Zo zapadákova medzi hviezdy. Peter Budaj prežíva senzačnú sezónu

Na snímke vľavo slovenský brankár Kings Peter Budaj pri zákroku pred útočníkom Islanders Andersom Leeom (vpravao) v zápase hokejovej NHL Los Angeles Kings - New York Islanders.
Na snímke vľavo slovenský brankár Kings Peter Budaj pri zákroku pred útočníkom Islanders Andersom Leeom (vpravao) v zápase hokejovej NHL Los Angeles Kings - New York Islanders. (Autor: TASR/AP)
Stanislava Ivánková|2. feb 2017 o 08:14

Pozrite si galériu vybraných momentov slovenského brankára v drese Los Angeles Kings v tejto sezóne.

LOS ANGELES. "Keby mi niekto povedal pred dvoma rokmi, že budem v takejto situácii, neveril by som mu," vravel pred niekoľkými dňami slovenský brankár Peter Budaj.

V roku 2014 putoval z jedného z najslávnejších klubov histórie prakticky do zapadákova. Najvýchodnejšia časť Kanady, sychravé počasie - a k tomu druhotriedna práca.

Z Montrealu do Winnipegu a odtiaľ - na farmu do St. John's.

Bolo to ako vyhnanstvo. Keby chcel letieť do Londýna, dostal by sa tam skôr ako na opačný koniec Kanady do Edmontonu či Vancouveru.

Hoci neskôr podpísal zmluvu s Los Angeles Kings, išlo len o dvojcestný kontrakt. Celú sezónu 2015/2016 strávil v nižšej súťaži AHL v tíme Ontario Reign.

Chytal však skvelo. Nastúpil na 60 zápasov a dosiahol 42 víťazstiev, čím zlepšil päťdesiatročný rekord AHL. Vyhlásili ho za najlepšieho gólmana ligy.

Lenže Kings sa pred týmto ročníkom zranili obaja brankári - Jonathan Quick aj Jeff Zatkoff. Vedenie povolalo Budaja a ten sa svojej šance chopil senzačne.

Odchytal už viac ako štyri desiatky zápasov. Priemerná úspešnosť jeho zákrokov dosahuje 92 percent a na konte má až šesť shutoutov, čo ho radí na prvé miesto celej ligy.

"Peter chytil svoju šancu a predvádza výborné výkony. Je našou veľkou oporou. Odvádza skvelú prácu," chválil svojho spoluhráča útočník Kings Marián Gáborík.

10. november 2016. Brankár Los Angeles Kings Slovák Peter Budaj sleduje puk v zápase zámorskej hokejovej NHL Montreal Canadiens - Los Angeles Kings v kanadskom meste Montreal.
10. november 2016. Brankár Los Angeles Kings Slovák Peter Budaj sleduje puk v zápase zámorskej hokejovej NHL Montreal Canadiens - Los Angeles Kings v kanadskom meste Montreal. (Autor: TASR/AP)

Pozrite si galériu vybraných momentov v drese Los Angeles Kings v tejto sezóne.

Peter Budaj: fotogaléria

2.2.2017

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Zo zapadákova medzi hviezdy. Peter Budaj prežíva senzačnú sezónu