Verstappen dlho odolával, ale neuspel. V Brazílii vyhral po boji Hamilton

Lewis Hamilton predbieha Maxa Verstappena počas Veľkej ceny Brazílie 2021.
Lewis Hamilton predbieha Maxa Verstappena počas Veľkej ceny Brazílie 2021. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|14. nov 2021 o 19:38 (aktualizované 14. nov 2021 o 21:38)

Hamilton štartoval až z desiateho miesta.

Formula 1 - Veľká cena Brazílie 2021

1.

Lewis Hamilton

Veľká Británia

Mercedes

1:32:22,851 h

2.

Max Verstappen

Holandsko

Red Bull

+ 10,496 s

3.

Valtteri Bottas

Fínsko

Mercedes

+ 13,576 s

4.

Sergio Pérez

Mexiko

Red Bull

+ 39,940 s

5.

Charles Leclerc

Monako

Ferrari

+ 49,519 s

6.

Carlos Sainz

Španielsko

Ferrari

+ 51,820 s

SAO PAULO. Brit Lewis Hamilton na Mercedese vyhral Veľkú cenu Brazílie 2021.

V dramatickom súboji zdolal v priamom súboji svojho najväčšieho rivala Holanďana Maxa verstappena na Red Bulle.

Tretí skončil Hamiltonov tímový kolega Fín Valtteri Bottas.

Pre 36-ročného Hamiltona, ktorý štartoval z 10. miesta, je to 6. víťazstvo v sezóne a 101. v kariére. Manko na lídra priebežného poradia Verstappena stiahol na 14 bodov.

Do konca šampionátu ostávajú ešte tri podujatia, nasledujúce je na programe 21. novembra v Katare. Sezóna tradične vyvrcholí Veľkou cenou Abú Zabí.

Bottas pustil Hamiltona pred seba

Z prvého miesta odštartoval víťaz kvalifikačného šprintu Bottas, jeho tímový kolega Hamilton bol po výmene spaľovacieho motora na 10. mieste. Až z boxovej uličky štartoval Räikkönen, ktorý mal v pretekoch nové krídlo.

Verstappen štartoval z druhého miesta, no už v prvej ľavotočivej zákrute nenechal priestor Bottasovi a dostal sa na 1. miesto. Fína krátko na to predbehol aj Pérez.

Norris neudržal monopost na trati a po následnej dlhej zastávke v boxoch sa zaradil na posledné miesto. Úvod sa okrem Verstappena vydaril aj Hamiltonovi, ktorý bol v 2. kole už na 6. mieste.

V 6. kole Bottas pustil pred seba Hamiltona a na trať prišiel safety car, keďže na nej boli úlomky po kolízii Cunodu so Strollom. V tom čase bolo čelo pretekov v zložení Verstappen - Pérez - Hamilton - Bottas.

V 18. kole sa Hamilton nakrátko dostal pred Péreza, ten si však okamžite vzal späť pozíciu. V ďalšom kole sa už Hamilton dostal pred Mexičana a na lídra Verstappena strácal 3 sekundy.

Verstappen dlho odolával

Hamilton prezul v 27. kole, na trať sa vrátil na 6. mieste. Na konci kola prišiel do boxov aj Verstappen, prezul rovnako rýchlo a po návrate na trať sa zaradil pred svojho rivala.

Lewis Hamilton vyhral Veľkú cenu Brazílie 2021.
Lewis Hamilton vyhral Veľkú cenu Brazílie 2021. (Autor: TASR/AP)

V 41. kole Verstappen znovu prezul a vrátil sa na 4. mieste. Hamiltonova druhá návšteva boxov prišla o tri kolá a zaradil sa za Verstappena.

V 48. kole došlo k ich súboju, v ktorom obaja vyšli mimo trate, no Hamilton neuspel proti Verstappenovej defenzívnej stope.

V 59. kole už Hamiltonovi vyšiel útok na rovinke a dostal sa na 1. miesto. Holanďan už nedokázal získať späť stratenú pozíciu a do konca pretekov narástlo jeho manko na Hamiltona na 10 sekúnd.

V tíme Red Bull sa v závere pokúsili získať najrýchlejšie kolo a to sa im vďaka prezutiu Péreza podarilo.

Hlasy po pretekoch

/zdroj: Sport 2/

Lewis Hamilton, víťaz: "Môj otec mi pred dnešnými pretekmi pripomenul rok 2004, v ktorom som pretekal v F3. V jedných pretekoch som štartoval na poslednom mieste a napokon som dokázal vyhrať. Je však pravda, že toto bol jeden z najťažších víkendov v kariére. Ako tím sme však dnes odviedli skvelú prácu, výborný výkon podal aj Valtteri (Bottas). Brazília potvrdila, že atmosféra na týchto pretekoch je špeciálna. Môj odkaz po tomto víkende je jasný - nikdy, nikdy sa nevzdávajte a vždy choďte na maximum."

Max Verstappen, 2. miesto: "Bol to tvrdý súboj, ktorý som si užil. Dnes nám chýbala rýchlosť. Stále však mám náskok a do ďalších pretekov si veríme."

Valtteri Bottas, 3. miesto: "Som sklamaný zo svojho štartu a celkovo z prvého kola. Myslím si, že by sme to dnes zvládli aj s jednou zastávkou v boxoch, ale tím sa rozhodol inak. Lewis (Hamilton) dnes išiel vlastnú ligu. Safety car nám pomohol, takže celkovo to môžeme zhodnotiť ako úspešný víkend."

Priebežné poradia

Celkové poradie:

1.

Max Verstappen

Holandsko

Red Bull

332,5 b

2.

Lewis Hamilton

Veľká Británia

Mercedes

318,5 b

3.

Valtteri Bottas

Fínsko

Mercedes

203 b

4.

Sergio Pérez

Mexiko

Red Bull

178 b

5.

Lando Norris

Veľká Británia

McLaren

151 b

6.

Charles Leclerc

Monako

Ferrari

148 b

Pohár konštruktérov:

1.

Mercedes

521,5 b

2.

Red Bull

510,5 b

3.

Ferrari

287,5 b

4.

McLaren

256 b

5.

Alpine

112 b

5.

AlphaTauri

112 b

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Verstappen dlho odolával, ale neuspel. V Brazílii vyhral po boji Hamilton