Nebudú hrať kvalifikáciu. Slovenské florbalistky postúpili priamo na MS

Slovenské florbalistky - ilustračná fotografia.
Slovenské florbalistky - ilustračná fotografia. (Autor: TASR)
TASR|14. apr 2021 o 22:00

Slovenkám patrí v rebríčku piate miesto.

HELSINKI. Výkonný výbor Medzinárodnej florbalovej federácie (IFF) rozhodol o zrušení všetkých nadchádzajúcich kvalifikačných turnajov o postup na tohtoročné MS žien, ktoré sa uskutočnia vo švédskom meste Uppsala (27. novembra - 5. decembra 2021).

Slovenkám patrí v rebríčku piata priečka

Znamená to, že IFF nasadí krajiny na svetový šampionát priamo na základe svetového rebríčka. Slovenky, ktorým patrí v aktuálnom renkingu piate miesto, budú účinkovať v A alebo B-skupine MS.

Päť regionálnych kvalifikačných turnajov sa malo hrať počas mája a júna, pretrvávajúca pandémia koronavírusu však naďalej sťažuje situáciu pri príprave a cestovaní.

"Počas zasadnutia s členmi výkonného výboru sme sa vo veľkej väčšine zhodli, že je predovšetkým našou povinnosťou postarať sa o bezpečnosť a zdravie všetkých hráčok a funkcionárov a preto pri neistote súvisiacej so šírením ochorenia COVID-19 nám zostáva jediná možnosť, ktorou je zrušenie všetkých kvalifikačných podujatí, nech je už to akokoľvek smutné," uviedol pre web IFF prezident federácie Tomas Eriksson.

Organizácia by bola zložitá

Z celkového počtu 25 krajín, ktoré sa mali v kvalifikácii predstaviť, až 11 informovalo, že sa s určitosťou nemôžu na turnajoch zúčastniť. Ďalších päť naznačilo, že by ich účasť bola ohrozená.

Väčšina krajín ako hlavný dôvod svojej neúčasti uviedla cestovné obmedzenia, vrátane pravidiel ohľadom testovania a karantény, ako aj nedostatočná reprezentačná príprava z dôvodu miestnych nariadení. Problémom bolo aj zabezpečenie poistného krytia.

Výkonný výbor IFF pôvodne chcel na svojom zasadnutí diskutovať o zmene kvalifikačného systému, no pri debatách s jednotlivými účastníkmi sa ukázalo, že organizácia kvalifikačných turnajov by bola nesmierne zložitá.

Termín žrebu ešte nie je známy

"V tejto chvíli je zrejme dôležitejšie, aby všetky zdroje a úsilie členských federácií IFF smerovali namiesto kvalifikácie k návratu späť k florbalu v ich vlastných komunitách," citoval portál szfb.sk slová generálneho sekretára IFF Johna Liljelunda.

Podľa predchádzajúceho rozhodnutia exekutívy IFF budú účastníci MS 2021 v prípade neuskutočnenia kvalifikácie vychádzať z aktuálneho svetového rebríčka.

To znamená, že v A a B-skupine sa predstavia domáce Švédky, Švajčiarky, Fínky, Češky, Slovenky, Poľky, Lotyšky a Nemky a vo výkonnostne nižších skupinách C a D budú bojovať Nórky, Dánky, Estónky, Austrálčanky, Japonky, reprezentantky Singapuru, USA a Ruska.

Termín žrebu skupín ešte nie je určený.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Nebudú hrať kvalifikáciu. Slovenské florbalistky postúpili priamo na MS