital Concept +2:33, 6. Thomas Voeckler (Fr.) Direct Énergie +2:46,... 70. Peter Sagan (SR) Tinkoff +29:03

Poradie po 17. etape (žltý dres): 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 77:25:10 h, 2. Bauke Mollema (Hol.) Trek-Segafredo +2:27 min, 3. Adam Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange +2:53, 4. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +3:27, 5. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +4:15, 6. Richie Porte (Aus.) BMC Racing +4:27,...  90. Peter Sagan (SR) Tinkoff +2:28:23

Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 425 bodov, 2. Marcel Kittel (Nem.) Etixx-QuickStep 228, 3. Bryan Coquard (Fr.) Direct Énergie 156, 4. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša 152, 5. Michael Matthews (Aus.) Orica-BikeExchange 143, 6. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 136 

Vrchárska súťaž (biely dres s červenými bodmi): 1. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff 173 bodov, 2. Thomas de Gendt (Belg.) Lotto-Soudal 90, 3. Ilnur Zakarin (Rus.) Kaťuša 78, 4. Daniel Navarro (Šp.) Cofidis 69, 5. Jarlinson Pantano (Kol.) IAM Cycling 63, 6. 4. Serge Pauwels (Belg.) Dimension Data 62

BERN.  Ani prvá alpská etapa v 103. ročníku cyklistickej Tour de France nezatriasla suverenitou Brita Chrisa Frooma v jeho snahe obhájiť minuloročný triumf na týchto najslávnejších etapových pretekoch.

Svoj náskok na čele celkovej klasifikácie líder tímu Sky ešte o zvýšil. V etape zaostal Nairo Quinatana. Na Frooma stratil 28 sekúnd. 

Víťazom 184 km dlhej tvrdej alpskej skúšky z Bernu na vrchol stúpania Finhaut-Emosson vo výške 1960 sa stal ruský pretekár tímu Kaťuša Ilnur Zakarin.

Dvadsaťšesťročný Zakarin pridal k vlaňajšiemu etapovému triumfu na Giro d´Italia aj prvé víťazstvo na Tour de France. V etape skončil na druhom mieste s odstupom 55 sekúnd Kolumbijčan Jarlinson Pantano (IAM Cycling) a tretí Poliak Rafal Majka (Tinkoff) s mankom 1:26 min. 

Sagan v úniku

Slovenský cyklista Peter Sagan bol aj v prvej alpskej etape poriadne aktívny. Od úvodných kilometrov sa zaradil k cyklistom v úniku, ktorých bolo spočiatku jedenásť.

Na 72,5 km sa ocitol po boku svojho tímového kolegu Poliaka Rafala Majku ako druhý na vrchole stúpania tretej kategórie na Côte de Saanenmöser (dĺžka 6,6 km, sklon terénu 4,8%) a pripísal si bod do hodnotenie vrchárskej súťaže.

Majka zvíťazil aj na druhej horskej prémii na 105. km na Col des Mosses (6,4 km, 4,4%), ale Sagan, ktorý mu v tejto etape evidentne pomáhal, zabral opäť o čosi neskôr. Stal sa víťazom rýchlostnej prémie v Martigny na 150. km, získal ďalších 20 bodov do súťaže o zelený dres a dovedna ich má už 425.

Slovenský suverén má na čele bodovacej súťaže už 197-bodový náskok pred Marcelom Kittelom (pôvodne druhý Mark Cavendish odstúpil z pretekov) a matematicky ho už nemôže nikto dostihnúť. Dovedna sa v zostávajúcich štyroch etapách bude dať získať 170 bodov. Už len ťažký pád alebo iná náhla indispozícia počas alpských etáp ho môže pripraviť o piaty triumf v súťaži o zelený dres v sérii. 

Dvaja najlepšie platení cyklisti sveta. Chris Froome a Peter Sagan.
Dvaja najlepšie platení cyklisti sveta. Chris Froome a Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)

Osemnásť kilometrov pred cieľom sa Sagan nechal pohltiť hlavným poľom na čele s jazdcami tímu Sky s lídrom priebežnej klasifikácie Chrisom Froomom. Na Col de la Forclaz 18 km pred cieľom bol opäť prvý Saganov tímový kolega Rafal Majka a opäť zvýšil náskok na čele súťaže o najlepšieho vrchára.

