Od posmechov k rešpektovanej hviezde. Takto Chára začínal v New Yorku (FOTO)

Zdeno Chára sa teší po góle so svojimi spoluhráčmi z New York Islanders. V bránke Buffala Sabres stojí Dominik Hašek.
Zdeno Chára sa teší po góle so svojimi spoluhráčmi z New York Islanders. V bránke Buffala Sabres stojí Dominik Hašek. (Autor: TASR/AP)
Stanislav Benčat|19. sep 2021 o 12:00

Islanders bol prvý klub, kto dal Zdenovi Chárovi šancu v NHL.

NEW YORK.  Málokto pochybuje o tom, že sa Zdeno Chára v budúcnosti stane členom prestížnej spoločnosti v Hokejovej sieni slávy (Hockey Hall of Fame). Dovtedy však ešte môže odohrať zopár sezón.

Aj vo veku 44 rokov je o neho v NHL stále záujem. Najbližšie mesiace strávi skúsený obranca v tíme New York Islanders, klube, ktorý mu dal v zámorskej profilige pred vyše dvadsiatimi rokmi šancu.

Od posmechov k rešpektovanej hviezde

Hokejové začiatky Zdena Cháru neboli ľahké. Pri výške 206 centimetrov ho v mladosti vnímali doma v Trenčíne skôr ako atrakciu než obávaného obrancu. Chárovi však nikdy nechýbalo obrovské odhodlanie a vôľa pracovať do posledného kúsku energie. 

Od mladého veku zvládal v tréningu dávky, ktoré si vie málokto predstaviť. V príprave ho podporoval otec Zdeněk, bývalý zápasník.

Aj vďaka tomu si Chára junior vypestoval neuveriteľnú odolnosť. Neodradilo ho, že sa v Dukle Trenčín nezmestil do výberu juniorky a musel pokračovať v druholigových Piešťanoch. 

Veril mu hráčsky skaut Ján Gajdošík, ktorý poslal záznam hry slovenského obrancu do New Yorku Rangers. V slávnom klube z Madison Square Garden však zapochybovali a nevenovali videu veľkú pozornosť.

Zlom nastal, keď si vysokého obrancu všimol český agent Jaromír Henyš, ktorý ho zobral do Sparty Praha. V českej metropole si spočiatku z neho tiež uťahovali.

Chára si vypočul poznámku, že basketbalisti trénujú inde než hokejisti. Rok v Prahe mu pomohol a sťahoval sa do Ameriky.

Na farme si získal rešpekt

V treťom kole draftu si ho v roku 1996 vybrali New York Islanders, ale to ešte nič neznamenalo. Chára musel ďalej tvrdo pracovať na tom, aby sa posunul. Hrával na farme a popri hokeji umýval autá a sadil stromy, aby mal peniaze na živobytie. Opäť vytrval.

V Amerike si od začiatku vážili jeho veľkú ctižiadostivosť a zmysel pre poriadok. Vždy si dával náročné ciele, ktoré poctivo plnil. Vedenie klubu z Long Islandu zaujal aj napriek tomu, že nemal za sebou úspešnú mládežnícku minulosť. 

Na farme si najskôr získal rešpekt ako bitkár. Od začiatku sa s nim nikto nechcel naťahovať. Fanúšikov uchvátil rýchlosťou svojich pästí a chvatov. V súbojoch využíval obrovské ruky. So súperom sa zvyčajne dlho netrápil a rýchlo ho uzemnil. 

Aj preto čoskoro prišla šanca na NHL. Islanders povolali Trenčana v roku 1997 na 25 zápasov, postupne sa v tíme udržal a po štyroch sezónach sa sťahoval do Ottawy, kde hokejovo dozrel.

„Celá Zdenova kariéra je fascinujúcim príbehom vôle a odhodlania. Pamätám si, ako som ho sledoval, keď hral prvý rok za New York Islanders. Bolo zvláštne dívať sa na dvojmetrového chudého chlapa, ktorý čudne korčuľuje.

Nemohol som uveriť vlastným očiam, že takýto hokejista hrá v NHL. S prepáčením, musím povedať, že mi to bolo až smiešne. Ale Chára bol ten, ktorý sa smial ako posledný. Všetko si vybojoval a stal sa rešpektovanou hviezdou,“ spomínal na začiatky Slováka uznávaný novinár denníka Boston Herald Stephen Harris.

FOTO: Zdeno Chára a začiatok jeho kariéry v New York Islanders

Zdeno Chára sa teší po góle so svojimi spoluhráčmi z New York Islanders. V bránke Buffala Sabres stojí Dominik Hašek.
Zdeno Chára sa teší po góle so svojimi spoluhráčmi z New York Islanders. V bránke Buffala Sabres stojí Dominik Hašek. (Autor: TASR/AP)
Zdeno Chára v drese New York Islanders padá po tom, čo ho narazil už nebohý český hokejista Karel Rachůnek.
Zdeno Chára v drese New York Islanders padá po tom, čo ho narazil už nebohý český hokejista Karel Rachůnek. (Autor: TASR/AP)
Zdeno Chára a Branislav Mezei v roku 2001.
Zdeno Chára a Branislav Mezei v roku 2001. (Autor: TASR)
Zdeno Chára na MS v hokeji 2000.
Zdeno Chára na MS v hokeji 2000. (Autor: TASR)
Zdeno Chára a Ľubomír Višňovský v roku 2001.
Zdeno Chára a Ľubomír Višňovský v roku 2001. (Autor: TASR)
Zdeno Chára a vtedajší prezident Slovenska Rudolf Schuster.
Zdeno Chára a vtedajší prezident Slovenska Rudolf Schuster. (Autor: TASR)
Zdeno Chára cvičí so Žigmundom Pálffym a Zorou Czoborovou.
Zdeno Chára cvičí so Žigmundom Pálffym a Zorou Czoborovou. (Autor: TASR)
Zdeno Chára počas prípravy v telocvični.
Zdeno Chára počas prípravy v telocvični. (Autor: TASR)
Zdeno Chára dáva podpisy fanúšičkám.
Zdeno Chára dáva podpisy fanúšičkám. (Autor: TASR)
Zdeno Chára v roku 2001.
Zdeno Chára v roku 2001. (Autor: TASR)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Od posmechov k rešpektovanej hviezde. Takto Chára začínal v New Yorku (FOTO)