Nitra znížila nemeckým hráčom zmluvy o polovicu. Vraj pre núdzový stav

Tréning FC Nitra.
Tréning FC Nitra. (Autor: TASR)
Sportnet|29. apr 2021 o 13:25

Štyri kluby by nemuseli dostať licenciu.

BRATISLAVA. Situácia pod Zoborom je kritická. Mnohí hráči už mesiace márne čakajú na výplatu, sedem z nich - Marián Chobot, Dávid Šípoš, Ondrej Vrábel, Róbert Baláži, Erik Šuľa, Patrik Danek a Lukáš Fabiš - doručilo klubu predžalobnú výzvu na uhradenie záväzkov po splatnosti.

Všetci menovaní hráči sú členovia Únie futbalových profesionálov (ÚFP), ktorá upozorňuje prostredníctvom najnovšieho vyhlásenia, že vedenie klubu si dlhodobo neplní svoje záväzky voči hráčom a mohlo by ísť dokonca aj o trestný čin.

Nemcom znížili výplaty

Ak Nitra do desiatich dní nebude reagovať na výzvu hráčov, tí majú právo jednostranne ukončiť zmluvy a žiadať uhradenie dlhu, ako aj kompenzáciu za porušenie zmluvy a športové sankcie pre klub, píše vo svojom stanovisku Únia.

"ÚFP je dlhodobo zainteresovaná v situácii v FC Nitra, svojim členom kvalifikovane radí ako postupovať, pomáha s komunikáciou a postupom voči neustálym pochybeniam a porušeniam zo strany klubu.

ÚFP má stále nádej, že sa ju podarí vyriešiť vo futbalovej rodine a vyzýva FC Nitra, aby upustil od protiprávneho konania voči svojim hráčom a zamestnancom. Preto zatiaľ nikto z hráčov nepodal trestné oznámenie.

Klub však dlhodobo nevypláca hráčom mzdu, na základe čoho by orgány činné v trestnom konaní už len z medializovaných informácií mohli konať a preveriť, či nejde o trestný čin."

Vedeniu fortunaligového klubu aktuálne plynie zákonná lehota, aby na výzvu reagovalo. Hráči si však zatiaľ musia plniť svoje povinnosti, ktoré im zo zmluvy vyplývajú.

"Dovtedy sú hráči povinní zmluvu rešpektovať. To isté platí aj pre zahraničných hráčov, ktorým klub nevyplatil mzdu za dva mesiace. Preto poslali klubu výzvu s lehotou 15 dní na úhradu.

Reakciou klubu bolo jednostranné zníženie mzdy o 50 % pre nemeckých hráčov. Ako dôvod im bolo uvedené, že na Slovensku je "núdzový stav". Napriek tomu, že tréningový a zápasový proces nie je nijako núdzovým stavom ovplyvnený," píše ÚFP v stanovisku.

V zahraničí by Nitru vylúčili zo súťaže

Podľa klubu problém spôsobili nemeckí investori Peter Hammer a Nick Schwarz. Tí pre údajné neplnenie dohody zo strany nitrianskeho vedenia odstúpili od zmluvy s klubom.

ÚFP s týmto výkladom nesúhlasí.

"Hráči majú podpísané zmluvy s FC Nitra akciovou spoločnosťou. Z ich pohľadu nie je podstatné, kto do klubu vkladá peniaze, kto je investorom. Prevod vlastníctva klubu by nemal nijako ovplyvňovať plnenie základných povinností klubu a štandard vzťahov s hráčmi.

Napriek tomu sa tak v tomto prípade deje. Klub nerešpektuje základné ľudské práva hráčov na zastúpenie záujmovou organizáciou, za čo medzinárodná hráčska asociácia FIFPro iniciovala na úrovni FIFA disciplinárne konanie. Dlhodobo nevypláca hráčom mzdu, ukladá hráčom účelové pokuty, ktoré sa v pracovnoprávnych vzťahoch považujú za neplatné.

Tejto situácii nijako nepomáha ani chýbajúca účinná a efektívna ingerencia zo strany Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a Únie ligových klubov (ÚLK), ktorá súťaž riadi. V zahraničí by sa to nemohlo diať. Ak by klub nemal zabezpečený rozpočet na vykrytie sezóny, okamžite by zasadol ligový orgán a vylúčil by ho zo súťaže. Ide o vážny problém, ktorý by mal riešiť ten, kto riadi a kontroluje súťaž," uzatvára ÚFP.

Problémy majú štyri kluby

Aktuálne predposlednému klubu fortunaligovej tabuľky reálne hrozí, že by nemusel získať licenciu pre ďalší ročník najvyššej súťaže. Splnenie podmienok bude kontrolovať komisia.

V podobnej situácii je však aj Senica a ďalšie dva druholigové kluby.

"ÚFP informovala licenčnú komisiu SFZ o nesplnení záväzkov klubov voči hráčom v Nitre, Senici, Dubnici a Poprade a verí, že jej členovia budú mať dostatok odvahy prijať aj nepopulárne rozhodnutie o neudelení licencie.

Na Slovensku máme napríklad na rozdiel od Česka tendenciu nájsť cestičky ako licenciu získať aj napriek nesplneniu kritérií," povedal v rozhovore pre denník Pravda právny poradca ÚFP Peter Lukášek.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Nitra znížila nemeckým hráčom zmluvy o polovicu. Vraj pre núdzový stav