"Chceli sme v stredu vyskúšať, či sa mi podarí dostať Rafala do úniku. Rovinatých 60 kilometrov bolo bez problémov, vývoj sa mi náročnejšie kontroloval, keď prišlo na rad prvé stúpanie. Som však rád, že sme si pripísali ďalšie body do vrchárskej i bodovacej súťaže," uviedol Sagan na oficiálnom webe svojho zamestnávateľa.

Froome si poistil prvú priečku

V posledných 10 km etapy sa vpredu sformovalo silné trio vrchárov Rafal Majka, Jarlinson Pantano a Ilnur Zakarin. Jediný Rus v pelotóne TdF mal veľkú chuť na etapové víťazstvo, 6 km pred páskou už zostal na čele len s Kolumbijčanom Pantanom a aj tomu unikol. To už cyklisti stúpali k priehrade Emosson vo výške 1960, čo bola prémia špeciálnej kategórie HC s priemerným sklonom terénu 8,4 %.

V prudkom cieľovom stúpaní sa z favoritov vzadu snažil útočiť Španiel Alejandro Valverde (Movistar), zatiaľ čo Američan Tejay van Garderen (BMC Racing) výrazne zaostal.

Na posledných dvoch kilometroch z balíka favoritov vyrazil Ír Daniel Martin (Etixx - QuickStep), ale jazdci tímu Sky si ho po chvíli dostúpili. Zatiaľ čo vpredu sa totálne unavený Zakarin tešil z premiérového etapového triumfu na TdF, o niekoľko minút vzdialený Froome v obložení svojich domestikov si v pohode udržal žltý dres lídra pretekov.

V poslednom kilometri síce ešte zaútočil Richie Porte (BMC Racing), ale za ním sa vydal práve Froome. Brit síce prišiel do cieľa s odstupom takmer ôsmich minút za víťazným Zakarinom, ale získal ďalšie cenné sekundy na svojich hlavných súperov v súboji o celkový triumf. 

Online prenos

Cieľ - Zakarin vybojoval pre tím Kaťuša prvý triumf na tohtoročnej Tour. Druhý končí Kolumbíjčan Pantano. 

Zo skupiny favoritov najskôr vyrazil Richie Porte a za ním aj Chris Froome. Ich sa snažil zachytiť ešte Quintana, ale zaostáva.   

Zdá sa, že Frooma opäť nik neohrozí a ešte svoj náskok zvýši. Prekvapením je, že Quintana nedokáže udržať tempo ani s ďalšími pretekármi. 

2 km do cieľa - Zakarin má náskok 20 sekúnd pred druhým Pantanom. 

V skupine favoritov zrýchlil Alejandro Valverde a trochu ju natiahol.  O pár minút sa však prepadol a stráca.

5 km do cieľa - Zakarin nechal za sebou všetkých.

V skupine favoritov stále ťahá tím Astana. 

6 km do cieľa - Majkovi jeho súperi ušli. Poliak etapu znova nevyhrá.

7 km do cieľa - Vedúcu dvojicu dostihol Rus Zakarin. Etapu vyhrá zrejme niekto z trojice - Majka, Pantano a Zakarin.

15 km do cieľa - V skupine favoritov ostalo len 20 pretekárov. Skupinu ťahá Vincenzo Nibali. 

18 km do cieľa - Rafal Majka prešiel ako prvý cez Col de la Forclaz a získal ďalśích 10 bodov do súťaže vrchárov. Po krátkom zjazde čaká cyklistov posledné stúpanie. V predu je dvojica - Rafal Majka a Jarlison Pantano.

20 km do cieľa - Súperi ho dostihli. V skupine je už len desať pretekárov. Náskok začal klesať. Aktuálne je tesne pod jedenásť minút.

Vzadu v skupine favoritov ostalo len 34 pretekárov. Z nich je až 7 z tímu Sky. 

22 km do cieľa - Z vedúcej skupiny sa odpútal 23-ročný Alexej Lucenko. Získal si 17-sekundový náskok.

25 km do cieľa - Na trase Tour de Tour de France ešte nikdy v histórii kombinácia týchto dvoch kopcov nebola. takmer rovnakú etapu však išli jazdci pred dvomi rokmi na Criterium du Dauphine. Etapu vtedy vyhral Holanďan Westra, ale dres lídra si práve tu vybojoval Alberto Contador, keď nechal za sebou aj Chrisa Frooma.

"Posledných päť kilometrov bolo šialene náročných. Šiel som úplne na hranici svojich možností," hovoril vtedy Contador. Stúpanie je mimoriadne strmé práve pred cieľom. 

