FIS potvrdila štyri miesta v Soči pre slovenských bežcov

Alena Procházková  počas tretieho štvrťfinálového šprintu žien na 1,4 km  na ZOH vo Whistleri.
Alena Procházková počas tretieho štvrťfinálového šprintu žien na 1,4 km na ZOH vo Whistleri. (Autor: TASR/AP)
TASR|20. jan 2014 o 15:17

Alena Procházková bude štartovať už na svojej tretej olympiáde.

BRATISLAVA. Slovensko budú na ZOH v Soči reprezentovať s veľkou pravdepodobnosťou štyria bežci na lyžiach - Alena Procházková, Martin Bajčičák, Peter Mlynár a Daniela Kotschová.

V hre je síce ešte stále aj účasť pôvodne náhradníka Andreja Segeča, podľa v pondelok zverejnených kvót pre jednotlivé krajiny sa ale jeho šance na premiérový olympijský štart výrazne znížili.

Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) prostredníctvom svojej oficiálnej stránky potvrdila pre slovenských bežcov na lyžiach štyri miesta. Slovensko ale vypadlo z rebríčka, podľa ktorého sa budú prerozdeľovať ďalšie voľné miestenky.

Potvrdíme pridelené počty

"V prvej päťdesiatke nefigurujeme, čo znamená, že šance Segeča na štart v Soči nie sú veľké," reagoval športový riaditeľ bežeckého úseku Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) Michal Malák.

SLA musí rovnako ako ostatné krajiny do stredy potvrdiť čerpanie pridelených kvót. "My potvrdíme pôvodne nominovaných štyroch bežcov," dodal Malák s tým, že ak niektorá krajina nebude mať záujem o pridelený počet miest, budú sa realokovať na ďalšie národné olympijské výbory.

"Miestenky ponúknu ďalším krajinám podľa aktuálneho rebríčka. Z neho sme ale momentálne vypadli, čo ma trochu zaskočilo."

Definitíva ohľadne účasti Segeča bude známa do 27. januára, ak do Soči nepocestuje, podľa pôvodného plánu bude štartovať na MSJ v severskom lyžovaní vo Val di Fiemme.

Procházková na tretej olympiáde

Dvadsaťdeväťročná Procházková by mala pri svojej tretej účasti na ZOH za sebou mala štartovať v troch disciplínach - šprinte voľnou technikou, 10 km klasicky a tímšprinte spolu s Kotschovou.

Už piatykrát sa pod piatimi kruhmi predstaví skúsený 37-ročný Bajčičák v disciplínach skiatlon, 15 km klasicky, tímšprint a 50 km voľne s hromadným štartom.

O dvanásť rokov mladší Mlynár bol aj pred štyrmi rokmi na ZOH vo Vancouveri, tentoraz ho okrem tímšprintu čaká aj individuálny šprint a 15 km klasicky. Pri svojej olympijskej premiére by 28-ročná Kotschová mala absolvovať obe šprintérske disciplíny a 10 km klasicky.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»FIS potvrdila štyri miesta v Soči pre slovenských bežcov