Vyrábať trofej pre víťazov Tour de France? Práca ako každá iná

Sklári v Česku vyrábajú trofeje pre Tour de France.
Sklári v Česku vyrábajú trofeje pre Tour de France. (Autor: SME - Zoran Boškovič)
Zoran Boškovič|10. júl 2017 o 19:47

V neveľkej českej sklárskej dielni vyrábajú trofeje pre slávne cyklistické preteky Tour de France.

LINDAVA. Sklári v dielni Ajeto v českom mestečku Lindava vyrábajú krásny krištáľ na objednávku, ale aj trofeje, ktoré dvíhajú nad hlavu slávni športovci.

Po vstupe do neveľkej dielne človeka ovalí horúčava ako v rúre, v miestnosti hučí metalová a rocková hudba.

Robotníci v hlúčikoch na seba pokrikujú a smejú sa. Jeden pobehuje s krígľom plným ľadu. Chodí za chlapmi a hádže im ľadové kocky do piva.

„Sú na to veľmi hrdí. Tour de France má veľké meno, takže aj z ich strany to bola veľká motivácia a výzva. Sú však zvyknutí, vyrábajú veľa prestížnych trofejí,“ hovorí Peter Olah, slovenský dizajnér, ktorý už siedmy rok navrhoval trofeje pre najlepších jazdcov Tour de France, najslávnejších cyklistických pretekov planéty.

Pozrite si, ako vznikajú trofeje pre slávnu Tour de France: fotogaléria

10.7.2017

Ako každá ďalšia fuška

Je to pre vás výnimočná práca? Postarší sklár si najskôr odpije z piva, až potom odpovedá. „Berieme to len ako ďalšiu fušku,“ odvetí stroho. Rozprávať sa mu príliš nechce a ukazuje na svojho kolegu. Je to Aleš Vacek, vedúci skupiny, ktorá vyrába trofej pre Tour de France 2017.

„Vyrábame viac trofejí, no len pri tejto je toľko medializácie,“ priznáva Vacek.

Sklári nepôsobia tak, že by sa ku kusom skla, z ktorých vzniknú trofeje pre najslávnejšie cyklistické preteky, správali inak než k ostatným výrobkom.

„Tour de France sledujeme všetci. Cítime veľkú hrdosť, no musíme vykonať svoju prácu ako vždy,“ vraví Vacek.

Sklári musia zhotoviť zhruba dvadsať trofejí, z ktorých vzniknú štyri pre víťazov cenných dresov – žltého pre celkového víťaza, zeleného pre víťaza bodovacej súťaže, bodkovaného pre najlepšieho vrchára a bieleho pre najlepšieho jazdca do 25 rokov.

Iba trofej pre víťaza bodovacej súťaže má inú farbu. Zelenú. Peter Sagan ich má doma už päť. Šiestu však tento rok po spornom vylúčení z pretekov nezíska.

„Myslíme na to, aká trofej to je, ale pracujeme na nej rovnako kvalitne, ako na všetkom inom,“ povie s úsmevom jeden zo sklárov. V ruke drží dlhú železnú tyč, na ktorej konci je tvárne sklo.

Dvadsať hodín brúsenia

Trofej po formovaní a chladení putuje k brusičovi. V jeho rukách bude ďalších dvadsať hodín.

„Nerobia to naraz. Stihnú to za tri pracovné dni. Aj na tom je vidieť, aká neuveriteľná práca to je. Dvadsať hodín musí držať v ruke sedemkilovú trofej a brúsiť ju,“ vysvetľuje Olah.

Brusič práve finišuje so zelenou trofejou. „Už budem končiť,“ potvrdí.

O chvíľu je trofej pre víťaza bodovacej súťaže naozaj hotová. Treba ju už iba zabaliť do dvoch ochranných obalov a poslať do Francúzska.

„Je to pre mňa veľký zážitok a som nesmierne hrdý. Vždy sa veľmi teším, keď sa blížia posledné etapy a odovzdávanie cien,“ dodáva Olah.

Sklári ešte musia vyrobiť zvyšné tri trofeje pre ostatných víťazov. Žiaden problém to však nebude, je to predsa len ďalšia fuška.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Vyrábať trofej pre víťazov Tour de France? Práca ako každá iná