28 km do cieľa - Sagan ako jedným z prvých stratil kontakt s vedúcou skupinou. Stačí mu v pokoji etapu dobojovať. Náskok úniku pred pelotónom je už 13 minút. 

30 km do cieľa - Cyklisti sú na začiatku prvého z dvoch finálnych stúpaní - Col de la Forclaz. Je to 13 kilometrov dlhé stúpanie. Do cieľa musia prekonať pretekári vyše 1900 výškových metrov. 

35 km do cieľa - Peter Sagan vyhral šprintérsku prémiu pred Gregom van Avermaetom. V boji o zelený dres má celkovo už 425 bodov. Druhý Marcel Kittel len 228. Sagan je tak už istým víťazom bodovacej súťaže. V zostávajúcich etapách bude k dispozícii len 170 bodov. Jeho náskok je už 197. 

Úradujúci majster sveta sa v bodovacej súťaži raduje nepretržite od roku 2012, rekordných šesť úspechov dosiahol Zabel (1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001).

50 km do cieľa - Podľa doterajšieho sumára Tour je priemerná rýchlosť Chrisa Frooma za 16 prechádzajúcich etáp 40 km/h. Najrýchlejšie išiel 91 km/h v ôsmej etape, ktorú dokázal vyhrať. 

60 km do cieľa - Vedúca skupina zvyšuje svoj náskok. Etapu dnes vyhrá niektorý z jazdcov v úniku. 

65 km do cieľa - Na jedenásťčlennú skupinu v úniku sa doťahuje trio Lucenko, Van Avermaet a Voeckler. Vyzerá to tak, že sa o chvíľu spoja a vpredu bude štrnásť cyklistov. Pelotón zaostáva už o jedenásť minút.

68 km do cieľa - Zároveň, ak by sa slovenskému cyklistovi podarilo prémiu vyhrať, rozšíril by aj svoje konto zárobkov na tohtoročnej Tour de France. K doteraz vybojovanej sume 60.900 eur by pribudlo ďalších 1500 eur.

71 km do cieľa - Cyklisti sú zjazde. Najbližšie ich čaká rýchlostná prémia na 150. kilometri, na ktorej bude o víťazstvo bojovať aj Peter Sagan. Ak sa mu to podarí a získa dvadsať bodov, zvýši náskok na Marcela Kittela už na 197 bodov.

76 km do cieľa - Aj na Côde des Mosses bol najlepší Rafal Majka a získava ďalšie dva body. Vo vrchárskej klasifikácii vedie už o 41 bodov pred De Gendtom.

80 km do cieľa - Hádam niečo získam v Alpách, vyhlasoval Peter Sagan po štrnástej etape, v ktorej finišoval tretí za Markom Cavendishom a Alexandrom Kristoffom. Hoci Brit medzitým odstúpil a Slovák má obrovský náskok na čele klasifikácie o zelený dres, svoje slová naplnil a aj dnes bojuje v úniku.

83 km do cieľa - A nejako takto to vyzerá na trati, akurát rozdiely sa už o čosi zmenili. Skupina prenasledovateľov stratu znížila a zaostáva už len o päťdesiat sekúnd, odstup pelotónu sa naopak zvýšil na deväť a pol minúty.

84 km do cieľa - Na čele hlavného balíka je to tradičný obrázok ako prakticky v každej etape. Vpredu určujú tempo jazdci tímu Sky, líder celkového poradia Chris Froome je tam v obkolesení ôsmich tímových kolegov. To je obrovská sila.

88 km do cieľa - Pelotón si ide svoje vlastné tempo a jeho strata narástla už na osem minút. O chvíľu začnú cyklisti stúpať na druhú vrchársku prémiu dnešného dňa a opäť bude tretej kategórie. Vrchol Col des Mosses (6,4 kilometra a priemerný sklon 4,4 percenta) by mali dosiahnuť na méte 79,5 kilometra do cieľa.

92 km do cieľa - Zdá sa, že sa nám situácia na trati konečne trošku upokojila. Pelotón zvoľnil a nechal vedúcu skupinu odísť, takže si to zrekapitulujme - vpredu je jedenásť jazdcov vrátane Petra Sagana. Prenasleduje ich osmička pretekárov, ktorá stráca 80 sekúnd. Pelotón zaostáva už o šesť minút.

