Odchovanci bez výplat odišli. Jendrišek: Zachráni nás už len šťastie

Momentka zo zápasu Nitra - Sereď.
Momentka zo zápasu Nitra - Sereď. (Autor: TASR)
Sportnet|10. máj 2021 o 18:00

Nitra má najhoršiu formu v súťaži.

NITRA. V čase, keď vrcholí boj o záchranu v najvyššej futbalovej súťaži a biť sa majú najmä hráči na ihrisku, ďalší veľký súboj sa odohráva v zákulisí, vo vedení klubu FC Nitry.

Po neúspešnom vstupe ukrajinských investorov stroskotali aj plány tých nemeckých a najnovšie už sú zrejme pasé aj futbalové ciele.

Záchrana FC Nitra vo Fortuna lige je v teoretickej rovine. V donedávna mimoriadne vyrovnanej skupiny o udržanie strácajú Nitrania na predposledné mužstvo už štyri body. Dve kolá pred koncom.

Nitra má najhoršiu formu v súťaži. Za posledných päť zápasov získala len jediný bod. Predposledné Michalovce a deviate Pohronie ťahajú trojzápasovú sériu bez prehry, desiata Senica dokonca šnúru štyroch zápasov.

Definitívne sa môže rozhodnúť už najbližší víkend. Nitra cestuje do Ružomberka, ktorý ešte bojuje o prípadnú účasť v kvalifikácii o miestenku v pohárovej Európe, predposledné Michalovcie hostia už definitívne zachránenú Sereď.

Výplaty nedostali, podali výpovede

V nedeľu proti Seredi chýbalo v zostave Nitry viacero hráčov - brankár Dávid Šípoš, ďalší reprezentanti Marián Chobot a Lukáš Fabiš, ale aj Ondrej Vrábel, Róbert Baláži či Patrik Danek.

Odchovanci Nitry pred niekoľkými týždňami poslali na klub predžalobnú výzvu, výplatu nevideli už niekoľko mesiacov. Termín na vyplatenie sa končil pred víkendom. Ak podlžnosti stále neboli uhradené, spomenutí hráči sa stali voľnými a nie sú viac viazaní pod Zoborom. 

Únia futbalových profesionálov im po týchto udalostiach neodporúčala v klube pokračovať.

Zrejme aj preto v zostave figuroval jediný odchovanec Nitry - Jakub Tancík. Ako upozornil web MY Nitra, za sedemnásť rokov v najvyššej súťaži nikdy za klub tak málo odchovancov nenastúpilo.

Nitra bojuje s viacerými problémami. Prvostupňový orgán licenčného konania (POLK) pred dvomi týždňami neudelil klubu licenciu pre budúcu sezónu, pretože nesplnil minimálne požiadavky. Problémom boli infraštruktúrne, ale aj finančné kritériá.

Licenciu zároveň nedostali ani ženský prvoligový tím FC Nitra a ani nitrianska futbalová akadémia. 

Klub sa môže proti tomuto rozhodnutiu odvolať do stredy 12. mája.

Vedenie sa na margo medializovaných informácií nevyjadrilo. Prostredníctvom sociálnych sietí klub iba poznamenal, že s mestom bola uzavretá dohoda o využívaní futbalového štadióna.

Hrať na ňom ale bude pravdepodobne len druhú ligu. Ak ho licenčné konanie nepošle ešte nižšie.

Ščasný: Najlepší výkon

Nedeľňajší zápas Nitry so Sereďou bol vyrovnaný. Oba kluby vystrelili deväťkrát, štyrikrát trafili bránu, inak sa v zakončení trápili.

Jediný gól strelil po sóle cez polovicu ihriska hosťujúci Iván, keď domáca obrana prepadla. Zvýšiť mohol nitriansky odchovanec Andrej Fábry v drese Serede, no nepremenil penaltu.

"Zápas sa mi hodnotí veľmi zle. Najmä pre to, že to bol od nášho príchodu, paradoxne, asi najlepší zápas. Hralo sa vo veľkej intenzite," hodnotil zápas nitriansky tréner Michal Ščasný.

Ten prišiel k tímu na začiatku zimnej prípravy, po sedemnástich dňoch z klubu odišiel. Vrátil sa až po dvoch mesiacoch koncom marca, keď skončili prevádzkovatelia z Nemecka a tréner Peter Lérant.

"Bohužiaľ, z čoho my dostaneme gól, to už ani nemôžem komentovať. Máme štandardnú situáciu a o tridsať sekúnd prehrávame," povzdychol si Ščasný.

Nedeľňajší výsledok znamenal definitívnu záchranu Serede v najvyššej súťaži a pre Nitru možno už definitívne prehĺbenie straty. 

Nitra nestrelila gól už 315 minút a ak sa chce zachrániť, musí bodovať v oboch zápasoch a bezpodmienečne zdolať v poslednom kole Michalovce.

"Nemáme to vo svojich rukách. Musíme sa pozerať aj na výsledky ostatných tímov. Zachráni nás už len šťastie, ale aj o to sa musíme pobiť," vyzýva hviezda nitrianskeho tímu Erik Jendrišek.

Bývalý reprezentant sa za jar vo Fortuna lige presadil len v jednom zápase, dvomi gólmi zostrelil vo februári Sereď. Pred dvomi týždňami pre zranenie nehral, minulý víkend nastúpil iba na polhodinu.

"Kým je aspoň matematická šanca na záchranu, budeme bojovať," dodal po zápase pre médiá Jendrišek.

Tabuľka Fortuna ligy

Skupina o záchranu:



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Odchovanci bez výplat odišli. Jendrišek: Zachráni nás už len šťastie