Klasifikácia o bodkovaný dres:

1. Rafal Majka 129 b

2. Thomas De Gendt 90 b

3. Daniel Navarro 69 b

96 km do cieľa - Peter Sagan si na Côte de Saanenmöser pripísal bod do vrchárskej klasifikácie, keď ho na vrchole prémie zdolal len tímový kolega Rafal Majka.

Poliak vďaka dvom bodom zvýšil svoj náskok na čele klasifikácie pred Belgičanom Thomasom de Gendtom už na 39 bodov.

Tretí je Španiel Daniel Navarro (69 b).

100 km do cieľa - Podarilo sa. Vedúca jedenásťčlenná skupina s Petrom Saganom má pred pelotónom už trojminútový náskok. Stíhať sa ju vybrali ôsmi cyklisti: Alexej Lucenko (Astana), Greg Van Avermaet (BMC), Serge Pauwels (Dimension Data), Alberto Losada (Kaťuša), Rui Costa (Lampre-Merida), Thomas Voeckler (Direct Énergie), Julian Alaphilippe (Etixx) a Ruben Plaza (Orica).

Zaostávajú o necelú minútu.

103 km do cieľa - V úniku to skúša aj Jarlinson Pantano, ktorý sa na tejto Tour už tešil z víťazstva v náročnej horskej 15. etape. Vtedy v záverečnom súboji zdolal Rafala Majku z tímu Tinkoff, ktorý je tiež vo vedúcej skupine.

105 km do cieľa - O únik sa pokúša ďalších jedenásť cyklistov - a je medzi nimi aj Peter Sagan. S ním sú tam: Tanel Kangert (Astana), Stef Clement, Jarlinson Pantano (obaja IAM), Kristjian Durasek (Lampre-Merida), Tony Gallopin (Lotto Soudal), Rafal Majka (Tinkoff), Domenico Pozzovivo (AG2R), Steve Morabito (FDJ), Ilnur Zakarin (Kaťuša) a Brice Feillu (Fortuneo-Vital Concept).

107 km do cieľa - Jazdci akoby boli po dni voľna plní energie, a preto jazdia vo vysokom tempe. Pelotón odoláva pokusom o únik už osemdesiat kilometrov.

113 km do cieľa - Pri stúpaní na prvú vrchársku prémiu dnešného dňa Côte de Saanenmöser (6,6 km, 4,8 percenta) nastúpila trojica Gougeard, Barguil, Ten Dam a Impey. Prvý menovaný neudržal tempo a odpadol veľmi rýchlo, vzápätí však pelotón dostihol aj zvyšnú trojicu. Stále sa ide veľmi rýchlo.

117 km do cieľa - "Petrovi by som veľmi želal, aby pretekal za slovenský tím, pretože nikto z cyklistov nemá takých fanúšikov ako on. Myslím si, že Slovensko si zaslúži profesionálny tím," vyhlásil v pondelok po Saganovom víťazstve Oleg Tiňkov. Ruský miliardár sa so slovenskými fanúšikmi aj odfotil.

Oleg Tiňkov sa fotí s fanúšikmi Petra Sagana.
Oleg Tiňkov sa fotí s fanúšikmi Petra Sagana. (Autor: TASR)

120 km do cieľa - Na Finhaut-Emosson v minulosti triumfoval aj jazdec tímu IAM Stef Clement. Nebolo to však na Tour de France. V roku 2006 ovládol deviatu etapu na pretekoch Tour de l'Avenir.

131 km do cieľa - Peter Sagan naznačil svoj úmysel, že by možno rád zabojoval o body na rýchlostnej prémii, keď sa zapojil do úniku dvadsiatich troch cyklistov. Ani ten však nebol úspešný, pelotón reagoval a jazdcov pohltil.

136 km do cieľa - Tempo pretekárov je ohromne vysoké, za úvodnú hodinu prešli viac ako päťdesiat kilometrov (51,8 km/hod). Aj preto sa nevytvoril zatiaľ žiadny únik, naposledy to márne skúšala trojica Kelderman, Rolland a Cousin.

139 km do cieľa - Cyklisti mali včera na Tour de France voľný deň. Aby však svoje telo udržali v kondícii, boli si na švajčiarskych cestách zabicyklovať. S pretekármi tímu Tinkoff sa zviezol aj šéf zoskupenia Oleg Tiňkov.

143 km do cieľa - Útočiť dnes môže aj tím BMC Racing, ktorý má v najlepšej desiatke celkového poradia dvojicu pretekárov - Richie Porte a Tejay van Garderen strácajú na priebežného lídra Chrisa Frooma 4:27 min, resp. 4:47 min.

"Neskrývame sa. Našim cieľom je pódium v Paríži. Odteraz sa nám začínajú nové preteky. Uvidíme, ako bude vyzerať situácia po stúpaní na La Forclaz. Tam môže jazdec získať i stratiť všetko. My musíme útočiť, iní cyklisti ako napríklad Adam Yates alebo Bauke Bollema sa budú brániť. V tejto etape sa môžu diať veci," vyhlásil športový riaditeľ tímu BMC Yvon Ledanois pre letour.fr.

154 km do cieľa - Stále sa ide vysoké tempo a nikomu sa nedarí uniknúť. Skúšali to Navardauskas a Cousin, neskôr aj Plaza Molina, ale všetci neúspešne.

158 km do cieľa - Dnešok - 20. júl - je významný aj pre Naira Quintanu. Kolumbijčania oslavujú štátny sviatok, keď si pripomínajú výročie nezávislosti. Presne v tento deň pred tromi rokmi sa Quintana tešil z etapového víťazstva.

163 km do cieľa - V domácej etape sa budú chcieť predviesť napríklad aj Sébastien Reichenbach so Stevom Morabitom z tímu FDJ. "Na stretnutí pred etapou sme jazdcom pripomenuli, že sú doma. Snažíme sa na nich nevyvíjať tlak a možno sa dočkáme pekného prekvapenia. Verím, že dokážu bojovať s najlepšími," uviedol pre oficiálnu stránku podujatia šéf tímu Yvon Madiot.

170 km do cieľa - Zatiaľ ide pelotón pokope. Hoci sme videli niekoľko pokusov o únik, zatiaľ sa žiadny nevydaril. O ďalší sa pokúša štvorica jazdcov.

175 km do cieľa - Hneď v prvých kilometroch dnešnej etapy došlo k pádu, v ktorom sa ocitli Borut Božič z Cofidisu, Warren Barguil z Giant-Alpecin a Gorka Izagirre z Movistaru. Španiel má dokonca podozrenie zlomenú kľúčnu kosť a v pretekoch končí. Tím tak prichádza o druhého jazdca po Jesúsovi Herradovi.

179 km do cieľa- Vo švajčiarskej metropole sprevádzalo cyklistov veľké množstvo nadšených divákov. Takto to vyzeralo pri prejazde neutralizačnou zónou.

182 km do cieľa - Pelotón cez neutralizačnú zónu viedol Fabian Cancellara, ktorý si užíva jazdu pred domácimi fanúšikmi. Už predchádzajúca etapa sa končila v Berne, dnes budú cyklisti pretekať po švajčiarskych cestách celý deň.

184 km do cieľa - Jazdci dorazili na kilometer 0 a začína sa pretekať. Uvidíme dnes ohrozenie líderskej pozície Chrisa Frooma? To sa dozvieme v najbližších hodinách.

NEUTRALIZAČNÁ ZÓNA - Jazdci už vyštartovali, ale stále sa nachádzajú v neutralizačnej zóne. Ku kilometru 0 by mali doraziť približne o 12.15 hod.

Pred štartom - "Bude to extrémne ťažká etapa. Doteraz sme na tohtoročnej Tour mali iba jediný skutočný horský dojazd na Mont Ventoux a všetci vieme, ako to tam dopadlo. Sám som zvedavý, čo sa v stredu odohrá," vravel Froome.

"Pokúsime sa Frooma a Sky niečím prekvapiť, aj keď vieme, že oplývajú neskutočnou silou. Čakajú nás kľúčové etapy v Alpách, môže tam byť veľké teplo a s tým sa Nairo vie vyrovnať. Rozhodne nehádžeme uterák do ringu," avizoval pred záverečným týždňom šéf tímu Movistar Eusebio Unzué.

Nairo Quintana figuruje v celkovej klasifikácii na štvrtom mieste. Na britského lídra Tour stráca už takmer tri minúty - presnejšie 2:59 min.

Pred štartom - Šprintéri v stredu o body v cieli etapy bojovať nebudú a zrejme ani na rýchlostnej prémii. Pokúsiť sa o ne by však mohol Peter Sagan. Prémia sa nachádza na 150. kilometri za dvoma vrchárskymi prémiami tretej kategórie, ktoré by bol slovenský cyklista schopný v úniku zdolať.

Otázne je, či si bude míňať sily po tom, ako jeho najväčší rival v boji o zelený dres Mark Cavendish ohlásil odstúpenie z pretekov.

"Po úžasných a úspešných posledných týždňoch som sa so smútkom rozhodol opustiť preteky," ohlásil tridsaťjedenročný Brit, ktorý na tohtoročnej Tour vyhral štyri etapy. Teraz sa však chce pripravovať na olympijské hry v Riu de Janeiro, kde bude štartovať v dráhovej cyklistike v disciplíne omnium.

Po jeho konci je najbližším súperom Petra Sagana Nemec Marcel Kittel, ktorý však za slovenským pretekárom zaostáva už o priepastných 177 bodov.

Pred štartom- Dnešná etapa môže významne veľa napovedať aj v boji o bodkovaný dres najlepšieho vrchára. Keďže záverečné stúpanie patrí do najvyššej kategórie a nachádza sa na ňom aj cieľ, najlepší cyklisti dostanú až dvojnásobok bodov. Víťaz etapy si ich preto do klasifikácie pripíše až päťdesiat.

Rafal Majka je najväčším kandidátom na zisk bodkovaného dresu. Jeho vybojovanie ako cieľ tímu Tínkoff avizoval majiteľ Oleg Tiňkov hneď po tom, ako z Tour de France v priebehu deviatej etapy odstúpil Alberto Contador.

1.Rafal MajkaPoľskoTinkoff127 b
2.Thomas De GendtBelgickoLotto Soudal90 b
3.Daniel NavarroŠpanielskoCofidis69 b
4.Serge PauwelsBelgickoDimension Data62 b
5.Tom DumoulinHolandskoGiant-Alpecin58 b
6.Rui CostaPortugalskoLampre-Merida50 b

Belgičan Thomas De Gendt sa môže pokúsiť nadviazať na svoj veľký úspech z minulého štvrtka, kedy ovládol skrátené stúpanie na Mont Ventoux a tešil sa z etapového víťazstva. To zatiaľ chýba Majkovi, ktorý skončil v nedeľu druhý.

Pred štartom - "Ostatné zoskupenia predznamenali útok v Alpách. Očakávam ho," upozornil na webe cyclingnews.com britský cyklista Chris Froome, ktorý sa tento rok usiluje na Tour de France o tretí celkový triumf po rokoch 2013 a 2015.

"Hovoriť o predčasne rozhodnutej Tour je hlúposť. Stále mám rivalov a niekoľkominútové manko sa dá nabrať v jedinej etape," dodal Froome.

Pred štartom - V stredu čakajú na jazdcov štyri stúpania - dve tretej, jedno prvej a záverečné najvyššej kategórie. Celkovo zdolajú vyše tritisíc výškových metrov.

Profil sedemnástej etapy.
Profil sedemnástej etapy. (Autor: SME)

Cyklisti budú nepatrne stúpať už od úvodu, ale prvá vrchárska prémia sa nachádza až na méte 72,5 kilometra. Côte de Saanenmöser má dĺžku 6,6 kilometra a priemerný sklon 4,8 percenta. Ani stúpanie na Col des Mosses (6,4 kilometra a priemerný sklon 4,4 percenta) ešte zrejme najväčších favoritov nepreverí.

Mimoriadne náročnou skúškou bude záverečná kombinácia Col de la Forclaz a Finhaut-Emosson. Pretekári budú najprv šliapať do kopca trinásť kilometrov po ceste s priemerným sklonom 7,9 percenta. Potom nasleduje približne sedemkilometrový zjazd. A po ňom cieľové stúpanie.

Na Finhaut-Emosson síce jazdci prejdú len 10,4 kilometra, ale priemerný sklon dosahuje 8,4 percenta. Kopec je pritom náročný najmä v posledných siedmich kilometroch, kde sklon presahuje deväť percent a v záverečných osemsto metrov sa stúpa dokonca po ceste so sklonom cez dvanásť percent.

Pred štartom - Po dni voľna ich čaká posledný rozhodujúci týždeň na tohtoročnej Tour de France. A cyklisti absolvujú skutočne náročné previerky. Tri horské etapy, z toho dve s finišom v stúpaní, k tomu horská časovka. A potom už len nedeľňajší slávnostný príchod do Paríža na Elyzejských poliach.

Stredajšia sedemnásta etapa meria 184 kilometrov a jazdci ju celú absolvujú vo Švajčiarsku. Štart od kilometra nula sa plánuje približne o 12.15 hod.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Sagan má istý zelený dres, Froome opäť ušiel súperom